Kinai į Kauną anglių neveš

  • Teksto dydis:

Aiškėja daugiau detalių apie Kinijos investuotojų planą statyti elektrinę Kaune. Anksčiau svarstęs galimybę statyti anglimis kūrenamą jėgainę, Pekino energetikos koncernas "Beijing Energy Investment Holding" nusprendė investuoti į dujinę elektrinę.

Detali analizė

Kinų partnerės – verslininko Rimando Stonio valdomos Kauno termofikacijos elektrinės (KTE) – atstovas Arūnas Armalis teigia, kad bus statoma ne nauja jėgaine, o rekonstruojama dabartinė.

"Per pastaruosius tris mėnesius buvo nuspręsta, kad tai bus dujinis projektas. Buvo skaičiuojama dujų perspektyva bent jau penkiolika metų, darytos pasaulinės analizės. KTE žiūri į visą pasiūlą ir kokios yra pasiūlos prognozės, palyginti su anglimis. Dabar toliau plėtojama techninė jo dalis. Jau einama į konkrečius skaičiavimus ir renkamas KTE renovacijos projektas, kad nebus kažkokia nauja elektrinė statoma teritorijoje, o esamose patalpose bus keičiami seni įrenginiai į naujus", – sakė KTE atstovas A.Armalis.

Prioritetas – elektra

Pasak jo, jau pradėta žvalgytis galimų tarptautinių dujų tiekėjų – jos bus perkamos iš pasiūliusiųjų geriausią kainą.

Po rekonstrukcijos, anot A.Armalio, KTE orientuosis į elektros gamybą. Šiuo metu ji gamina šilumą, o elektra yra antrinis produktas.

"Kaip ir kalbėjome anksčiau, investiciniame projekte visų pirma akcentuojama elektra, o šiluma bus kaip antraeilis produktas, kurį, tikimasi, KTE pasiūlys labai konkurencingomis ir naudingomis miestui sąlygomis. Jeigu kiti konkurentai sugebės pasiūlyti dar geriau, Kaunas tikrai taps pačiu pigiausiu miestu šilumos atžvilgiu", – kalbėjo A.Armalis.

Anot jo, projektas turėtų būti parengtas iki liepos, o jėgainės rekonstrukcija prasidėtų kitais metais.

Numatytos investicijos

KTE šiluminė galia šiuo metu siekia 1,5 tūkst. megavatų, o elektros – 170 MW. Pasak A.Armalio, naujos jėgainės galia bus mažesnė, o šilumos ir elektros gamybos proporcijos keisis kartais.

KTE ir "Beijing Energy Investment Holding" pernai lapkritį pasirašė ketinimų protokolą, pagal kurį Pekino įmonė žada investuoti 300–400 mln. eurų su sąlyga, jeigu bus pagrindinė įmonės akcininkė. Iš pradžių svarstyta statyti anglimis kūrenamą visiškai naują jėgainę. Tačiau anglys kaip kuras susilaukė daug kritikos tiek iš kitų rinkos dalyvių, tiek iš politikų.

KTE vadovas Evaldas Paulavičius pernai gruodį BNS tikino, kad kritika projektui yra nepagrįsta, nes buvo svarstomos kelios alternatyvos: dujų, anglies, biokuro. Pasak jo, R.Stonys ketina parduoti jo valdomą kontrolinį akcijų paketą, nes tokia yra Kinijos investuotojų sąlyga.

E.Paulavičius sakė, kad KTE projekte dalyvautų kaip partnerė, kadangi turi tinkamą infrastruktūrą ir patirtį. Tuomet KTE vadovas tikino, kad nauja elektrinė Kaune bus efektyvesnė nei "Lietuvos energijos" valdomas dujinis kombinuoto ciklo blokas, tad elektrą galės gaminti ne tik tuomet, kai biržoje bus aukštos elektros kainos.


Milijardinė apyvarta

Didžiausia energijos Pekine gamintoja "Beijing Energy Investment Holding" tiekia elektrą pusei Kinijos sostinės, valdo dujų, anglies ir vėjo jėgaines. Jos turto vertė siekia 10 mlrd. eurų, o apyvarta 2013 m. siekė 4,7 mlrd. eurų.

Kontroliuojančioji bendrovė taip pat plėtoja nekilnojamojo turto projektus Pekine – įmonė nurodo, kad kasmet nekilnojamasis turtas plečiasi po 1 mlrd. kv. m. Ji taip pat yra trečias pagal dydį Pekino banko "Bank of Beijing" akcininkė.


Šiame straipsnyje: KTEelektrinėelektra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių