Gyvenimas ant parako statinės Aleksote

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Aleksote rasta galinga ir pavojinga Antrojo pasaulinio karo laikų aviacinė bomba vėl priminė, kad Lietuvos žemėje dar nemažai karo laikų sprogmenų. Kaune Aleksotas yra išskirtinis, nes čia aptinkama pavojingiausių radinių.

Aleksote rasta galinga ir pavojinga Antrojo pasaulinio karo laikų aviacinė bomba vėl priminė, kad Lietuvos žemėje dar nemažai karo laikų sprogmenų. Kaune Aleksotas yra išskirtinis, nes čia aptinkama pavojingiausių radinių.

Buvo neramu

Vakar rytą Aleksoto gyventojai galėjo lengviau atsikvėpti – rasta bomba neutralizuota. Dėl pavojingo sprogmens savo namus palikusiems 129 gyventojams kelias namo buvo laisvas. Suvalkiečių g. darbininkai toliau tęsė kasimo darbus. Būtent jie trečiadienį ir aptiko pavojingą bombą.

Žemes kasantys darbininkai vakar tikino darbus tęsiantys be jokios baimės. "Neleido mums prieiti artyn. Tikriausiai patikrino, ar daugiau nėra tokių radinių, juk visą laiką patikrina", – praeidamas mestelėjo vienas darbininkų. Iš vieno arčiausiai bombos radimo vietos stovinčių namų išėjusi studentė buvo visai kitos nuotaikos.

"Pirmą kartą supratau kaip gera grįžti namo, – džiaugėsi Šarūnė Navickaitė, kuri su šeima dėl bombos naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį buvo priversta praleisti ne namuose. – Buvo neramu. Vis pagalvodavau, kad ta bomba yra po mūsų namo langais, ir kažkaip negera buvo."

Pavojingiausias sprogdiklis

Nerimui iš tiesų buvo pagrindo. Juozo Vitkaus inžinerinio bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopos vadas kapitonas Arnoldas Anelauskas patvirtino, kad aviacinė bomba Aleksote – viena iš pavojingesnių, iki šiol rastų. Tai paaiškėjo, kai buvo bandoma ją neutralizuoti.

Pasak karininko, atliekant kasimo darbus, buvo pažeistas bombos korpusas. "Nelaimei, nukentėjo būtent ta vieta, kurioje būna nurodyti nomenklatūriniai sprogmens numeriai, todėl buvo sunku nustatyti sprogdiklio tipą. Bombos nukenksminimo darbus teko vykdyti esant pačiai pavojingiausiai sprogdiklio modifikacijai. Neutralizavus ir išpjovus sprogdiklį, spėjimas pasitvirtino, kad tai – pats pavojingiausias mechaninis uždelsto veikimo sprogdiklis", – pasakojo kapitonas A.Anelauskas.

Išminuotojams pavyko išpjauti aviacinės bombos korpusą ir aukšto slėgio vandens srove išplauti viduje buvusią sprogstamąją medžiagą. Atlikus šiuos darbus, sumažėjo grėsmė, todėl išminuotojai galėjo imtis neutralizuoti sprogdiklį. Galiausiai ir tai padaryti pavyko. Išminuotojų vado vertinimu, viską padaryti pavyko labai sėkmingai.

Išsigando ne visi

Išminuotojai darbavosi nuo trečiadienio 20 val. iki ketvirtadienio 9 val. Tiek laiko užtruko bombos neutralizavimas. Tiesa, prieš imantis šių darbų, teko evakuoti gyventojus, 250 m spinduliu aptverti teritioriją, pastatyti specialias apsaugines tvoreles.

"Visada siekiama maksimaliai apsisaugoti sprogimo atveju. Apsauginės sienelės vargiai išgelbėtų nuo galimo sprogimo. Dirbant su tokiu sprogmeniu visada išlieka tam tikras pavojus", – sakė A.Anelauskas.

Rastos aviacinės bombos SC250 skeveldrų lėkimo spindulys siekia kilometrą, o sprogimo banga yra apie 100 m. Toks pavojus neišgąsdino daugiau nei 50 gyventojų, kurie pateko į 250 m spindulio nuo bombos rizikos zoną.

Įsileido išminuotojus

"Mes nepalikome savo namų. Jauniausi šeimos nariai išvažiavo nakvoti kitur, o mes su vyru likome. Ko mums bijoti, jei išminuotojai mūsų kieme įsirengė sandėlį", – linksmai nusikvatojo gatvelės pradžioje stovinčio namo šeimininkė Greta Jasiukaitienė.

Pasak jos, kariškiai įvertino, kad jų namas stovi patogioje strateginėje vietoje. Atvėrę vartus šeimininkai neprieštaravo, kad bombai neutralizuoti reikalingos priemonės būtų sudėtos kieme. Moteris pasakojo, kad specialiųjų tarnybų judėjimas buvo juntamas iki pat ryto. Apie 8 val. pasigirdo nedidelis petardos sprogimas. Tai reiškė bombos neutralizavimo finišą.

"Labai gerai dirbo visos tarnybos. Ir išminuotojai, ir policija. Visi kaip vienas. Negalėjau patikėti, kad šitaip sugeba susitvarkyti", – darbus vykdžiusius pareigūnus gyrė G.Jasiukaitienė.

Paskutinė vakarienė

Daugelis netoli rasto sprogmens gyvenančių aleksotiškių nė neišgirdo, kaip pavojingas radinys buvo sunaikintas. Krūmų g. gyvenanti Rita vakar ryte nustebo, kad jau nebėra policijos užtvarų. Trečiadienį vėlai po darbo grįžusi moteris atsisakė evakuotis ir liko nakvoti namuose. "Visai nebijojau. Žinau, kad išminuotojai dabar sugeba viską padaryti gerai", – aiškino moteris. Ji juokėsi pasakodama, kad sėsdama vakarieniauti su sūnumi tai pavadino paskutine vakariene.

Iš namų nesitraukė ir 70-metis Antanas Mikalauskas. "Komedija. Apstatė, apsupo viską. Jei būtų buvusi bomba, tai čia nieko nebūtų likę", – piktinosi vyras. Jo kaimynas Vytautas Povilaitis buvo daug geriau nusiteikę. "Trečiadienį pajuokavau, kad pats užkasiau ir pamiršau", – ir vakar linksminosi aleksotiškis.

V.Povilaitis pasakojo, kad sprogmenys Aleksote yra dažnas radinys. Jis grybaudamas upelyje yra matęs maždaug pusmetrio sprogmenį su sparneliais. "Aleksoto kapinėse vaikinukai metalo ieškojo. Rado kažkokius sprogmenis ir ėmė daužyti. Gerai, kad kapinių lankytojai pamatė ir nuvijo", – sakė V.Povilaitis.

Aleksotas – išskirtinis

Sprogmenų neutralizavimo kuopos vadas kapitonas A.Anelauskas patvirtino, kad Aleksote iš tiesų esama nemažai vietų, kur yra sprogmenų.

"Lietuva apskritai yra tokia unikali valstybė – Pirmasis ir Antrasis pasauliniai karai praėjo, dar – okupacija, todėl beveik kiekviename kvadratiniame kilometre galime rasti po tris sprogstamuosius objektus. Pagal rastų sprogmenų kiekius Aleksotas galbūt nėra išskirtinis, tačiau būtent šiame mikrorajone mums teko atlikti pačias pavojingiausias sprogmenų neutralizavimo operacijas", – pastebėjo A.Anelauskas.

Karininkas prisiminė, kai 2004 m. Aleksoto kalno šlaite ant Nemuno kranto žmonės aptiko bombą. Tris dienas vietiniai žmonės džiaugėsi radiniu, sulipę ant 500 kg sveriančio sprogmens fotografavosi ir tik po to paaiškėjo, kad tai labai pavojinga aviacinė bomba.

A.Anelauskas kaip vieną pavojingiausių operacijų išskyrė ir pernai Nemune, ties Vaidoto g., rastos 250 kg aviacinės bombos neutralizavimo operaciją.


2004-ųjų bombos neutralizavimo operacija

2004 m. gegužę Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai Aleksoto mikrorajone neutralizavo 500 kg vokiečių gamybos aviacinę bombą.

Ši operacija užtruko daugiau nei dvi paras. Sprogmuo buvo rastas kasant duobę pamatams, 2 m gylyje. Operacija, išminuotojų teigimu, buvo ypač sudėtinga: bomba rasta gyvenamųjų namų rajone, arti komunikacijos, netoliese buvo saugomas didelis kiekis degaus skysčio. Vykdant neutralizavimo darbus, kvartale buvo uždarytos dvi mokyklos, vaikų darželis, parduotuvė, uždraustas eismas Aleksoto tiltu, išjungtas dujų, vandens ir elektros tiekimas. Bomba buvo neutralizuota vietoje, nes jos nebuvo galima pervežti.

Pasak išminuotojų, anuomet tokio galingumo sprogmuo šalyje rastas ir sunaikintas pirmą kartą.

Šios bombos likučiai – metalinio korpuso dalys – šiuo metu saugomi bataliono muziejuje.


Praėjusių metų  statistika

985 – tiek atlikta sprogmenų neutralizavimo operacijų.

2 370 – tiek neutralizuota standartinių sprogmenų.

12 128 – tiek neutralizuota įvairaus kalibro šovinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių