Į mokyklą pėdina ir vasarą

Nuo kitų mokslo metų vyresniems nei pradinukai mokiniams vasaros atostogos prasidės tik birželio viduryje. Kai kuriems nepažangiems Kauno moksleiviams atostogos dar neprasidėjo.

Suskaičiavo tris dešimtis

Kauno Juozo Urbšio katalikiškos mokyklos direktorius Paulius Martinaitis teigė, kad iš visų mokyklos mokinių į pataisas pretenduoja apie 30. Šis skaičius panašus kelerius pastaruosius metus.

"Sąrašiukas ilgokas. Klausimas, ar persistengė mokytojai, ar ne per griežtai vertino. Bus posėdis, kiekvieną atvejį svarstysime atskirai, palikti pataisų ar ne", – aiškino P.Martinaitis.

Daugiausia pretendentų į pataisas šioje mokykloje yra tarp septintokų–devintokų. "Dalykai, dėl kurių stringama, tradiciniai – lietuvių kalba ir matematika, bet pasitaiko ir kūno kultūra, etika", – dėstė mokyklos vadovas.

Per maždaug dvi savaites mokinys mokyklą lanko kiekvieną darbo dieną. Vyksta viena ar kelios pamokos. "Lieka laiko ir krepšiniui ar kitai mėgstamai veiklai", – teigė P.Martinaitis.

Ir taip, ir taip blogai. Perkelsi – liks spragos, paliksi – bus antramečio statusas.

Rugpjūtį bus svarstomi šių pataisų-konsultacijų rezultatai. "Tikiu, kad bent pusė mokinių bus atlikę darbus, o keturi penktadaliai bent kažko pasimokę", – sakė direktorius.

Svarstymo metu, jeigu kurios nors disciplinos įvertinimas vis tiek liko nepatenkinamas, pasitariant su tėvais bus sprendžiama, ką daryti: kelti į aukštesnę klasę su neigiamais pažymiais ar palikti kartoti kursą. Ir taip, ir taip blogai. Perkelsi – liks spragos, paliksi – bus antramečio statusas", – kalbėjo P.Martinaitis.

Pernai, anot jo, antriems metams buvo palikti keli mokiniai.

Darbo terapija – veiksmingiau

Kauno technikos profesinio mokymo centro direktorius Paulius Čepas teigė, kad ir jų įstaigą lanko mokiniai, kuriems reikėtų pataisų.

Šio profesinio mokymo centro pedagogai, kaip pasakojo direktorius, su mokiniais linkę padirbėti ilgiau, kitaip išdėstyta ugdymo programa, tad mokiniai dar turi laiko likviduoti akademinius įsiskolinimus.

"Bet gali būti, kad atsiras tokių vaikų, kurie nespės to padaryti", – kalbėjo P.Čepas.

Šiame centre komplektuojamos ilgosios gimnazijos 11–12 klasės su profesiniu mokymu ir 9–10 klasių gimnazinės klasės be profesinio mokymo. "Pastarosiose mokosi vaikai, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių yra iškritę iš bendrojo ugdymo sistemos ir, pavyzdžiui, nepasirinkę vakarinio mokymo. Pas mus jie turi galimybę ne tik įgyti pagrindinį išsilavinimą, bet ir gauna daugiau technologijų pamokų – einama profesinio išsilavinimo link", – pasakojo P.Čepas. Būtent tarp jų ir yra daugiausia tokių, kuriems lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos kursas yra sunkokai įveikiamas.

Direktoriaus manymu, iš dviejų klasių pataisoms gali likti keli šio centro mokiniai.

Nepaisant to, kad bendrieji dalykai kai kuriems sekasi sunkiai, o gal tiesiog neskiriama tam reikiamo dėmesio, vadinamąją darbo terapiją šio centro mokiniai priima puikiai. Technologijų pamokose, per kurias galima prisiliesti prie praktinės veiklos, patiems kažką sukurti savo rankomis, vyrauja visai kitokia atmosfera.

Proga pasitaisyti

Jeigu mokinys nepažangus, jam dvi birželio savaites skiriama dalykinių konsultacijų, vadinamųjų pataisų. "Sudaroma galimybė pasitaisyti, galbūt parengti projektinį darbą. Atskirais atvejais galbūt užtenka referato, nors dėl jo naudingumo galėtume diskutuoti. Tai tikriausiai yra daugiau atsakomybę ir pareigą ugdanti užduotis, o ne dalykine prasme vertingas sprendimas", – sakė Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Adaškevičienė.

Ne visi vaikai yra pajėgūs mokytis bendrojo ugdymo dalykų.

Skaičiuojant kartu su profesinio rengimo centrais, šiemet Kaune yra 4 102 abiturientai. 33 miesto mokyklų ir 75 profesinio rengimo centrų abiturientams lietuvių kalbos ir literatūros egzamino laikyti neleista.

"Ne visi vaikai yra pajėgūs mokytis bendrojo ugdymo dalykų. Ne vienas profesinio rengimo centro mokinys tiesiog toliau mokosi amato ir lietuvių kalbos egzaminą gali laikyti kitais ar dar vėlesniais metais. Darbštus vaikas gali puikiai atlikti tam tikrą techninį darbą, bet toks dalykas kaip lietuvių kalba jam gali būti sudėtingas", – akcentavo V.Adaškevičienė.

Pašalinti negalima

Mokymosi sunkumus ir nepatenkinamus pažymius bei blogą lankomumą lemia, pasak P.Martinaičio, labai įvairios priežastys. "Yra ir tinginių arba tokių, kurie stokoja gabumų, kuriems turi specialių poreikių", – vardijo direktorius. Bet, pasak jo, prasti mokymosi rezultatai būna ir dėl problemų šeimose.

"Vaikams padaryti tam tikrą pažangą trukdo daugybė išorinių veiksnių", – antrino V.Adaškevičienė. Anot jos, sprendžiant dėl pataisų ir palikimo antriems metams, atsižvelgiama į vaiko galimybes, poreikius, situaciją šeimoje.

Mokinio, jeigu jam dar nesuėję 16 metų, negalima pašalinti iš mokyklos. "Jeigu jis trukdo likusiai klasės daliai, kreipiamasi į Vaiko gerovės komisiją. Sprendimo ieškoma dalyvaujant specialistams ir vaiko tėvams. Aptariamas ir variantas, kad vaikas galėtų lankyti kitą ugdymo įstaigą. Kartais bereikia tik pakeisti mokyklą, nes kolektyvo, atskirais atvejais mokytojų pakeitimas būna naudingas", – pastebėjo specialistė.

Jos turimais duomenimis, keisti mokymo įstaigą per mokslo metus prireikia 5–7 mokiniams. "Paprastai toks vaikas turi elgsenos, sveikatos problemų, tik tėvai nelinkę to pripažinti", – kalbėjo V.Adaškevičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ok

ok portretas
nu tai vieno mokosi žiemą, kiti vasarą. Nieko čia tokio. Kas nenori vasrą, tai susitvarko iki vasaros. Visks normalei

> O tie

> O tie portretas
Kada jau cia taip budavo Lietuvoje?Visais laikais budavo pataisininku.Nereikia maisyti mokinio atsilikusio vienoje srityje su visiskais analfabetais,kurie ir budavo paliekami toje pacioje klaseje,kartoti kurso.

O tie

O tie portretas
Pataisininkai vaikšto į mokyklą? Tokius ,,gudručius,, anksčiau palikdavo kartot kurso. O dabar juos kelia ir kelia iki tol kol baigs mokyklą vis į aukštesnę klasę. O paskui,žiūrėk,jau ir universitete mokosi. Krepšelis juk...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių