L. Anužienė: Lietuvoje darbo yra, bet trūksta norinčiųjų gerai dirbti (interviu)

  • Teksto dydis:

Šiandien portale kaunodiena.lt į skaitytojų klausimus atsakė Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro direktorė Laimutė Anužienė. Jos teigimu, profesinės mokyklos pamažu atsikrato nepalankaus įvaizdžio – įvairių amatų nori mokytis vis daugiau universitus baigusių jaunuolių.

Šiandien portale kaunodiena.lt į skaitytojų klausimus atsakė Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro direktorė Laimutė Anužienė. Jos teigimu, profesinės mokyklos pamažu atsikrato nepalankaus įvaizdžio – įvairių amatų nori mokytis vis daugiau universitus baigusių jaunuolių.

– Gal žinote, kokių profesijų atstovai šiuo metu Lietuvoje labiausiai reikalingi ir uždirba daugiausiai?

– Bet kurios profesijos atstovai, kurie darbą atlieka gerai ir atsakingai, turi galimybę gerai uždirbti. Lietuvoje darbo vietų yra, bet trūksta norinčiųjų gerai dirbti. Pavyzdžiui, net 94 proc. baigusiųjų Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centrą sėkmingai įsidarbina.

– Kokių profesijų atstovų trūksta ir galbūt labiausiai trūks ateityje? Gal tai padėtų apsispręsti, kokią profesiją rinktis, kad ateityje turėčiau paklausų darbą, kuris būtų ir gerai apmokamas.

– Svarbiausia pirma pasirinkti mėgstamą sritį, atitinkančią galimybes ir norus. Tik po pokalbio su mokymo įstaigų specialistais reiktų spręsti, ką pasirinkti, tuomet lydės sėkmė. Šiuo metu Lietuvoje labiausiai reikia paslaugų srities specialistų, pvz., sveikatos, grožio, socialinės gerovės, maitinimo sektoriuose. Šių sričių specialybės paklausios ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Reaguojant į darbdavių poreikius, nuolat atnaujinamos mokymo programos.

– Girdėjau, kad turtingoje Šveicarijoje tik apie trečdalis gyventojų stoja į universitetus, šioje šalyje labai skatinamas profesinis mokymas. Kokia Jūsų nuomonė apie tokią tendenciją? Ar Lietuvai reiktų pasekti šiuo pavyzdžiu?

– Lietuvai jau seniai reikėjo pasekti šiuo pavyzdžiu, ir tendencijos keičiasi. Pavyzdžiui, dabar Lietuvoje daug baigusiųjų aukštąsias mokyklas vėliau stoja į profesines mokyklas įgyti kokį nors amatą. Palyginus 2013 ir 2014 metus, pernai į profesines mokyklas įstojo dukart daugiau jaunuolių, turinčių aukštąjį išsilavinimą.

– Kiek kainuotų mokytis amato, jeigu jau esu baigęs du universitetus valstybės finansuojamose vietose?

– Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre mokslas nemokamas. Mokantis kai kurių profesijų, yra atskiros sutartys, kai reikia mokėti už mokymo procese naudojamas medžiagas. Tai priklauso nuo to, kokią programą rinksitės.

– Ar Jūsų mokykloje yra tokių profesijų, kurių negalima mokytis kituose centruose? Kuo išsiskiriate bendrame profesinių mokyklų kontekste?

– Pirmiausia išsiskiriame mokinių skaičiumi, tai didžiausias profesinio mokymo centras Lietuvoje, turintis filialus Palangoje, Nidoje, Aukštadvaryje, Juknaičiuose. Šiuo metu centre mokosi 3600 mokinių.

Taip pat išsiskiriame darbuotojų kvalifikacija. 18 proc. centro darbuotojų yra mokslo daktarai, 6 proc. doktorantai, pagrindinė dalis – magistrai ir tik 5 proc., neturintys magistro laipsnio.

Glaudžiai bendradarbiaujame su Šv. Ignaco Lojolos kolegija, kurioje galima tęsti studijas pagal visas mūsų mokymo centre vykdomas programas, pvz., grožio srityje – įvaizdžio dizaino programa, sveikatos srityje – grožio terapijos, ortopedo technologo, socialinės gerovės srityje – socialinio darbuotojo, vadybos srityje – svetingumo vadybininko.

Baigus kolegiją suderintos magistro studijos Klaipėdos, A. Stulginskio, VDU, LSU, LSMU, Rygos sveikatos mokslų universitetuose.

Tik mūsų profesinio mokymo centre yra paramediko, gyvūnų priežiūros specialisto, sodininko-daržininko, svetingumo paslaugos administratoriaus rengimo programa.

– Kokie reikalavimai keliami norintiems mokytis profesinėje mokykloje? Ar yra galimybė stažuotis užsienyje?

– Norintieji mokytis mūsų profesinėje mokykloje turi išlaikyti testą ir dalyvauti pokalbyje. Visų programų mokiniai turi galimybių stažuotis užsienyje.

– Kuri profesija populiariausia Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre? 

– Didžiausias konkursas būna stojant į sveikatos krypties programas, pavyzdžiui, paramediko, masažuotojo, kosmetiko. Taip pat populiarios floristo, poilsio paslaugų agento rengimo programos.

– Ar mokytojams profesinėje mokykloje reikia atestuotis ir ką tai duoda ?

– Nuo mokytojų kvalifikacijos priklauso jų atlygis, todėl atestuotis naudinga ir privalu.

– Kodėl nepavyko įgyvendinti ankstesnės mokyklos vizijos – tapti aukštąja universitetine mokykla?

– To neleido padaryti Lietuvos švietimo ir mokslo įstatymas. Ateityje bus matyti, šios vizijos neatsisakėme.

Visą pokalbį su portalo viešnia L. Anužiene galite skaityti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anonomas

anonomas portretas
JOOO....Gerai dirbti ne visi nusipelne ,jei niekas neistums i gera vieta kur gali gerai "dirbti" tai pats kaltas.Vogti irgi reikia moketi ,gal yra sitas kursas sioje profkeje?Maciau profkes Vokietijoje ,bet vaizdelis ne koks ,jie neturi visai prestizo ,jokiu masinu,nei direktoriu ,nei ju giminaiciu -bet labai stiprios mokymo bazes ,stakles ,iranga ,priemones ir ttt o jaunuoliai mokosi reikalingu profesiju ir kartu dirba meistru padedami .Floristo mokslas trunka 3metai ,po to vyro dukra 10metu dirbo privacioje floristikos parduotuveje ,kol isisavino ne tik profesija ,bet ir verslo plonybes ,tik tada atsidare savo parduotuve,kurioje sekmingai dirba.Jeigu ten paruosia speca ,jis siauro profilio ,bet labai auksto profesionalumo .O kas cia ? Juk sita mokykla buvo tekstilininku centras ,tapo niekuo ...

Kaunietis

Kaunietis portretas
Darbo vietų yra,tą žino kiekvienas,tačiau kaip yra apmokamas tas darbas ,kur yra laisvų vietų,manau taip pat žino kiekvienas.Gerai apmokamas darbas nebūna be darbuotojų.Laisvos darbo vietos tame darbe kur maži atlyginimai.

Gintarė

Gintarė portretas
Prieš kelias dienas pabaigiau šį mokymo centrą.Labai gera mokykla, puikūs dėstytojai, darbuotojai, priėmimo komisija. Prieš trejus metus stodama į Karalių, tikrai nemaniau, kad pačią pirmą dieną sutiksiu gerų, nuoširdžių žmonių. Labai skiriasi nuo kitų mokyklų. Įgyjau teorijos ir praktikos žinių. Be to, puikiais pažymiais baigiau šį Centrą! Aišku, reikėjo įdėti nemažai pastangų, kad norimas tikslas būtų pasiektas. Tada mokytojams ir pačiam moksleiviui yra ramiau ir geriau. O direktorė yra nuostabus ir nuoširdus žmogus! Linkiu apsilankyti Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre ir įgyti specialybę.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių