Inauguruotas naujasis Lietuvos samariečių vadovas

Šiomis dienomis centrinė Lietuvos samariečių bendrijos (LSB) būstinė iš Vilniaus perkelta į LSB Kauno skyrių, kur ir buvo inauguruotas naujasis šios visuomeninės labdaros organizacijos prezidentas Sigitas Klimas.

Stebina paslaugų įvairovė

Brandesnio amžiaus kauniečiai dar prisimena didžiules eiles, prieš dešimtmetį nusidriekdavusias prie Kauno samariečių bendrijos palaikės būstinės Šv.Gertrūdos gatvėje. Samariečiai sugebėjo jau tada, dar patys netvirtai stovėdami ant kojų, teikti vargingiausiems miesto gyventojams duonos, kitų produktų, dėvėtų drabužių, neįgaliems žmonėms reikalingo inventoriaus. Žinoma, neapsieita be bendraminčių iš Vokietijos patarimų ir paramos. Dabar stebina samariečių, prieš kelerius metus persikėlusių toje pačioje gatvėje į geresnes patalpas, tačiau reikalingas tolesnio remonto, teikiamų visuomenei paslaugų įvairovė: vežiojami ligoniai į inkstų dializę, slaugomi namuose neįgalieji, jiems atvežamas maistas, veikia socialinės paramos punktai, vaikų dienos centrai, labdaros valgyklos, visuomenė mokoma teikti pirmąją pagalbą ir kt.

"Didžiausia mūsų organizacijos vertybė – pas mus savanoriškai dirbantys žmonės. Mes atkakliai siekiame, kad Vyriausybė ir savivaldybės perduotų mums dalį socialinių paslaugų bei mokymų. Siekdami šio tikslo, teikėme ir teiksime projektus Švietimo ir mokslo, Socialinės apsaugos ir darbo, Kultūros ministerijoms – laimėdami konkursus, mes galime teikti daugiau ir įvairesnių socialinių paslaugų visuomenei", – sakė LSB viceprezidentas Mindaugas Vėlyvis, dalyvaujantis samariečių veikloje nuo pat jos pradžios.

Arkivyskupo linkėjimai

Prezidento inuguracijoje dalyvavęs Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virblas pašventino dar vis besikuriančio LSB Kauno skyriaus būstinę, dabar tapusią centrine.

Arkivyskupas, pabrėžęs įpareigojantį gerojo samariečio vardą, linkėjo teikti pagalbą ne tik tiems, kurie jos prašo, bet ir patiems pamatyti, kam ta pagalba reikalinga, pasidžiaugė samariečių bendradarbiavimu su bažnyčia. Tarsi pratęsdamas arkivyskupo mintį, S.Klimas pasižadėjo padėti varguoliams nešti sunkų jų kryžių.

Tylos minute buvo pagerbtas Antano Račo, vieno iš buvusių LSB prezidentų, atminimas.

Proga padėkoti

Prezidento regalijas S.Klimui įteikė pirmasis LSB prezidentas Algimantas Jakubaitis, sveikino Seimo, Kauno miesto savivaldybės atstovai, įvairių miesto socialinių įstaigų, buvę LSB ir kai kurių miesto įstaigų vadovai.

S.Klimas pirmą kartą šios tarpukario organizacijos Lietuvoje pavyzdžiu davė priesaiką – prisiekė dirbti tautai ir valstybei, paragino susirinkusiuosius skubėti daryti gera. P.Plechavičiaus kadetų licėjaus jaunimas, pakaitomis renginyje stovėjęs prie LSB vėliavos, suteikė šventei iškilmingumo, o geros nuotaikos – penkis vaikus išauginusios ir su keturiais iš jų surengusi nedidelį koncertą Vita Braziulienė. Jos vadovaujamo šeiminio, savito požiūrio į folklorą ansamblio "Aldai" koncertas – tai moters padėka samariečiams, kažkada padėjusiems jai užauginti gausią šeimyną.


Žvilgsnis į istoriją

Lietuvos samariečių bendrija – tai visuomeninė labdaros organizacija, vykdanti socialines, globos, paramos, integracijos, Vaikų dienos centrų ir vasaros užimtumo, kitas programas.

Samariečiai jau daugiau kaip ketvirtį amžiaus dalį paslaugų visuomenei atlieka nemokamai.

LSB įsikūrė 1992 m. sausio 25 d. Iniciatyvinėje grupėje buvo arti pusšimčio žmonių. Bendrija pasirinko savo veiklos devizą "Skubėkime daryti gera".

Samariečiai savo veiklą pradėjo teikdami skurstantiesiems pagalbą drabužiais, maistu, įvairiu inventoriumi žmonėms, turintiems negalią.

Įsikurti ir pirmuosius žingsnius žengti Lietuvos samariečiams padėjo bendraminčiai iš Vokietijos.

1992 m. įsikūrė pirmieji LSB skyriai Kaune, Jurbarke, Kelmėje, Vilniuje ir Šiauliuose.

1996 m. LSB priimta į SAINT (Samariter International) – tarptautinę organizaciją jungiančią Europos samariečius, kuri vykdo dalį ES socialinės programos.

2004 m. Lietuvoje veikė 25 samariečių bendrijos skyriai, kuriuose buvo 3 tūkst. narių. LSB tapo asociacija.

Šiuo metu LSB asociacijoje yra 14 skyrių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
Nu ar jaunesnio nebuvo į šią šiltą vietą.

Sigytas

Sigytas portretas
Ne Sigitas Klimas, bet Sigytas Klimas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių