Investicijos Kaune – sunokęs sėkmingos strategijos vaisius

  • Teksto dydis:

Valstybės patrauklumą investuoti geriausiai iliustruoja ne strateginių dokumentų gausa, bet pavyzdžiai. Ūkio ministerijos pakloti pagrindai investicijoms jau duoda puikių rezultatų Kauno regione.

LEZ tampa vis patrauklesnė

Ūkio ministerija yra sukūrusi efektyvią investicijų paskatų sistemą ir kuria vis naujas priemones. Didelę patirtį pritraukiant užsienio investuotojų turi ir ministerijos įkurta agentūra „Investuok Lietuvoje“. Tai pagrindžia ir skaičiai: sukauptos tiesioginės užsienio investicijos Lietuvoje šiemet vasaros pradžioje siekė 14,3 mlrd. eurų – 7,2 proc. daugiau nei praėjusių metų antrojo ketvirčio pabaigoje.

Šio įdirbio rezultatai akivaizdūs ir Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ). Čia jau pritraukta beveik 500 mln. eurų investicijų, iš kurių 70 proc. sudaro užsienio kompanijų kapitalas. „Užsienio investuotojams labai svarbi valstybės formuojama verslo aplinka, politika, jos narystė įvairiose struktūrose, – kalbėjo Kauno LEZ direktorius Vytautas Petružis. – Mūsų investuotojai džiaugiasi greitomis dokumentų tvarkymo procedūromis. Taip pat svarbi regiono specifika. Kaunas išsiskiria dideliu kvalifikuotų darbuotojų potencialu.“

Ateina stambios kompanijos

Kauno LEZ šiuo metu kuriasi „Hella“, „Hollister“, veikia Suomijos termoizoliacinių priemonių bendrovė „FinnFoam“ gamykla, dideles investicijas žada kompanija „Continental“.

Siekdama pritraukti tiesioginių užsienio investicijų, Ūkio ministerija planuoja gerinti LEZ reguliavimą: tobulinti žemėtvarkos procedūras, sudaryti sąlygas LEZ operatoriams paprastai ir greitai į LEZ įtraukti naujų ir pašalinti nekonkurencingas teritorijas. Ūkio ministerija siūlys palankesnį įmonių veiklos LEZ teritorijose reglamentavimą, pagreitinti teritorijų planavimo procedūras LEZ teritorijose ir įtvirtinti efektyvią laisvųjų ekonominių zonų veiklos stebėsenos sistemą.

MTP – partnerystei ir investicijoms

Pasiteisino ir Ūkio ministerijos sprendimas steigti mokslo ir technologijų parkus (MTP). Juose verslo plėtros klausimais konsultuojami startuoliai, technologijos įmonės, joms padedama didinti tarptautinį konkurencingumą, eksportą, bendradarbiaujant su mokslininkais kurti naujus, paklausius produktus.

VšĮ Kauno mokslo ir technologijų parkas (Kauno MTP) yra vienas stipriausių ir didžiausių mokslo ir technologijų parkų ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. MTP plotas daugiau nei 11 tūkst. kv. m, jame veiklą nuolat vykdo apie 90 inovatyvių įmonių. Į Kauno MTP kiekvienais metais yra priimama 10–20 naujų įmonių. Tai geriausia vieta inovatyvaus verslo plėtrai Kaune. Per aštuoniolika veiklos metų parkas inkubavo daugiau nei 350 įmonių, iš kurių 90 proc. veiklą vysto ir dabar.

Kauno MTP Inovacijų ir verslumo departamento direktorius Paulius Nezabitauskas sakė, kad čia veikiančios įmonės naudojasi ir Ūkio ministerijos parengtomis priemonėmis vykti į verslo misijas užsienyje, dalyvauti verslo parodose bei kituose verslo plėtrai svarbiuose renginiuose. „Kauno MTP yra naudingas jaunoms įmonėms, ypač jų produktams viešinti Lietuvos ir užsienio žiniasklaidoje, pritraukiant didesnes įmones teikti verslo užsakymus ir investuoti per rizikos kapitalo fondus. Jaučiama, kad Kaunas šiais metais tapo užsienio kompanijų ir investuotojų traukos centru, nes kas mėnesį sulaukiame iš užsienio po keletą įmonių delegacijų iš Kinijos, Japonijos, Danijos, Prancūzijos, Vokietijos, Estijos. Aišku, ryšiai tarp Kauno MTP veikiančių įmonių užsimezga palaipsniui, tačiau ilguoju laikotarpiu tai duoda vaisių – pernai mūsų įmonės sulaukė apie 10 mln. eurų investicijų iš užsienio rizikos kapitalo fondų“, – teigė P.Nezabitauskas.

Vienas iš ilgalaikio įdirbio pritraukiant investuotojų pavyzdžių – Italijos kompanija „Gruppo FOS“. Jos antrinė įmonė Lietuvoje įsteigta praėjus keleriems metams po pirmojo vizito. Informacinių technologijų, elektronikos ir technologijų perdavimo srityse dirbanti Italijos įmonė vykdo mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros veiklą, bendradarbiauja su Italijos, Šveicarijos tyrimų institucijomis, dirba bendrai įkurtose mokslinių tyrimų laboratorijose.

Ūkio ministerija, siekdama dar labiau efektyvinti mokslo ir technologijų parkų veiklą, 2017 m. atliktos mokslo ir technologijų parkų stebėsenos bei vertinimo ataskaitos pagrindu atnaujins Mokslo ir technologijų parkų plėtros koncepciją, sukurs ir įdiegs virtualią inovacijų informacinę platformą, kuri užtikrins visapusiškos informacijos apie inovacijas suinteresuotiems asmenims pateikimą. Iki šių metų pabaigos bus patobulinta ir konsoliduota MTP stebėsena bei vertinimas.

Daugiau apie Ūkio ministerijos priemones verslui galima rasti tinklalapyje ukmin.lrv.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bl*em-ba to /

Bl*em-ba to / portretas
uzsiknisk su tuo savo rajonu.Jau ne uz kalnu,kai bus panaikinti rajonai prie didziuju miestu.Kauno rajono savivaldybe randasi Kauno mieste,o ten geras senas BEBRU LIZDAS,,,,,,,,,,,,,,,

Kaunas valdo

Kaunas valdo portretas
Kaune brolau

/

/ portretas
Kauno rajone ne kaune
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių