Gyvenimas Kaune – su kaimo patogumais

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Gatvėmis vadinami žvyrkeliai, vanduo iš šulinio ir mūkianti karvė už namo. Tai – ne kaimo panorama. Tokių vaizdų dar apstu ir antrajame Lietuvos mieste. Vis dėlto specialistai pastebi, kad Kaune kaimo apraiškų sparčiai mažėja.

Purvabridžių dalia

"Rokai prieš 15 metų tapo Kauno miesto dalimi, tačiau iki šiol miesto civilizacijos taip ir nesulaukėme. Liežuvis nesiverčia Rokakiemio, Naujosios gatvių vadinti gatvėmis. Tai greičiau kaimo vieškeliai", – guodėsi į redakciją paskambinęs Rokakiemio gatvės gyventojas Antanas Gerulis.

Neseniai šiomis gatvėmis pervažiavo greideris, tačiau po to gyventojams tik daugiau bėdos nei naudos. "Nugreideriavo, kai priliję ir šlapia, tad dabar viskas virto purvynu. Vasarą kvėpuoti nėra kuo – gyvename dulkių debesyse nuvažiavus kiekvienam automobiliui", – pasakojo Rokų gyventojas.

Lapkritį "Kauno diena" rašė apie Aleksoto gyventojų vargus – Kalvarijos, Bartelių, Dragių ir kitų  gatvių gyventojai, norintys pasiekti artimiausią autobuso stotelę, esančią Technikumo gatvėje, brenda per pažliugusią pievą, rizikuodami įvirsti į griovį arba turi moklinti apie 1,5 km žvyruotomis gatvėmis.

Kauniečiai šaukėsi seniūnijos ir savivaldybės pagalbos, bet išgirdo valdišką atsakymą: neteisėtai išmintas takas yra nesaugus, todėl jo neasfaltuos.

"Kai atsikraustėme gyventi, buvome kaimiečiai – priklausėme Kauno rajonui. Dabar vietovė prijungta prie miesto, bet sąlygos gyventi – nepagerėjo", –  guodėsi Bartelių gatvės gyventoja Danutė Gataveckienė. Nors gyvena mieste, kaimišką dalią bristi per purvynus vis dar patiria nemažai kauniečių, gyvenančių ten, kur neasfaltuotos gatvės, nėra šaligatvių.

Siūlo prisidėti patiems

Pasak savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio, Kaune dar yra apie 360 kilometrų, arba 400 neasfaltuotų gatvių. Iš viso Kaune yra 1610 gatvių.

"Daugiausia neasfaltuotų gatvių – Aleksoto, Panemunės seniūnijose, taip pat Šilainių seniūnijos dalyje – Romainiuose", – įvardijo A.Pakalniškis.

Kai kuriomis jų važinėja ir viešasis transportas. Dalį gatvių žadama sutvarkyti iš ES paramos lėšų.

"Neasfaltuotose gatvėse gyvenantiems kauniečiams savivaldybė ties pagalbos ranką, tikėdamasi ir pačių žmonių pagalbos. Jeigu gatvės gyventojai sutinka finansiškai prisidėti prie gatvės asfaltavimo, reikia kreiptis į savivaldybę. Mes jau skaičiuosime sąmatą, įvertinsime gyventojų norus, lūkesčius ir galimybes, organizuosime darbus pirmiausia ten, kur gyventojai rodys iniciatyvą", – teigė Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

Anot jo, kaip tik šiuo metu toks bendradarbiavimas vyksta su J.Semaškos gatvės gyventojais Šilainių seniūnijoje. Ten žmonės savo lėšomis įrengė drenažą, bordiūrus, prisideda prie asfaltavimo.

"Esant nepakankamam finansavimui labai sudėtinga būtų atrinkti, kurias šalutines gatveles asfaltuoti pirmiausia, todėl pirmenybę teiksime toms, kur patys gyventojai norės prisidėti, juolab kad ir magistralinėse gatvėse ar jų atkarpose Šiaurės, V.Krėvės prospektuose, Veiverių gatvėje tikrai yra ką veikti. Tikimės, kad bendradarbiavimas su gyventojais padės išjudinti tą neasfaltuotų gatvių klausimą", – savivaldybės lūkesčius atskleidė A.Pakalniškis.

Greideriavimas negelbsti?

O kol kas didesnės neasfaltuotos miesto gatvės, pasak Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo, kartkartėmis greideriuojamos ir pažvyruojamos. "Šį rudenį, kai lietų keitė atšalimas, o paskui vėl prasidėjo lietūs, greideriavimas neduoda norimo rezultato", – pripažino savivaldybės atstovas.

A.Pakalniškis pasidžiaugė, kad naujomis statybomis užsiimantys nekilnojamojo turto vystytojai dabar jau įrengia infrastruktūrą ir asfaltuoja nedideles gatveles savo lėšomis, o investicijas įskaičiuoja į sklypo kainą. Investuotojai sudaro sutartį su savivaldybe dėl infrastruktūros įrengimo. nes įstatymai kelia griežtesnius reikalavimus.

"Bendradarbiavimas su savivaldybe aktualus tiems be asfalto gyvenantiems naujakuriams, kurie prieš kelerius metus įsikūrė naujuose namuose ir nekilnojamojo turto vystytojų buvo apgauti. Taip pat žvyruotų gatvių yra ir senuose rajonuose, kur ilgą laiką nebuvo sutvarkytos vandentiekio ir kanalizacijos komunikacijos", – pastebėjo Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

Kartais patogumų atsisako

Kiek kauniečių vis dar semia vandenį iš šachtinių šulinių, sužinoti nepavyko, bet tokios statistikos greičiausiai niekas nefiksuoja. Centralizuotai gyventojams vandenį tiekiančios bendrovės "Kauno vandenys" generalinio direktoriaus patarėjas Vaidas Pocius pateikė informaciją, kiek miestiečių naudojasi vandentiekiu ir kanalizacija.

Iš Kaune skaičiuojamų 163 tūkst. būstų "Kauno vandenų" vartotojai yra beveik 149 tūkst. būstų. Apie 141 tūkst. būstų turi ir centralizuotai tiekiamą vandentiekį, ir kanalizaciją. Beveik 6800 būstų "Kauno vandenys" tiekia tik vandenį. Kiek daugiau nei 1000 būstų naudojasi tik centralizuota miesto nuotėkų sistema.

"Nelegaliai kanalizaciją įsirengusių gyventojų aptinkame, bet gana retai, nes nėra lengva tokius pažeidimus užfiksuoti", – pripažino V.Pocius, paklaustas, ar dažnai kauniečiai leidžia nuotėkas į šlaitus, griovius, vandens telkinius.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nefas

Nefas portretas
Turite pinigu tokiems namukams ,dar truputi susimeskite ir keliuka isitiesite ,dar slagbaumo nepamirskite pasistatyti,o uz bendrus pinigelius ira senesniu keliu dar nesutvarkytu ,kantrybes ponai ...

vvv

vvv portretas
Nu kai kurie čia ir verkiat, matėt, kur perkat namus/sklypus, dabar čia rypaujat apie Giraites ir kt. kaimus. Senuose miesto rajonuose dar yra neasfaltuotų kelių ir 'pliurzų', o jūs piktinatės, kad kažkas laukuose jums neišasfaltuoja ir reikia mašiną terlioti :)) Mokat kainą už norą gyventi laukuose.

O mes

O mes portretas
ir nebėdavojam. Bet mums nepatinka, kad prisijungęs didžiulius rajono plotus ir užkrovęs "miestiškus" mokesčius Kaunas visus tuos mokesčius miesto centrui susigrobė, o "naujieji kauniečiai" - buvę rajoniniai - už tuos mokesčius nieko negauna. Pakartosiu: grąžinkit mus į rajoną, susitvarkysim ir be jūsų, juo labiau kad nuo senų laikų rajone gyvenantys ir savais nagais namus statęsi nuo tų pačių senų laikų pratę patys tvarkytis. Bėdavoja tik neseniai iš daugiabučių į pakraščius sulėkę ir gatavus namus susipirkę, nes daugiabučiuose nereikėjo net sniego patiems nusikast.
VISI KOMENTARAI 45

Galerijos

Daugiau straipsnių