Į botanikos sodą – pabraidyti po spalvingą astilbių jūrą

VDU Kauno botanikos sode šiuo metu tyvuliuoja įvairiaspalvių astilbių jūra. Jos pakraščiais braido nemaža kauniečių, kuriems patinka šios subtilių spalvų įvairaus aukščio gėlės.

Astilbės į Europą atkeliavo palyginus neseniai – XIX a. pradžioje iš musoninio klimato zonos. Todėl, pasak agronomės gėlininkės Žibutės Baškienės, šiems puošniems daugiamečiams augalams patinka pusiau pavėsis, drėgnas dirvožemis.

„Šie metai astilbėms labai palankūs – daug drėgmės ir šilumos. Todėl jos tokios vešlios ir spalvingos. Šios gėlės, parinktos pagal aukštį ir spalvas, dera ne tik grupėse, bet ir lysvėse ar prie vandens telkinio, – įsitikinusi Ž.Baškienė. – Viename kere gali būti net iki 50 žiedstiebių. Skirtingų veislių astilbių žydėjimo laikas yra nevienodas – nuo birželio iki rugpjūčio pabaigos“.

Specialistė patarė dabar nusipirktus žydinčių astilbių kerus sodinti pusiau pavėsyje į purią, juodžemio ar priemolio su durpių priemaiša dirvą. Kadangi šios gėlės mėgsta drėgmę, jas būtina laistyti sausros metu. Pasodintas astilbes reikia apmulčiuoti išsivėdinusia kompostine žeme ar durpėmis. Be to, pravartu apmulčiuoti šias gėles ir rudenį, nes per vasarą apsinuogina ataugimo pumpurai, kurie žiemą gali nušalti. Jei astilbės sodinamos pavasarį, jų ataugimo pumpurai turi atsidurti 3-5 cm gylyje.

Anot Ž.Baškienės, sodinant astilbes dabar, būtina nupjauti jų žiedyną. Pašnekovė priminė, kad negalima astilbių sodinti po dideliais medžiais, o ypač – po slyvomis ir tuopomis, su kuriomis nenori kaimynautis.

Sodo darbuotojos pastebėjo, kad šios spalvingos gėlės vis dažniau keliauja į sodybas, jas puošdamos įvairių spalvų ir atspalvių žiedynais. Botanikos sode auginama maždaug pusšimtis veislių astilbių, kurios skiriasi aukščiu, žiedynų spalva, forma, žydėjimo laiku. Šias gėles čia beveik prieš 40 metų pradėjo auginti Elvyra Žliobienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oiii

oiii portretas
labai grazu...reikia nulekt savaigali i soda...

gal

gal portretas
Gal reikėjo nufotografuoti ir jūrą Sosnovskio barščių, "puošiančių" botanikos sodo apylinkes?

PlaukimasJachta.lt

PlaukimasJachta.lt portretas
pasiplaukiojimas jachta po Kauno marias mergvakariu praleidimui
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių