Į Kauną sugrįžo tankai

Kaunas susigrąžino sostinėje stovėjusius pusantro šimto karinės technikos eksponatų. Kasdien gausėjančią Vytauto Didžiojo karo muziejaus karo technikos ekspoziciją šiomis dienomis papildė du tankai.

"Juokauju, kad tankai į VI fortą ir vėl sugrįžo. Kadaise prie žiedo stovėjo vienas, ne kartą buvau vidun įlipusi. Vėliau jo neliko, o dabar atvažiavo bent keliolika", – aplink vikšrines kovos mašinas "T-55" ir "T-72", į Kauno tvirtovės VI forto teritoriją atkeliavusias naktį iš pirmadienio į antradienį, ratus suko kaunietė Ginvilė su augintiniu Oziu.

Į Kauną iš Vilniaus, kur išbuvo bemaž dešimt metų, karinės technikos eksponatai keliavo naktimis. Tokio taktinio žingsnio imtasi siekiant išvengti transporto spūsčių. Kariams teko pasitelkti inžinerijos žinias miesto gatvėmis manevruojant su įspūdingo dydžio technika.

"Viskas, ką turėjome per dešimt metų, stovi štai čia, – Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktorius plk. Kęstutis Kuršelis ranka mojo į karinės technikos prikimštą aikštelę.

Šiuo metu Kauno tvirtovės VI forto teritorijoje saugoma 150 eksponatų: skirtingo kalibro ginklų, įvairaus tipo transporto priemonių, inžinerinės technikos, šarvuočių, karinių katerių, radiolokatorių, ryšių ir navigacijos priemonių. Dalis eksponatų išrikiuoti aikštelėje, likusieji, jautrūs atmosferos poveikiui, saugomi po stogu.

Ekspozicija, anot pulkininko, nuolat pildysis, nes į VI fortą bus gabenama visa atgyvenusi Lietuvos kariuomenės technika.

"Greitai sulauksime dar dviejų lėktuvų, prezidentinio sraigtasparnio, todėl ne pro šalį būtų daugiau vietos – kažkur iki VI forto žiedo", – į Kauno vicemerą Simoną Kairį viltingai dirstelėjo  K.Kuršelis.

Paklaustas, kada ekspozicija bus atvira visuomenei, pulkininkas šyptelėjo, esą laukti 20 metų jau nebereikės.

"Manykite, kad jums labai pasisekė", – į Ginvilę ir dar kelis vietinius, stebinčius VI forto gyvenimą ir jo virsmą, kreipėsi K.Kuršelis. Likę miestiečiai ir Kauno svečiai į istorijos liudininkus iš arčiau galės dirstelėti kitąmet.

Kalbėti, apie tai, ar VI forto karo muziejus bus mokamas, ar visiškai atviras lankytojams, dar per anksti. Pirmiausia esą reikia galutinai išspręsti infrastruktūros klausimus, o po to bus galima kalbėti apie ekspozicijos lankymo sąlygas ir kitus su ja susijusius klausimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nietis

nietis portretas
Kauno tvirtovės apginklavimas įgauna pagreitį. Vilniau, neliūdėk, Kaunas apgins!

ALGIS

ALGIS portretas
Rusai puola , jų tankai jau Kaune .

PIRMA BALANDZIO !

PIRMA BALANDZIO  ! portretas
Sugryzta okupantu tankai !
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių