Gyvūnų kapinaitės – kauniečių utopija?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Vilniaus miesto savivaldybė dar 2011 m. išsprendė daugiabučių namų gyventojus kamavusią problemą, skyrusi nugaišusiems naminiams gyvūnams laidoti vietą miesto pakraštyje. Kaune ši problema dar neišspręsta.

Dažniausi sprendimo būdai

Ką, be streso, dar patiria nugaišusio naminio gyvūno šeimininkas, gyvenantis mieste? Jis turi išspręsti moralinį ir teisinį galvosūkį – kaip pasielgti su mylėto gyvūno gaišena? Lengviau šią problemą išspręsti tiems, kurie gyvena miesto pakraštyje, turi nuosavos žemės sklypelį, o ką daryti daugiabučių namų gyventojams? Ne paslaptis, kad vieni, mažiau moralūs, įdeda, pavyzdžiui, katytės ar žiurkėno gaišeną į plastikinį maišelį ir išmeta į buitinių atliekų konteinerį. O ką daryti nemažo nugaišusio mylėto šuns šeimininkui? Dažniausiai didesnių gyvūnų gaišenos išvežamos į miesto pakraštį, į sodybą, parką ar kitą panašią atokesnę vietą ir užkasomos. Kartais net sutemus, kad nebūtų liudininkų. Mat, kam nors paskundus, galima gauti solidžią baudą, nes gyvūnų gaišenas draudžiama užkasti neįteisintose vietose, juolab – išmesti į konteinerį. Tai kaip elgtis?

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotojos Rasos Sirutytės, gyvūnų augintinių laikytojų veiksmus, nugaišus  augintiniui, nustato Gyvūnų augintinių gaišenų tvarkymo veterinarijos reikalavimai.

Vilniaus pavyzdys

Minėtuose reikalavimuose nustatoma, kad gyvūnų augintinių gaišenos gali būti užkastos gyvūno šeimininko privačioje valdoje, savivaldybės administracijos patvirtintoje gyvūnams laidoti skirtoje vietoje arba gali būti perduotos sudeginti ar perdirbti  šalutinių gyvūninių produktų perdirbimo įmonėje. "Neturint nuosavos valdos mieste, galima sutarti su giminėmis, draugais ar pažįstamais ir gyvūną palaidoti jų valdoje, pavyzdžiui, sodo sklype", – patarė specialistė.

Kaip sakė R.Sirutytė, Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatyme numatyta, kad savivaldybės gali steigti gyvūnų augintinių kapines ir organizuoti tokių kapinių priežiūrą. Tokia galimybe pasinaudojo, pavyzdžiui, Vilniaus miesto savivaldybė, kur dėl didelio daugiabučiuose namuose laikomų augintinių skaičiaus išryškėjo ne vietoje laidojamų gyvūnų augintinių problema. Todėl Panerių seniūnijoje, šalia Liudvinavo g. 1D, paskirtas sklypas gyvūnų kapinėms. Jose galima nemokamai laidoti gyvūnus augintinius pagal Vilniaus miesto savivaldybės administracijos nustatytą tvarką. "Kur papuolė – gamtoje ar miestuose – gyvūnų gaišenos užkasti negalima", – pabrėžė R.Sirutytė ir priminė, kad pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodeksą tokių teisės aktų reikalavimų pažeidimai piliečiams užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 29 iki 290 eurų.

Baus, nes pati nesirūpina?

O kaip ši problema sprendžiama Kaune? Pasidomėjus Miesto tvarkymo skyriuje, ar yra skirta Kaune vieta laidoti nugaišusiems naminiams gyvūnams, teko išgirsti neigiamą atsakymą, o bauda už gyvūno gaišenos išmetimą į buitinių atliekų konteinerį gali siekti 579 eurų (už švaros ir tvarkymo mieste taisyklių pažeidimą). Suprantama, baudos dydis priklauso nuo konkrečios situacijos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Reikia reportažo

Reikia reportažo portretas
Užtektų pasidomėti ir bent kartą pamatyti, KAIP surenkami, KAIP ir KUR laikomi iki išvežant, KAIP kraunami (o išveža gal kartą per mėnesį) - ir net didžiausi šunų priešininkai tą pamatę nebesiūlytų šeimininkams atiduoti gaišenos utilizuoti. Pasidomėkit, žurnaliste - gal tokie pokraupiai reportažai paspartintų aštrios problemos sprendimą? Nes kol niekas nemato, tai valdininkai gali ramia širdžia siūlyti - palikit, utilizuos. O jūs parodykit nors kartą, kokį košmarą jie sutvėrė tais savo įstatymais ir tvarkomis.

Kaunietė

Kaunietė portretas
Teko būti JAV esančiose gyvūnų kapinaitėse Long Island'e Regency Forest. Ten yra gyvūnėlių laidojimo namai ir net krematoriumas.Kapinaitės tvarkingos,jose daugybė gražių paminkliukų šuniui ar katei su sentimentaliais užrašais. Gal kai kas ir pasišaipys iš to, bet gyvūnėlių laidojimas kartu ir gamtosaugos problema.

to absurdui

to absurdui portretas
įsigyk gyvūną ir žinosi kaip su juo elgtis gyvu ar mirusiu
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių