Į kauniečių namus iškeliavo tūkstančiai eglių šakų

Miškininkai tęsia tradicijas ir miestiečiams dovanoja mišku kvepiančias eglių šakas. Vien Kaune išdalyta šeši tūkstančiai.

Išgraibstė visas

Lietuvos miškų urėdijos jau devintą kartą dalyvavo akcijoje „Parsinešk Kalėdas į savo namus". Šios akcijos metu šalies gyventojams dovanojamos eglių šakos, kurias miškininkai paruošė iš miško kirtimuose legaliai nukirstų medžių. Kaune eglių šakos dalintos net keliose vietose: Rotušės aikštėje, Baltų prospekte bei dviejose Kauno rajono vietose. Panemunėje eglių šakas kauniečiams dovanojo Dubravos eksperimentinė-mokomoji miškų urėdija.

Visose vietose kauniečiai rinkosi gražiausias šakas ir kvepiančias dovanas nešėsi į savo bei kaimynų namus. Iš viso miškininkai buvo paruošę šešis tūkst. eglių šakų, tad visos jos buvo išgraibstytos. Kas specialiai dviračiu atvažiavo, surištas šakas ant rėmo užkėlė, kad tik lengviau namo būtų grįžti. Kiti glėbį šakų maišais apvyniojo, dar kiti miestiečiai po kelias mažas šakeles pagriebė, nes tik į mažas vazeles reikia papuošti.

Rinkosi gražiausias

Rotušės aikštėje kalbinti kauniečiai džiaugėsi, kad gavo pačias gražiausias šakas ir natūraliu kvapu galės pasimėgauti visa šeima.

„Tikrai turėjome iš ko pasirinkti. Su šeima sugalvosime, kaip šakas papuošti“, – sakė kelias šakas pasiėmęs Darius.

„Aš jau seniai svajojau parsinešti eglės šakų į namus. Rinkausi pagal tai, ar turi kankorėžių, nes jie man labai gražūs. Turiu nuo pat vaikystės išlaikytų žaisliukų, tad prie kankorėžių bus ir kitų papuošimų. Visada tik gyvą eglutę puošiam, tada visas kambarys kvepia“, – kalbėjo besišypsanti Vilma.

Kiti kauniečiai paėmė šakų ne tik sau, bet ir savo kaimynams, kurie negalėjo ateiti, ar šeimos nariams. Štai su anūke atėjusi Jadvyga portalui kauno.diena.lt sakė, kad pasiėmė tris šakas ir papuoš savo, dukrų butus. „Reikia visiems. Šį kartą aš sveikesnė buvau, todėl aš atėjau paimti. Šiemet puošime ne raudonais, o permatomais, labai gražiais žaisliukais“, – sakė moteris.

Saugo aplinką

Nors šakos dalijamos nemokamai, buvo ir keli priekaištai, kad šakos nesimetriškos, per mažos. Tačiau miškininkai juokavo, kad miške eglės auga be jokių taisyklių, tad reikia pasinaudoti fantazija ir originaliai papuošti natūralią šaką. „Gera šeimininkė ir iš kirvio gali sriubą išvirti“, – šakas dalydami šmaikštavo Kauno urėdijos atstovai.

Miškininkai įsitikinę, kad akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus“ skatina ir žmonių kūrybiškumą, nes parsinešę šaką namo su visais šeimos nariais kuria meninę kompoziciją, kiti puošia savo rankomis pasigamintais žaisliukais, dar kiti iš jos gamina stalo papuošimus ir kt. Visa tai skatina saugoti bei puoselėti mus supančią aplinką ir kartu visiems būti socialiai atsakingiems už jos tausojimą. Akcijos rengėjų nuomone, išdalijus nemokamai eglių šakas, sumažėja tikimybė, kad žmonės patys nelegaliai miškuose kirs sveikus medžius ir taip darys žalą gamtai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mes

mes portretas
puošiam dirbtinę eglutę. Nors ji nekvepia mišku, bet gamta nežalojama ir mūsų miško eglutės gali ramiai augti. Mano paskaičiavimu mes jau išgelbėjom 21 eglutę. O dirbtinė, jei ją prižiūri, tarnauja ilgai. Per tą laiką tik šiemet pakeitėm seną eglutę nauja. Siūlau akciją : gelbėkim kalėdų eglutes. Kas už?

Anonimas

Anonimas portretas
Kaune,Kalniečių rajone prie IKI parduotuves vyksta prekyba eglutėmis...menka šaka 2 eurai,niekas nieko nedovanoja.Matomai dovanų karalius mirė.Kur tie Vieningojo Kauno atstovai?Publikuoja save laikraštyje,ir visiems į pašto dėžutes sudeda,o kad Kalėdos ant nosies ir reikia varguoliams eglės-pamiršo.

Anonimas

Anonimas portretas
Ačiū už gerą nuotaiką, gerbiami miškininkai ! Panemunėje net ir kankorėžių dovanų gavome - vaikai ypač jais džiaugėsi :) Ši Jūsų tradicija yra tikras geros nuotaikos užtaisas ir įrodymas, kad šventė gali į namus ateiti ir be didelių pinigų, tiesiog dalinantis. P.S. Tikimės, kad reformuojant urėdijas ši iniciatyva išliks ;)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių