Į Raudondvario dvaro parką – su augintiniais ar be jų?

Raudondvario dvaro parko lankymo taisyklės, kurias Kauno rajono savivaldybės taryba patvirtino prieš aštuonerius metus, prašyte prašosi kai kurių korekcijų. Tuo įsitikinusi dvaro administracija, tam pritaria ir parko lankytojai.

Misija – įtikti visiems

Parko lankytojų nuomonės išaiškėjo surengus apklausą bei pakvietus pasiūlymus ir pastabas išdėstyti elektroniniais laiškais.

Reprezentacinis objektas – Raudondvario pilies dvaro parkas žinomas ne tik Kauno rajone. Buvusią apleistą, iš pelėsių, duženų, irimo prikeltą pilį, renovuotas žirgyno patalpas, oranžeriją, sutvarkytą šiuos objektus supantį parką atrado lankytojai iš visos Lietuvos, šiuo turizmo, rekreacijos, reprezentacijos objektu neslepia susižavėjimo vokiečiai, lenkai, ukrainiečiai, japonai, svečiai iš kitų šalių, atvykę į Kauno rajono savivaldybę.

Čia Kauno rajono bendruomenė renkasi švęsti Kalėdų eglės įžiebimo ir Valstybės dienos švenčių, čia vyksta "Rudens sambariai", Raudondvario gimtadienis, kiti renginiai. Raudondvario pilyje iškilmingai tuokiamos jaunavedžių poros. Taigi ši erdvė turi atlikti daug funkcijų: sudaryti sąlygas maloniam laisvalaikiui ir masiniams renginiams, būti vieta, kuri reprezentuoja ne tik Raudondvarį ir Kauno rajoną, bet ir Lietuvą, naujam gyvenimui prikeltą jos istorinį palikimą, dvarų kultūros paveldą.

Ne paežerės poilsiavietė

Tvarkant Raudondvario pilies dvaro sodybą svarų balsą turėjo Kultūros paveldo departamentas (KPD) prie Kultūros ministerijos. Jis stebėjo ne tik pastatų renovacijos darbus, bet ir parko tvarkymą. KPD specialistai davė griežtų nurodymų, kokie ir kam turi būti pritaikyti parko takai, kad būtų išlaikytas istorinis vientisumas, o paveldo vertybė nevirstų disneilendu.

Tačiau kai kurie parko lankytojai, pastebi Raudondvario pilies dvaro ansamblio administracija, nori būtent pramogų parko varianto – kad čia būtų galima rinktis kompanijoms su šašlykinėmis, važinėti dviračiais, mopedais ir riedžiais, kurti laužus, žodžiu, jaustis kaip paežerėje įrengtoje poilsiavietėje.

"Nei Lietuvoje, nei kitose Europos šalyse nėra tokio dvaro parko, kur būtų galima elgtis kaip gamtoje ar kaip atvirame miesto parke su treniruokliais, smėlio dėžėmis, vaikų sūpynėmis ir lipynėmis, dviračių takais, – pastebi viešosios įstaigos "Raudondvario dvaras" direktorė Snieguolė Navickienė. – Dvarai yra istorinio paveldo vietos, jos turi savo specifiką ir ji tikrai nėra tokia, kuri leistų visišką liberalizmą. Daug kur įėjimas į dvaro parko teritoriją apmokestinamas, ir bilietą nusipirkusiam lankytojui visiškai aišku, kad ši zona yra vertybė. Saugoma jos veja, gėlynai, medžiai, želdiniai, takai ir lankytojų komfortas, nes jie atvyko ne į iškylą gamtoje, o ramiai, oriai praleisti laisvalaikį būtent dvaro parke."

Nei Lietuvoje, nei kitose Europos šalyse nėra tokio dvaro parko, kur būtų galima elgtis kaip gamtoje ar kaip atvirame miesto parke su treniruokliais, smėlio dėžėmis, vaikų sūpynėmis ir lipynėmis.

Žmonės turi jaustis saugiai

"Suprantu kai kuriuos Raudondvario bendruomenės žmones, – kalbėjo S.Navickienė. – Miestelyje tai – vienintelis parkas, ir kai kas galbūt įsivaizduoja, kad čia turėtų būti leidžiama elgtis laisvai, be jokių ribojimų, kaip tada, kai pastatai buvo apleisti, o parkas – bešeimininkis, neprižiūrėtas. Tačiau net ir tarp raudondvariškių nemažai tokių, kurie į parką ateina būtent dėl sutvarkytos aplinkos, geros auros, o ne todėl, kad norėtų čia kurti laužus, žaisti futbolą ir kepti mėsą ant grotelių. Pilies parkas tam tikrai nepritaikytas."

Kraštotvarkos specialistų vertinimu, gerai prižiūrimi Palangos, Švėkšnos, Plungės, Taujėnų, Plinkšių, Rietavo, Rokiškio, Biržų, Raudondvario, Burbiškio, Baisogalos, Šešuolėlių, Bistrampolio, Aštriosios Kirsnos, Pakruojo parkai. Nė viename jų, taip pat ir Raudondvario pilies parke, saugant istorinį, architektūrinį ir dendrologinį ansamblį, negalima daryti visko, kas tik šaus į galvą.

Todėl, nors surengta apklausa parodė, kad kai kurie parko lankytojai (18,4 proc.) norėtų parko takais važinėtis dviračiais, šiam sportui teks ieškotis kitos vietos. KPD specialistai, nurodę, kokia privalo būti Raudondvario parko takų danga, dviračių parke nenumatė. Žinoma, dviračiais čia bus galima atminti, bet juos teks palikti tam skirtoje vietoje.

18,7 proc. apklaustųjų norėtų, kad Raudondvario dvaro parko takais triratukais ar paspirtukais galėtų važinėti tik su tėvais atėję vaikai.

"Lankytojų saugumas yra vienas svarbiausių faktorių, sprendžiant klausimus dėl parko taisyklių", – pabrėžė direktorė S.Navickienė.

Daugiau – už šunis

Ar Raudondvario dvaro parko lankytojai galės atsivesti savo augintinius, čia vaikščioti su šunimis? Daugiau nei pusė (51,8 proc.) apklausos dalyvių pageidavo, kad su šunimis po parką būtų galima vaikštinėti be apribojimų. 35 proc. norėtų, kad po parką lakstantys šunys būtų su antsnukiais. 11,2 proc. apklaustųjų parke išvis nenorėtų matyti šunų – nei palaidų, nei vedžiojamų už pavadėlių.

Didžioji dauguma žmonių, atsiuntusių savo komentarus, akcentavo, kad į parką atėję šunų šeimininkai privalo nešiotis maišelį, jei augintinis paliktų krūvelę, prižiūrėti, kad šuo tvarkingai elgtųsi – nekastų žemių, neniokotų vejos ir, žinoma, nekeltų grėsmės kitiems lankytojams.

"Dabartinės, dar 2010 m. patvirtintos Raudonvario dvaro parko lankymo taisyklės šunis į parką vestis draudžia, – aiškina S.Navickienė. – Vis dėlto jau kuris laikas į šį draudimą žiūrime pro pirštus, nes pakito ir pačių lankytojų, ir jų augintinių kultūra. Jei šeima atsiveda savo draugišką, neagresyvų, gerai išauklėtą šunį, kuris nekelia pavojaus aplinkiniams, – kodėl gi ne?"

"Leisti ar neleisti su šunimis į Raudondvario pilies parką, turės apsispręsti Kauno rajono tarybos nariai, kurie tvirtins taisykles, – kalba S.Navickienė. – Aš būčiau už tai, kad nedideli, gerai išauklėti šunys – na, tokie, kurie negalėtų išgąsdinti net vaiko, prižiūrimi šeimininkų galėtų parku naudotis laisviau, o didesni, potencialiai pavojingesni augintiniai turėtų būti vedami už pavadžio ir su antsnukiu, kaip reikalauja šunų vedžiojimo viešose vietose taisyklės."

Toliau mokės už fotosesiją?

Apklausoje teirautasi ir dėl fotografavimo Raudondvario dvaro pilies parke. Parko lankytojų klausta, ar reikia apmokestinti fotosesijas (filmavimą, fotografavimą)?

Už tai, kad fotografavimas ir filmavimas parke, naudojantis jo infrastruktūra, būtų apmokestintas, pasisakė beveik pusė apklausos dalyvių (49,7 proc.). Kad būtų apmokestinamos komercinės fotosesijos (vestuvių, krikštynų, mergvakarių), pasisakė 47,2 proc. apklaustųjų, o 2,5 proc. buvo netgi už tai, kad būtų apmokestintos bet kokios fotosesijos, net asmeninio naudojimo. 48,7 proc. apklausos dalyvių mano, kad už fotografavimą ir filmavimą parke nereikia imti jokio mokesčio, nesvarbu, ar tai būtų asmenukė, ar kviestinio operatoriaus filmuojamas kinas apie vestuves.

Iki šiol galiojanti tvarka numato, kad filmuotis ar fotografuotis asmeninėms reikmėms Raudondvario pilies dvaro parko lankytojai gali be jokių suvaržymų, bet už komercinę fotosesiją ar filmavimą, kai fotografas ar operatorius uždirba kurdamas fotografijas ar filmuotą medžiagą asmeninėms šventėms, įmonių jubiliejams, imamas simbolinis mokestis. Kai kuriuose dvaruose tas mokestis anaiptol ne simbolinis: pavyzdžiui, Palangoje viena valanda fotosesijos Tiškevičių rūmų fone kainuoja 60 eurų.

"Apie tai, kad būtų apmokestintas fotografavimasis ar filmavimas asmeniniam naudojimui, manau, negali būti net kalbos, – patikino S.Navickienė. – Žmonės mėgsta darytis asmenukes, fotografuotis pilies, oranžerijos, senų parko medžių apsuptyje, tai jie darė ir darys nemokamai. Dėl komercinių fotosesijų sprendimą teks priimti parko taisykles tvirtinsiantiems politikams."

Kokių pakeitimų atsiras Raudondvario pilies dvaro parko lankymo taisyklėse, turės apsispręsti Kauno rajono tarybos politikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Audrius

Audrius portretas
Nepritariu sunu vedziojimui Raudondvario parke, leisi maziems, bus vedziojami visi sunys!

...

... portretas
O ten gal ir krokodilus galima vedžiot?..

šuninikai turi susirnkt šuns "išmatas" o ne palikt ant takų

šuninikai turi susirnkt šuns "išmatas" o ne palikt ant takų  portretas
šuninikai turi susirnkt šuns "išmatas" o ne palikt ant takų parke pievelėj. Vedasi mergikė šuniuką šikina ant šaligatvio pasakai susirink tai taip susiraukia lyg pati rankas susiteps, o kad vaikam praeiviam reikia eiti tuo šaligatviu vaikam bėgioti pievele jos smegeninė negalvoja. Kas PARKE valys šunų IŠMATAS šuninikai tikrai apsimes "durneliais" nieko nematančiais ir NEVALYS
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių