Į vaikų darželius registruoja internetu

Lapkritį Kauno rajone startavo elektroninė registracijos į Kauno rajono vaikų darželius sistema. Naudojantis ja, prašymą vaiką priimti į darželį pakaunės gyventojai gali pateikti raštu ugdymo įstaigoje, savivaldybėje arba elektroniniu būdu.

Duomenis tikrina automatiškai

Remiantis nauja centralizuoto vaikų priėmimo į Kauno rajono švietimo įstaigų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes tvarka, sukurta bendra savivaldybės informacinė duomenų bazė. Prisijungę prie jos, interneto svetainėje darzeliai.krs.lt tėvai ar globėjai savarankiškai gali užpildyti elektroninę prašymo švietimo įstaigoms formą.

Atsiradus pirmumo teisei, tėvai gali prašymą papildyti, taip pat stebėti savo prašymo būklę. Sistemoje išsaugomi visi duomenų įvedimo ir redagavimo veiksmai. Fiksuojama data, laikas ir operaciją atlikęs asmuo. Pageidaujančių lankyti ir laukiančių vaikų eilės sudaromos automatiškai kiekvienai švietimo įstaigai. Naujoji elektroninė sistema leidžia registruoti vaiką į ne daugiau kaip du Kauno rajono darželius.

Teikiant prašymą elektroniniu būdu nereikia pažymos apie vaiko deklaruotą gyvenamąją vietą. Pateikti duomenys automatiškai patikrinami Gyventojų registro duomenų bazėje.

Vis dėlto neseniai pakeitusieji deklaruotą gyvenamąją vietą registruodami vaiką į darželį elektroniniu būdu gali susidurti su sunkumais. "Mūsų sistemoje duomenys iš Registrų centro atnaujinami kartą per mėnesį. Jei tėveliai prašymą pateikia praėjus trumpesniam laikui nuo gyvenamosios vietos deklaravimo, sistemoje naujų duomenų dar nebus. Tokiu atveju prašymą reikėtų pateikti raštu ugdymo įstaigoje arba savivaldybėje, pridedant seniūnijos išduotą pažymą apie deklaruotą gyvenamąją vietą", – sakė Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Asta Simanauskienė.

Popieriaus dar neatsisako

Naujoji sistema pakeičia atgyvenusią, prielaidas korupcijai sudariusią popierinę registracijos į darželius sistemą. "Net jei tėvai ugdymo įstaigoje ar savivaldybėje pateikia prašymą raštu, jis yra registruojamas elektroninėje sistemoje. Eilė sudaroma elektroninėje duomenų bazėje. Prieš startuojant šiai sistemai, iš popierinių registracijos žurnalų į duomenų bazę suvedėme visus iki šiol pateiktus prašymus", – sakė A.Simanauskienė.

Popierinių registracijos žurnalų kol kas neatsisakoma: juose registruojami net ir elektroniniu būdu pateikti prašymai. "Tačiau vadovaujamės elektronine sistema. Popieriniai registracijos žurnalai, kuriuos mes vadiname žaliosiomis knygomis, pildomi dėl viso pikto – pavyzdžiui, jei įstrigtų elektroninė sistema. Jei ši sistema nestrigs, po metų žaliųjų knygų galbūt iš viso atsisakysime", – pasak A.Simanauskienės, per daugiau kaip mėnesį nuo sistemos veikimo pradžios ji nebuvo įstrigusi.

Kol kas tėvai vaiko vietos eilėje patekti į darželį elektroninėje registracijos sistemoje nemato. Tai jie galės padaryti nuo sausio 15 d. – remiantis savivaldybės tarybos sprendimu, tuomet internete pradedama rodyti ateinančių mokslo metų eilė patekti į ikimokyklinio ugdymo grupes. Ši eilė bus sudaryta pagal prašymo registravimo datą. "Iki tol turime atlikti didžiulį darbą – sutikrinti duomenis su žaliosiomis knygomis. Tai darome siekdami išsiaiškinti, ar koks popierinis prašymas nepasimetė", – užsiminė savivaldybės atstovė.

Birželio mėnesį eilė, sudaryta pagal prašymo patekti į darželį registravimo datą, bus papildyta pirmumo teisę turinčiais vaikais. "Savivaldybės tarybos nustatyta tvarka, bendra eilė papildoma kas ketvirtu numeriu įrašant į ją pirmumo teisę turintį vaiką. Tuomet, remiantis iki birželio 1 d. pateiktais prašymais, sudaromas tais metais priimamų vaikų sąrašas. Jis patvirtinamas iki liepos 1 d." – sakė A.Simanauskienė.

Griežtesni reikalavimai

Šios datos šiemet paankstintos dviem mėnesiais, nes anksčiau, kai tais metais priimamų vaikų sąrašas būdavo sudaromas remiantis rugpjūčio 1 d. duomenimis, net rugsėjo mėnesį kai kurie tėvai būdavo neapsisprendę, ar leisti tais metais vaiką į darželį, ar ne. "Kiti tėvai, laukiantys eilės į savivaldybės darželį, būdavo priversti kurį laiką leisti vaiką į privatų. Pasitaikydavo atvejų, kai ten sumokėję negrąžinamą stojamąjį mokestį, sužinodavo, kad vaikui atsilaisvino vieta savivaldybės ugdymo įstaigoje", – apie tėvų patirtus finansinius nuostolius užsiminė vyriausioji specialistė.

Jei konkrečioje ugdymo įstaigoje yra laisvų vietų, tais metais priimamų vaikų sąrašas gali būti papildomas ir vėliau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Miglė palšauskaitė

Miglė palšauskaitė portretas
Kur gauti viena vaikui darzelyje?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių