Į Kauną atėjusią rugsėjo pirmąją šventė ne visi

Šiais metais rugsėjo pirmosios šventė pasidalino į dvi dalis – vienos Kauno mokyklos ją šventė šeštadienį, o kitos dar tik švęs ateinantį pirmadienį.

Linkėjo valios

Jau nuo pat ankstyvo ryto į mokyklas su gėlėmis rankose traukė vaikai su tėveliais, į universitetų mokslo metų pradžios iškilmes skubėjo studentai. Kauno Jono Jablonskio gimnazija šiemet rugsėjo pirmąją pasirinko švęsti šeštadienį.

Ratu išsirikiavę mokyklos kieme šventės laukė šios gimnazijos moksleiviai. Šiais metais gimnazijos devintokų gretas papildė 180 moksleivių iš 34 kitų miesto mokyklų.

„Susirinkome šiais mokslo metais tikėdami, kad jie bus sėkmingi. Tačiau sėkmė viena nevaikšto – ją turi lydėti tikslas, darbas ir valia. Abitūros egzaminams reikia ruoštis jau nuo pirmadienio“, - sveikinimo žodį tarė gimnazijos direktorius Vytautas Gylys. Jis pasidžiaugė mokykloje vyksiančia mainų programa su Ispanijos mokyklomis.

Moksleivius pasveikino ir iš sostinės atvykęs Švietimo ministras Gintaras Steponavičius, miesto meras Andrius Kupčinskas, tarybos narys Rimantas Mikaitis.

Ministras savo kalboje sveikino moksleivius sugrįžusius į mokyklos suolą, linkėjo jiems peržengti aukštai iškeltą mokslo kartelę, sutikti naujų draugų ir puikių pedagogų.

Kalbinti moksleiviai šiek tiek gailėjosi prabėgusios vasaros, tačiau sakė, kad ši ateis kitais metais, o labiausiai sakė pasiilgę klasės draugų, su kuriais skubėjo dalintis vasaros įspūdžiais.

Pasirinko sporto halę

Studentiškai ir linksmai mokslo metų šventę pasitiko ir Kauno technologijos universiteto (KTU) studentai. Jau artėjant prie Kauno sporto halės iš toli pasitiko garsi muzika, ant grindinio ištiestuose lapuose buvo galima užrašyti savo svajones ateinančiais metais, stebėti chemikų eksperimentus.

Oficialioji renginio dalis prasidėjo kamerine erdve paverstoje sporto halėje. Dar gerokai prieš jai prasidedant, didžioji salės dalis buvo sausakimša.

Kalbinta pirmakursė Monika teigė nuo mažens svajojusi studijuoti tiksliųjų mokslų universitete. Ji sakė žinanti, kad jos laukia rimti mokslai kremtant inžineriją, tačiau neabejojo, kad vargus atpirks ne tik studentiško gyvenimo malonumai, siūlomos mainų programos tarp Europos universitetų, bet ir vertinamas KTU diplomas.

Lietuvos Respublikos himną atlikus bosui Liudui Mikalauskui, į salę žengė fakultetų dekanai, po jų pasirodė prodekanai, kol gausiais plojimais buvo pasitiktas universiteto rektorius profesorius Petras Baršauskas.

Tarp svečių sėdėjo ir Prezidentas Valdas Adamkus, Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius.

„Nekalbėsiu apie universiteto pasiekimus, nepasakosiu kolegų nuopelnų. Šiandien stoviu čia, kaip paprastas žmogus, kaip išdidus Lietuvos pilietis. Mieli studentai, - jūs esate mūsų šalies ateitis ir jūsų maksimalizmas, teisybės ieškojimas yra ta garantija, kad viskas eina geryn. Pasaulis sukasi savaime, bet jauno žmogaus beprotiškiausios idėjos, sujungtos su patirtimi, gali pagreitinti procesą. Noriu pasakyti, kad kopdami į aukštumas, nebijokite klausti ir klysti, patirkite gyvenimo malonumus – sportą, studentiškus vakarėlius. Visa tai jus ugdys kaip asmenybes. Bet tik vienas dalykas svarbus – išlikite paprastais žmonėmis“, - studentams sakė rektorius P.Baršauskas.

Po rektoriaus kalbos pirmakursiai davė tradicinę priesaiką, koncertavo KTU kolektyvai.

Nauja erdvė senamiestyje

Senamiestyje šalia Nemuno įsikūrusioje Kauno miesto Jėzuitų gimnazijoje rugsėjo pirmoji tapo dviguba švente. Čia ne tik pradėti mokslo metai, tačiau atidarytas ir vienas moderniausių Kaune mokyklos priestatų.

Daugiau nei 8 mln. litų vertės priestato pirmasis statybos etapas, surinkus pakankamai lėšų iš privačių rėmėjų, pradėtas 2007 metais. Ši erdvė gimnazijai buvo būtina, mat netilpo visi norintys mokytis vaikai. Dabar gimnazija galės priimti didesnį mokinių skaičių - iki 730.

Čia įrengtos modernios gamtos mokslų klasės, laboratorijos ir informacinių technologijų kabinetas, su naujausia šiuolaikinius reikalavimus atitinkančia mokymosi įranga ir priemonėmis, sudarys galimybes efektyvinti ugdymo procesą, diegti naujus mokymo metodus.

Pagerėjo darbo sąlygos ir gimnazijos mokytojams - jie persikėlė į erdvesnį mokytojų kambarį. Naujuose kabinetuose įsikūrė ir administracija. Fojė pirmajame aukšte vyks didesni susirinkimai, prie restauruoto XVI a. rūsio įrengta kavinė, laisvalaikio zona. Šalia pastato yra amfiteatrinė lauko terasa, kieme įrengta nauja didelė sporto aikštelė.

Į šias iškilmes susirinko ne tik gausus būrys tėvelių su vaikais, tačiau apsilankė ir Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius, Lietuvos ir Latvijos jėzuitų provincijos provincijolas tėvas Gintaras Vitkus, projekto autoriai bei rangovai.

„Mielieji! Mano širdis kupina džiaugsmo ir tai yra suprantama. Ne taip dažnai atsiranda tokie statiniai. Matome, kad senamiestis, kuriame tiek daug gyvybės, galės vėl sužibėti. Per penkerius metus atsirado naujas statinys ir jis atveria duris tam, kad čia galėtų skleistis žmogus – būti ištvermingas, labiau mylėti ir vertinti save ir kitą žmogų. Norime, kad senamiestis šio statinio dėka taptų dar labiau dvasingas“, - kalbėjo tėvas G.Vitkus. Jis taip pat padėkojo visiems, prisidėjusiems prie šio statinio atsiradimo.

Kartu su ministru G.Steponavičiumi, grojant liaudiškai kapelos muzikai, provincijolas perkirpo simbolinę atidarymo juostelę, po kurios visi norintys galėjo apžiūrėti modernų pastatą.

Tradicinė nuotrauka

Vytauto Didžiojo universiteto studentai rinkosi prie Vytauto Didžiojo paminklo šalia Kauno miesto savivaldybės. Kiekvieno fakulteto studentai rankose laikė savo fakulteto spalvų vėliavėles, kurias pagal renginio vedėjo nurodymus iškeldavo aukštyn.

Tokio sumanymo tikslas – bendra, jau tradicija tapusi nuotrauka. Studentus nuo savivaldybės stogo fotografavo universiteto fotografas Jonas Petronis.

Pasibaigus fotosesijai,  šventės dalyviai drauge su Kauno pučiamųjų instrumentų orkestru „Ąžuolynas“ žygiavo Laisvės alėja iki Vienybės aikštės. Čia prasidėjo universiteto Mokslo metų pradžios šventė.

Renginyje apsilankė ir KTU studentus sveikinęs Prezidentas, VDU tarybos pirmininkas V.Adamkus, Švietimo ministras G.Steponavičius, Ūkio ministras Kazys Starkevičius, Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas, Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, Seimo nariai, Kinijos, Japonijos, Ukrainos diplomatai.

„Sveiki atvykę iš visų Lietuvos kampelių, sveiki atvykę studijuoti į mūsų universitetą iš 40 pasaulio šalių. Kai kurie jūs jau spėjote susirasti naujų bičiulių, kai kurie pirmą kartą pamatėte dėstytojus. Mūsų universiteto gyvenimo būdas – ieškoti, ieškoti ir suprasti, kad atradau tai pats. Atradau tai, kas tampa prasminga, o jei ne – ieškoti toliau“, - visus pasveikino VDU rektorius Zigmas Lydeka.

Po rektoriaus kalbos sekė pirmakursių priesaika.

Šiemet studentai Vytauto Didžiojo universitete pradėjo šurmuliuoti jau nuo rugpjūčio 27 dienos. Tuomet startavo jau tradicija tapę „Įvado į studijas VDU“ renginiai, kurių metu pirmakursiams buvo pristatyta studijų programa, dalykai bei dėstytojai, vyko kino seansai, koncertai, susitikimai su žinomais žmonėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Iš mokyklos

Iš mokyklos portretas
Na nejaugi tie politikai nesupranta, kad savo pasirodymu ir nuobodžiomis skystomis kalbomis ne puošia, o gadina šventę. Tiesa, o kur etatinių "sveikintojos" - Margevičienė, Vėsaitė, Čigrijienė, Juknevičienė?

a

a portretas
debilizmas 1 ispuldavo savaitgali atkeldavo i pirmadieni ,kaip visa laika lietuviai is naujo dvirati isradineja

Fui

Fui portretas
Kokia gėda - VDU studentai "Gaudeamus" gieda žiūrėdami į "špargalkes".
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių