Į atnaujintą kliniką žirgus gabena ir iš kaimyninių šalių

  • Teksto dydis:

Dar nespėjus atnaujintam Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Stambiųjų gyvūnų klinikos arklių ligų skyriui atverti durų, už jų jau rikiuojasi diagnostinių tyrimų ir veterinarinės pagalbos laukiantys Lietuvos ir kaimyninių šalių žirgų augintojai.

„Apžiūros, tyrimų ar gydymo laukiančius pacientus jau rašome į eilę, žirgų sulauksime ne vien iš Lietuvos. Tapome konkurencingi“, – patenkintas pastebėjo LSMU Veterinarijos akademijos (VA) Stambiųjų gyvūnų klinikos vadovas dr. Arūnas Rutkauskas.

Vienintelė šalyje universitetinė Stambiųjų gyvūnų klinika, įsigijusi modernios įrangos, teikia itin reikalingas kvalifikuotas diagnostines paslaugas, dėl kurių anksčiau augintojams tekdavo kreiptis į kitų šalių specialistus.

Dabar, pagerinusi sąlygas pacientams, klinika tikisi tapti dar patrauklesnė ne tik Lietuvos, bet ir kitų Baltijos šalių žirgų augintojams.

Atnaujintos patalpos žirgams

LSMU Stambiųjų gyvūnų klinikoje tiriami ir gydomi stambieji gyvūnai – arkliai, galvijai, avys, ožkos, alpakos, kiaulės. Klinikoje atliekami diagnostiniai laboratoriniai tyrimai, trijose operacinėse atliekamos chirurginės, akušerinės, ortopedinės operacijos. 

Žirgai – vieni dažniausių klinikos pacientų: vien pernai čia pagalbos sulaukė 725 keturkojai pacientai. Pasak dr. A. Rutkausko, vienos dažnesnių žirgų ligų – diegliai, sąnarių, kanopų ligos.

Kadangi patalpos, kuriose buvo laikomi gydomi žirgai, nebeatitiko gyvūnų gerovės ir saugos reikalavimų, vidurvasarį pradėti jų atnaujinimo darbai, kurie truko bemaž pusmetį.  Patalpos perdažytos atspariais išorės poveikiui dažais, įrengta ventiliacijos sistema, pakeisti langai. Kad kaustytos žirgų kanopos neslidinėtų, atnaujintos dušo patalpos išklotos specialia danga.

Renovuotame arklių ligų skyriuje vienu metu galės būti gydoma iki 15 žirgų. LSMU Stambiųjų gyvūnų klinikos specialistai kvalifikuotą pagalbą teikia ir ambulatorinių išvykų metu.

Konkurenciniu pranašumu tapo moderni įranga

Per dvejus pastaruosius metus LSMU Veterinarijos fakultetas ir LSMU administracija skyrė nemažai lėšų šiuolaikiškai diagnostinei įrangai įsigyti bei patalpoms renovuoti.

Skaitmeninė rentgeno vaizdų sistema, modernus endoskopas, artroskopas, ultragarso aparatas, galimybė padėti žirgo ar galvijo savininkui saugiai atgabenti gyvūną tyrimams ar procedūroms – visa tai tapo konkurenciniu klinikos pranašumu ir padėjo užtikrinti aukštos kokybės paslaugas. Vien pernai stacionare ir ambulatorinių išvykų metu suteikta pagalba per 5,2 tūkst. pacientų.

Klinika ne tik teikia veterinarines paslaugas, bet ir dalyvauja studijų procese bei moksliniuose tiriamuosiuose projektuose. Stambiųjų gyvūnų klinikoje per metus apsilanko daugiau nei 700 studentų: su veterinarinės medicinos studijomis susiję net 25 dėstomos disciplinos. Klinikoje vyksta praktiniai studentų darbai, ambulatorinių išvykų metu studentai su veterinarijos gydytojais vyksta į žirgynus, galvijų ūkius.

Klinikoje vyksta ir studijos

„Stambiųjų ir Smulkiųjų gyvūnų klinikos yra veterinarinės medicinos studijų šerdis: jose vyksta pagrindinė studijų proceso dalis“, – pabrėžė LSMU Veterinarijos fakulteto dekanė prof. Vita Riškevičienė.

LSMU Veterinarijos akademijos kancleris Mindaugas Malakauskas pasakojo, jog siekiant mokslo ir studijų kokybės, Veterinarijos akademijoje gerinamos veiklos sąlygos: restruktūrizuojami padaliniai, atnaujinamos patalpos. Atnaujinus dalį klinikos, atsiranda galimybės teikti daugiau ir aukštesnės kokybės paslaugų, gerinti studijų kokybę, tapti konkurencingesniems užsienio rinkoje.

Pasak LSMU administracijos ir finansų direktoriaus Justo Babarsko, prisidėti kuriant gyvūnų klinikų infrastruktūrą žada ir Kauno miesto savivaldybė, tad tikimasi, jog atnaujinimo procesai nesustos, ir po kelerių metų bus galima pasidžiaugti mokslui, studentams, klientams sukurta patogesne infrastruktūra.

Atnaujintas LSMU Stambiųjų gyvūnų klinikos Arklių ligų skyrius jau pradėjo veiklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
ka atnaujino...sienas perdaze...o svarbiausio garduose kur stovi zirgai pagrindas po kojom cementas ir pjuvenos, kur specialios gumos? zirgui slidu stoveti, o jei dar koja suzeista...paslysta,krenta,ir dauzosi atsikelti negali...specialistai...aparatura...o paziurekit ar smegenu nors vienas ar turi? viena isgydo per stebukla, kita nugydo...nebeliko protingu gydytoju ten..gaila man tu arkliu...

lijopardui

lijopardui portretas
Ir kam tas sarkazmas? Is tikruju pats sauniausias, nors cia jis ir niekuo detas. Kiek jis padare Kaunui, per 27 nepriklausomybes metus nepadare nei vienas meras. Turetumete dekoti, o ne laidyti replikas.

lijopardas

lijopardas portretas
Pats šauniausia mūsų meras !
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių