Įkurtuves atšventęs Kraujo centras laukia donorų

Antradienį atidarytas Kauno klinikų Kraujo centras. Pirmuoju donoru tapo Klinikų generalinis direktorius Juozas Pundzius.

„Mano venos geros, neturėtų būti problemų. Nesijaudinkit“, – ramino J.Pundzius gydytoją, nusitaikiusią į jį su adata.

„Pasidžiaukit, direktoriui nuleidžia kraują“, – su centro darbuotojais juokavo atidarymo šventės svečiai.

Paklaustas, kam atiteks jo paaukotas kraujas, direktorius teigė, kad donorai neturėtų tuo domėtis. Daugiausiai kraujo užsako Kardiologijos ir kitos chirurginio profilio klinikos, taip pat Akušerijos ir ginekologijos klinika.

Kauno klinikose kasdien atliekama apie 150 operacijų. Donorų kraujas reikalingas sunkias chirurgines operacijas patyrusiems pacientams, gimdyvėms, nudegusiems, sužeistiems ir žmonėms, sergantiems onkologinėmis, hematologinėmis ir kitomis ligomis.

Kraujo centro vadovė Jolanta Jeroch sakė, kad įvertinus visų klinikų poreikius, kasdien reikėtų sulaukti apie 50 donorų, kurie paliktų 22,5 litro kraujo. Labiausiai laukiami neatlygintini donorai, nes jų kraujo kokybė dažnai būna geresnė už atlygintinų.

Kraujo centras įsikūrė beveik 400 kv. m. ploto buvusio sandėlio patalpose Eivenių g. 2. Čia planuojama imti kraują, atskirti jo komponentus, kurie bus čia ir saugomi.

Pagrindinis naujai įsteigto centro uždavinys – nuolat ir laiku teikti kokybiškus donorų kraujo komponentus Kauno klinikose gydomiems ligoniams. Anksčiau kraujas buvo užsakomas iš šalyje veikiančių privačių kraujo centrų. Tačiau turėdamos savo centrą klinikos sutaupys daug lėšų ir brangaus pacientų laiko.

Įsteigti Kraujo centrą prireikė 2 mln. litų investicijų.

Naujasis Kraujo centras donorų lauks nuo šio trečiadienio. Donoru gali būti kiekvienas sveikas ir veiksnus 18-65 metų, daugiau nei 50 kg sveriantis asmuo.

Ruošiantis duoti kraujo svarbu gerai pailsėti, saikingai pavalgyti, gerti daugiau nei įprasta skysčių. Nepatartina duoti kraujo po įtempto darbo ar naktinės pamainos. Taip pat rekomenduojama nevartoti aštraus, riebaus maisto, rūkyti, vartoti stiprių alkoholinių gėrimų ar kitų svaigiųjų medžiagų.


Šiame straipsnyje: Kauno klinikos

NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
Labiausiai laukiami neatlygintini donorai, nes jų kraujo kokybė dažnai būna geresnė už atlygintinų. TUOMET IR NEISIU

kaunietis

kaunietis portretas
cia reikia durniu durniui but ,kad uz dyka davinet krauja,kad kazkokie debilai galetu prekiaut tavo krauju,kaip tai daro kraujo centro esancio Kanto gatveje kai kurie asmenys

hmm

hmm portretas
ir kalibatuko snukiukas kyšo
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių