Į tarybą neišrinkti politikai ateities planų neatskleidžia

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Prieš dvi savaites savo valią rinkimuose išreiškę kauniečiai negailestingai prašienavo Kauno miesto tarybos narių gretas – net 20 iš 41 turės atsisveikinti su miesto valdžios statusu ir užleisti savo vietas naujai išrinktiesiems.

Prieš dvi savaites savo valią rinkimuose išreiškę kauniečiai negailestingai prašienavo Kauno miesto tarybos narių gretas – net 20 iš 41 turės atsisveikinti su miesto valdžios statusu ir užleisti savo vietas naujai išrinktiesiems.

Šypsosi, bet liūdi

Daugelis iškalbos stoka pasiskųsti negalėjusių tarybos politikų po nesėkmingai pasibaigusių rinkimų tapo neįtikimai nekalbūs – vos vienu kitu žodžiu užsiminė apie savo ateities planus pasibaigus 2011–2015 m. kadencijai. Atrodo, kad rinkėjų verdiktas daugumai jų buvo netikėtas, ir ši gyvenimo permaina nedžiugina.

"Įvyko, kaip įvyko, ką gavome – tą turime. Ir su visu šitu reikės gyventi artimiausius ketverius metus. T. y. greičiau ne gyventi, bet kovoti. Vis dėlto nieko negalima kaltinti, demokratijos principas – daugumos valdžia", – socialiniame tinkle išsiliejo kadenciją baigiantis tarybos narys Aušrys Kriščiūnas, atstovaujantis partijai "Jaunoji Lietuva".

Ne paslaptis, kad bene labiausiai rinkėjai nustebino trijų partijų – Darbo, "Tvarkos ir teisingumo" bei "Jaunosios Lietuvos" komandas. Šių politinių jėgų atstovų šią kadenciją miesto taryboje nebus.

Paklaustas, ką ketina veikti pasibaigus kadencijai, Kultūros ir meno komitetui vadovaujantis A.Kriščiūnas bandė juokauti. "Labai geras yra kiemsargio darbas, bet bijau, kad "Kauno švarą" gali privatizuoti", – šmaikštavo politikas, o kiek surimtėjęs pridūrė, kad ketina dirbti su įvairiais kultūros projektais, kaip ir visą gyvenimą. "Taryba buvo visuomeninės pareigos, darbai dėl to nesustojo. Dabar tiesiog bus daugiau laiko", – šyptelėjo A.Kriščiūnas.

Amžinuoju Kauno vicemeru vadinamas šios partijos lyderis Stanislovas Buškevičius į visus klausimus apie ateities planus reagavo skambiu juoku ir kartojo, kad viskas greitai paaiškės. Jis neatskleidė, nei ką veiks, nei kur ketina tęsti savo veiklą. Ar liks Kaune? O gal emigruos iš Lietuvos? Po ilgokai užtrukusio juoko, vicemeras ir toliau laikėsi savo: "Juokinga pasidarė. Paskambinkite vėliau, viską pasakysiu", – baigė S.Buškevičius.

Jo sūnus ir partijos bendražygis Stasys Buškevičius neslėpė, kad po dvylikos metų, praleistų taryboje, nebus taip lengva iš įsisukusio rato ištrūkti. "Po rinkimų gyvenimas nesibaigia. Posėdžių, be abejo, pasigesiu. Tas darbas man patiko, manau, kad ir sugebėjau dirbti. Politinėje veikloje ir toliau dalyvausiu, tikrai nesiruošiu trauktis, nes liko neįgyvendintų idėjų", – kalbėjo S.Buškevičius. Jis prasitarė neatmetantis galimybės dalyvauti ateinančiuose Seimo rinkimuose.

Galimybė realizuoti save

Tris vietas taryboje turėjusios Darbo partijos atstovai sutartinai tvirtino ir toliau dirbsiantys tai, ką ir iki šiol. Frakcijos seniūnas Gintaras Jonas Furmanavičius sakė, kad veikti tikrai turi ką, ir užsiminė, jog artimiausiuose jo planuose – Lietuvos automobilių sporto federacijos (LASF) prezidento, kuriuo dabar jis ir yra, nauji rinkimai.

"Devynerius metus dirbau Kauno valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos direktore. Dabar jau pusmetį vadovauju tokiai pat tarnybai Vilniuje. Darbas taryboje labai susijęs su teisine patirtimi. Įgytos žinios niekur nedings, tik gal miesto taryboje buvo daugiau galimybių tas žinias ir save realizuoti", – svarstė Darbo partijos narė Anželika Banevičienė. Ji užsiminė nepuoselėjanti planų toliau aktyviai dalyvauti politikoje.

"Dirbsiu širdies chirurgu, mokysiu studentus, rūpinsiuosi kauniečių sveikata visomis išgalėmis, ką ir darau dabar. Apie tolesnį aktyvų dalyvavimą politikoje turiu truputį pamąstyti, bet durų politikai tikrai neužtrenksiu", – šyptelėjo Darbo partijos frakcijos narys Saulius Giedraitis. Jo kadencija miesto taryboje truko bene trumpiausiai – S.Giedraitis po 2012 m. vykusių Seimo rinkimų pakeitė savo partijos kolegą Rytį Šatkauską, kuris tuomet pasirinko karjerą Žemės ūkio ministerijoje.

Priekyje traukinio nebėgs

Nedžiuginantys rinkimų rezultatai partijos "Tvarka ir teisingumas" deleguotą vicemerą Vytautą Vasilenką, atrodo, įkvėpė – politikas kaip niekad aktyviai dalyvavo praėjusią savaitę vykusiame priešpaskutiniame miesto tarybos posėdyje. Paklaustas, ką veiks pasibaigus kadencijai, vicemeras mėgino šmaikštauti. "Ženysiuos su sportu", – nusijuokė V.Vasilenka.

Jis tikino, kol kas rimtai nesiruošiantis niekuo užsiimti, tačiau jeigu kas nors jam ką nors pasiūlys, neatsisakytų. "Man nepatinka, kaip skirstomos lėšos sportui, sporto politika. Būdamas laisvas žmogus gal galėsiu daugiau šioje srityje nuveikti. Turiu visokių visuomeninių pareigų ir įsipareigojimų. Esu veiklus žmogus. Gal rasiu kitokią nišą ir glausiuosi", – svarstė politikas.

"Yra kaip yra. Ką veiksiu? Gyvensiu. Bus matyti. Priekyje traukinio nenubėgsi", – šyptelėjo "Tvarkos ir teisingumo" narė Loreta Kekienė. Jos partijos kolegė, Kauno skyriaus lyderė Aušra Ručienė apie savo ateities planus nebuvo linkusi atvirauti, tik patvirtino, kad ir toliau dirbs advokatės darbą, o tarybos posėdžių tikrai nepasiilgs.

Liks tuo, kas buvo

Kauniečių pasitikėjimo rinkimuose, kad patektų į tarybą, nesulaukė ir Gintauto Labanausko judėjimas "Dirbam Kaunui", iki šiol taryboje turėjęs tris mandatus.
"Planavome būti taryboje, bet ir visą gyvenimą sveiko buvusio žmogaus artimuosius gali nustebinti skrodimo rezultatai. Tas pats ir su rinkimais", makabriškai palygino G.Labanauskas. Jis ir toliau ketina dėstyti Kauno technologijos universitete, žaisti tenisą ir dalyvauti visuomeninėje veikloje. "Skirtumas tik tas, kad nebebūsiu miesto taryboje, bet tai jau nepakeis mano susiformavusio gyvenimo būdo. Yra labdaros ir paramos fondas, afganistaniečių veikla – likusį laiką ir paskirstysiu šioms veiklos sritims", – pasakojo G.Labanauskas.

Jo bendražygė Antanina Medviedevienė prisipažino tiesiog dar nežinanti, ką veiks, nes rimtai dar nesvarstė. "Iš politikos iškristi neketinu. Ir toliau dirbsiu su judėjimu "Dirbam Kaunui", – planuoja A.Medviedevienė.

Šios frakcijos narys Artūras Orlauskas dar prieš rinkimus prasitarė turįs kūrybinių planų: nors ir nebuvo pasitraukęs iš šou pasaulio, sakė norįs labiau susikoncentruoti į vieną veiklą, tad politiko duonos atsisakys. Buvo pasigirdę kalbų, kad A.Orlauskas dairosi į Šiaulių savivaldybės tarybą, tačiau jis pats tokias kalbas kategoriškai neigė. Tiesa, netrukus paaiškėjo, kad A.Orlauskas staiga persigalvojo arba apsimelavo – jis bandė laimę patekti į Šiaulių miesto tarybą su Valerijaus Simuliko judėjimu "Už Šiaulius", tačiau šiauliečiai tarybos nario mandato jam nepatikėjo.

Išeina tyliai

"Be pinigų, be reklamos, be nieko mums gerai pasisekė. Darbuosiuosi ir toliau stiprinsiu partijos skyrių", – tikino Respublikonų partiją į rinkimus Kaune vedęs ir šios partijos kandidatu į merus buvęs Artūras Tepelys. 2011 m. į miesto tarybą jis pateko su Darbo partija, tačiau vėliau iš jos buvo pašalintas.

Parašo po interpeliacija merui A.Kupčinskui išsižadėjęs ir, regis, vicemero postą už tai pusmečiui gavęs Kazimieras Nausėda savo politinę karjerą buvo užsimojęs tęsti Kauno rajone, tačiau rinkėjai nusprendė, kad ūkininkauti jam bus geriau, nei krimsti politiko duoną, ir į tarybą neišrinko. Pats K.Nausėda po rinkimų į kalbas nesileido. "Dirbsiu tai, ką ir iki šiol", – burbtelėjo kadenciją baigiantis vicemeras.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

zita

zita portretas
konservatorius seniai jau reikia mesti is lietuvos juos pamacius per televizija ar kitur su lanzbergiu priesakyj net bloga darosi

Giedra

Giedra portretas
\o man tai gaila, kad Ručienės Taryboje nebus. Visdėlto pagadintų ji orą konservams dar :) O dėl išvaizdos tai duok Dieve man ir visiems kitiems rašantiems taip atrodyti būnant jos metų.

Rinkėjas

Rinkėjas portretas
dvi savaites prieš rinkimus dirbo tik visa komanda nusivylė darbu tokiu ir pirminike tvarka ir teisingumas kauno skyriaus. nieko neveikia Aušra Ručienė tik rėkia ir ižuliai kalba su savo žmonėm su savo komanda kuri jau yra, ir partija palieka stiprus nariai ir tik dėl pirmininkės laikas pakeisti pirmininkę nes didžiulė gėda Šustauskas daugiau surinko balsų .... galetu nelbelysti ir išeiti iš partijos nes rinkėjei nebalsuoja tik dėl jos ?nuo tokių rezultatu pakraupe visi kandidatai kurie kandidatavo už šią partija .... ner kur akiu dėti prieš draugus ir pažystamus ... siabas nieko nepadare jokiu darbu o partiečiai bijo paskyti i akis jei viską ka galvoja .....
VISI KOMENTARAI 47

Galerijos

Daugiau straipsnių