Gyventojus kvies aktyviau duoti kraujo

"Mes galim... išgelbėti tūkstančius gyvybių!" – šiuo šūkiu Kauno regiono gyventojai ir įmonės kviečiami dalyvauti kraujo donorystės akcijoje – paaukoti kraujo.

Kraujo aukoja nedaug

Idėja surengti tokią akciją kilo radijo stoties TAU programų redaktoriui Dariui Giedraičiui. "Gavome statistiką, kiek kurio regiono gyventojai kiekvienais metais duoda kraujo. Pavyzdžiui, net, tarkim, Pabradėje per metus duodama daugiau kraujo nei vidutiniškai Kauno regione. Nutarėme surengti tokią akciją, kuri paskatintų mūsų regiono gyventojus, įmonių darbuotojus duoti kraujo, tam tikra prasme suvienytų regiono savivaldybes", – pasakojo akcijos sumanytojas.

Šio turo tikslas – paskatinti Kauno regiono gyventojus pasitempti ir pralenkti savo aktyvumu dovanojant kraują, skatinant prisijungti prie neatlygintinos kraujo donorystės bendruomenės kitus.

Neatlygintinos kraujo donorystės akcija organizuojama kartu su Kauno regiono plėtros agentūra ir Nacionaliniu kraujo centru (NKC). D.Giedraičio žodžiams antrino NKC Donorystės skyriaus vedėjas Paulius Norkus:

"Deja, Kauno regionas gerokai atsilieka nuo Vilniaus, kaip ir nuo kitų žymiai mažesnių miestų bei miestelių donorų skaičiumi. Šio turo tikslas – paskatinti Kauno regiono gyventojus pasitempti ir pralenkti savo aktyvumu dovanojant kraują, skatinant prisijungti prie neatlygintinos kraujo donorystės bendruomenės kitus."

Pašnekovo žodžiais, posakis, kad kraujo donorai gelbsti gyvybes, neišgalvotas. "Kiekvienas donoras, vieną kartą dovanojęs bendro kraujo, gali išgelbėti net tris gyvybes", – paaiškino P.Norkus.

Laukia visų kraujo grupių

Pasiteiravus, kurios kraujo grupės kraujo trūksta labiausiai, NKC atstovas užsiminė, kad aktyvių kraujo donorų reikia visų kraujo grupių. "Jei kraujo grupė mažiau paplitusi – poreikis mažesnis, bet jo sunkiau ir surinkti. Jei kraujo grupė populiaresnė – poreikis didesnis. Gal truputį didesnis krūvis tenka O (I) Rh- kraujo grupei – jos poreikis didesnis nei egzistuojanti populiacija", – P.Norkus priminė, kad ši kraujo grupė laikoma universalia ir gali būti panaudota esant ekstrinei situacijai, kai nėra galimybės ištirti ligonio kraujo grupės.

Akcijos metu paaukotas kraujas pasieks įvairias Lietuvos ligonines. "Bet kurio donoro kraujas keliauja ten, kur jo labiausiai reikia, ir pas tą ligonį, kam jis labiausiai tuo metu reikalingas", – užsiminė P.Norkus. NKC krauju aprūpina apie 70 proc. šalies sveikatos priežiūros įstaigų.

Davęs kraujo žmogus per išmaniesiems telefonams skirtą programėlę "Mano kraujas" gali stebėti, į kokią ligoninę nukeliavo jo duotas kraujas.

Akcijos pradžia – Raudondvaryje

Pirmą kartą rengiama akcija "Kauno regionas gali" prasidės Raudondvario dvaro teritorijoje spalio 25 d. 12 val. Jos pradžią paskelbs regiono savivaldybių vadovai, socialiai atsakingo verslo atstovai. P.Norkus vylėsi, kad Raudondvaryje bus ne tik duotas startas akcijai, kuri tęsis iki pat Naujųjų metų, bet ir bus aukojama kraujo. "Siekiame, kad susirinkę regiono merai, vicemerai, įvairių turizmo įmonių vadovai bei atstovai parodys pavyzdį – dovanos kraujo ir taip duos stiprų bei pozityvų impulsą visiems Kauno regiono gyventojams. Visų renginių metu prašome socialiai atsakingus žmones atvykti ir prisijungti prie neatlygintinos kraujo donorystės bendruomenės duodant kraujo", – sakė P.Norkus.

"Kauno regionas gali" orientuota į aštuoniose Kauno regiono savivaldybėse (Birštone, Kaune ir Jonavos, Kaišiadorių, Kauno, Kėdainių, Prienų ir Raseinių rajonuose) įsikūrusių įmonių darbuotojus. Akcijos metu įmonės, suskirstytos į tris kategorijas – mažas, vidutines ir dideles – varžysis, kurios darbuotojai paaukos daugiausia kraujo. Tokioms įmonėms bus įteikti prizai. Šioje akcijoje ruošiasi aktyviai dalyvauti Kauno regione dirbantys policijos pareigūnai ir Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojai.

Daugiau informacijos apie akciją – feisbuko paskyroje "Kauno regionas gali".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ot

Ot portretas
Pasidalinti krauju negaila, bet kodėl viskas daroma taip, kad duoti kraujo būtų kuo nepatogiau? Subankrutintas senasis istorinis Kraujo centras - velniai žino už ką, juk apsivogė ne Kraujo centras, o centro vadovas, bet vadovas gyvas ir kikena, o centro nebėr, tik apsilaupęs pastatas riogso be naudos. Matyt, tie, kam pastato reikėjo, nesugeba jo sutvarkyt. Užtat donorystės punktas perkeltas į Klinikas, kur nesirgdamas tik paskutinis durnius gali trenktis, nes ten nei prieit, nei privažiuot. Tiesa, NKC padalinys kol kas veikia ir Laisvės 17, ten prieigos irgi užgrūstos, bet ne taip baisiai, kaip prie Klinikų, tik ar ilgai beveiks, kai miesto valdžia netrivoja ligoninę iškeldint, ba vėl pastatas parūpo? O jūs čia apie kraują paistot... Valdžiai svarbiausia pastatą pelningai parduot, donorai ir ligoniai paskutinėj vietoj, kokia iš jų nauda?

Kotryna

Kotryna portretas
Kol kraujo nereikia artimam žmogui visi kalba nesąmones,kad kraujas išmetamas,ką galima išmesti, kai jo vos vos užtenka pacientams,čia jums ne koncervas,kuris 2 metus galioja,kraujas panaudojamas dar gerokai iki jo galiojimo pabaigos, o išmetamas kaip jūs sakote,tik kraujas, kuris ,,su priedais" pvz sifilis, hepatitas, juk niekas nenori naudoti kraujo, kuriame yra kažkas, kas gali kelti pavojų pacientui.Pirmiausia pasidomėkite ir tik tada rodykite savo išmonę, baigėsi tie laikai kai kraujas buvo pardavinėjamas.. norėčiau pamatyti tuos žmones, kai jų artimiesiems prireiks kraujo, nes jiems bus lašinamas kažkieno kraujas, ir tam žmogui reiktų padėkoti, o ne sakyti mokėk pinigus ir duosiu kraujo, tai ne organų donorystė, kraujas atsistato, o išgelbėti galima kelias gyvybes

Rasa

Rasa portretas
Raudondvaryje žmonės kraujo davė rugsėjo 1-ąją, todėl spalio 25 dieną duoti kraujo negalės.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių