Į mokyklas – sveikai ir saugiai

Didžiausias tėvų rūpestis prasidėjus mokslo metams – kad vaikai saugiai nukeliautų į mokyklą ir grįžtų namo, būtų sveiki ir gerai jaustųsi. Apie tai su vaikais kalbasi ir akcijos "Apsaugokime mūsų ateitį" rengėjai.

Pamoka su dovanomis

"Dabar jau žinau, kad kasdien reikia gerti vandens ir būsiu sveikas", – šelmiškai šypsojosi pirmokėlis Lukas, rankose žongliruodamas mineralinio vandens "RASA Light" buteliuku, kurį ką tik gavo dovanų. Jis neskubėjo ragauti dovanos, o jo bendraklasiai nedelsė – tuoj pat pradėjo gurkšnoti mineralinį vandenį. "Va toks paprastas vanduo man skaniausias, nemėgstu su burbuliukais", – vieni su kitais dalijosi įspūdžiais mokinukai.

Kauno Jono Pauliaus II gimnazijos pirmokų vakar laukė netikėta staigmena – vaikai gavo dovanų mineralinio vandens "RASA Light", atšvaitų ir dar išmoko naujų dalykų.

"Vaikučiai, kad būtumėte saugūs ir matomi gatvėje, atšvaitą reikia nešioti ant dešinės rankos ir dešinės kojos", – šurmuliuojantiems pirmokams kantriai aiškino bendrovės SDG atstovė Birutė Pėstininkė. Jai padėjo viena iš pirmaklasių, tapusi modeliu ir noriai demonstravusi, kaip taisyklingai nešioti atšvaitus, kad gatvėje tikrai būtum saugus. O vaikai pasirodė esą labai išradingi ir ne tik išbandė parodytą atšvaitų nešiojimo būdą, bet ir eksperimentavo, kaip dar magnetinę juostelę-atšvaitą galima dėvėti. Bene smagiausia pirmokams buvo atšvaitus vynioti ant mineralinio vandens buteliukų. "Kai išgersiu vandenį, tada jau atšvaitą nešiosiu ant rankos", – žadėjo pirmokas Jonas.

Jono Pauliaus II gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Vida Monginienė džiaugėsi, kad pirmokai noriai klauso patarimų ir pamokymų, kaip saugiai elgtis gatvėje, ką daryti, kad būtum žvalus ir sveikas. "Pastebiu, kad vis dažniau vaikai atsineša į mokyklą buteliuką vandens. Formuojasi geri įpročiai gerti vandenį. O vaikai juk daug juda, per pertraukas ir pabėgioja, padūksta, tada jau tikrai nori atsigerti. Drauge mokomės, kad reikia tausoti gamtą – jokiu būdu neišmesti buteliuko, o kartu su tėveliais priduoti jį į taromatą", – tai, apie ką žaismingoje pamokėlėje kalbėjosi su pirmokais, apibendrino V.Monginienė.

Saugūs ir sveiki

Ne tik šioje, bet ir kitose Kauno bei Lietuvos mokyklose šį rugsėjį vykdoma akcija "Apsaugokime mūsų ateitį", kurios metu vaikams dalijami atšvaitai ir mineralinio vandens buteliukai.

Šią akciją dar 2008 m. inicijavo bendrovė SDG, puoselėjanti socialinės atsakomybės tradicijas. Per pirmąją akciją buvo išdalyti pirmieji pusantro tūkstančio atšvaitų pirmokėliams. "Kad mažieji mokiniai būtų pastebimi gatvėse ir kad nebūtų nelaimių keliuose, suinteresuoti visi. Ir mes, dovanodami atšvaitus, norime palinkėti, kad pirmokai būtų ne tik geri mokiniai, bet užaugę taptų gerais darbuotojais ar darbdaviais. Tikimės, kad nuo mažens išmokę pasirūpinti savo saugumu kelyje, užaugę jie bus rūpestingi ir savo darbo vietoje", – akcijos tikslus tuomet pristatė bendrovės SDG generalinis direktorius Eduardas Jasas.

"Druskininkų Rasa" remia švietėjiškus, ugdomuosius renginius vaikams ir džiaugiasi galėdama prisidėti prie šių metų akcijos. Mūsų tikslas – ugdyti vaikų sveikos gyvensenos įpročius – gerti pakankamai vandens. Šiemet atliktas tyrimas rodo, kad 74 proc. vaikų išgeria per mažai vandens, kurio ypač reikia augančiam ir besimokančiam organizmui", – pastebėjo bendrovės "Druskininkų Rasa" atstovė Gintarė Norvaišė.

Anot jos, šiemet akcijos metu mokinukams bus išdalyta beveik 3 tūkst. vaikams kasdien gerti tinkamo "RASA Light" buteliukų vandens.

"Tėveliai turėtų pasirūpinti, kad eidamas į darželį ar mokyklą vaikas neštųsi ir buteliuką vandens, nes ypač mažieji daug juda ir jiems svarbu gerti pakankamai vandens. Džiugu, kad vis daugiau tėvelių tuo pasirūpina kas rytą. Akcijos metu sieksime atkreipti dėmesį į saugią ir sveiką gyvenseną, skatindami saugų elgesį kelyje dėvint atšvaitus ir ugdydami sveikus dienos įpročius", – sakė G.Norvaišė.

Triūsas – ne veltui

Šįmet, devintaisiais akcijos "Apsaugokime mūsų ateitį" metais, planuojama aplankyti mokyklas, darželius, vaikų globos namus ir SOS vaikų kaimus dvylikoje Lietuvos miestų. Akcijos rengėjų žemėlapyje – 39 mokyklos, 8 lopšeliai-darželiai, Vilniaus SOS vaikų kaimas, vaikų globos namai Mažeikiuose, Tauragėje, Pagėgiuose, Viešvilėje.

Per rugsėjį akcijos metu bus išdalyta 3 495 atšvaitai su rėmėjų logotipais. Visi atšvaitai sertifikuoti ir atitinka EN 13356 standarto reikalavimus. Akcijos rengėjai vaikams ne tik dalija dovanas, bet ir surengia žaismingas pamokėles, kuriose mena mįsles, kalbasi apie sveiką gyvenseną ir saugumą, vaizdžiai parodo, kaip tinkamai nešioti ar segėti atšvaitą.

Per aštuonerius akcijos gyvavimo metus SDG įmonių grupės darbuotojai aplankė 350 mokyklų visoje Lietuvoje, išdalijo daugiau nei 30 tūkst. atšvaitų. Atrodo, kad toks triūsas – ne be reikalo. Nuo 2008 m. pėsčiųjų, nukentėjusių eismo įvykių metu, ženkliai mažėja: nuo 2008 m. iki 2014 m. jų skaičius sumažėjo nuo 1 700 iki 1 100 kasmet, o 2015 m. jau nebesiekė ir tūkstančio.

"Linkime užaugti atsakingais ir rūpestingais visuomenės nariais", – mokiniams linkėjo akcijos organizatoriai ir rėmėjai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių