Į Tautos namus Kaune sugrįžta atjaunėjusios mūzos

Kauno kultūros centre Tautos namai pagrindinių laiptų foje languose sumontuotas restauruotas vitražas „Mūzos".

 

1968 metais tradicine vitražo technika sukurto kūrinio autorius – dailininkas Bronius Grušas. Kompozicija patalpinta trijose langų angose per tris pastato aukštus, kiekvienoje dalyje vaizduojama po mūzą, simbolizuojančią muziką, dailę ir teatrą. Tai statiškos, apibendrintų formų, monumentalios, į žiūrovą atsuktos moterų figūros, rankose laikančios simbolinius ženklus – kankles, teatro kaukes, dailininko paletę.

 

 

Sodriai raudonos ir turkio spalvos figūrų apdarai išryškėja geltonų atspalvių fone. Likęs laisvas plotas užpildytas pasikartojančiomis violetiniai pilkos, oranžinės spalvos detalėmis. Šilta spalvų gama, grublėta stiklo plokštelių faktūra praturtina žiūrovui daromą įspūdį. Vitražas atspindi XX a. septintojo dešimtmečio vaizduojamosios monumentaliosios dailės tradicijas, kurioms būdingos lakoniškos formos.

 

 

2009 metais, pradėjus rengtis pastato renovacijai, buvo nutarta, kad vitražą būtina atnaujinti, nes bėgant laikui kai kurios stiklo plokštelės buvo išdužusios. Restauruoti pakviesti vitražo meistrai – Česlovas ir Kęstutis Šimoniai. Darbas buvo sudėtingas: restauratoriai išrinko visą 42,28 m2 ploto vitražą, kuris sudarytas iš 2592 spalvoto stiklo 11x12 cm dydžio plokštelių. Naujai pagamintos išdužusios dalys, atidžiai parenkant stiklo glazūras, kurias gamino patys meistrai. Kaip sako restauratoriai, autorius gal ir atskirs, bet žiūrovai tikrai neatspės, kuris stikliukas naujas. Pakeista ir iš naujo sulituota švino juostelė, jungianti stiklo plokšteles.

 


Šiame straipsnyje: Tautos namaivitražas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tautos Namai be tautos

Tautos Namai be tautos portretas
Cia tada buvo Tautos namai, kai kiekviena sestadieni ir sekmadieni susirinkdavo zmones pasokti. Nuo tarybiniu laiku, daug metu cia veike Retro klubas, pagyvenusiu zmoniu susiburimo vieta. Kai Retro is Tautos Namu (buv. Profsajungos rumu) buvo isprasytas lauk, tai ir Tautos Namu de facto neliko. Koki Tautos namai be tautos?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių