Giraitės šaudmenų gamykla – kryžkelėje

Šalies valdžia niekaip negali pasispręsti, ką daryti su dešimtmetį skolos kuprą velkančia Giraitės ginkluotės gamykla (GGG): parduoti ar pasilikti?

Slegia skolos našta

Pakaunėje veikianti vienintelė šovinių gamintoja Baltijos šalyse praėjusiais metais pagaliau valstybei uždirbo  maždaug 2 mln. litų dydžio pelną. Pelningi metai gali turėti įtakos gamyklos likimui, tačiau įmonės ateitį buriantys specialistai sutaria, kad pokyčiai būtini.

"Pernykštis pelnas rodo, kad gamykla gali veikti pelningai, tačiau ir toliau svarstytini visi galimi gamyklos ateities variantai", – dienraščiui sakė GGG valdybos pirmininkas Marius Busilas.
Pats gamyklos vadovas Raimondas Monkevičius yra pripažinęs, kad pernai buvo išsemti visi šiandien prieinami resursai. Net ir tuo atveju, jei gamykla toliau veiks maksimaliu pajėgumu, jai neužteks kelių dešimtmečių, kad atiduotų maždaug 47 mln. litų dydžio skolą Finansų ministerijai.

Būtinos investicijos

R.Monkevičiaus teigimu, gamyklai reikalingos investicijos nuo 15 iki 60 mln. litų. Neva tai metinę GGG apyvartą galėtų išauginti mažiausiai keletą kartų.

Potencialios pajamos vilioja, tačiau sprendimą turinčius priimti žmones spaudžia nepasiteisinusių vilčių šleifas. Gamyklos statyba kainavo 70 mln. litų, dar apie 150 mln. litų suplota prancūzams už šaudmenų gamybos įrangą. Tokių investicijų nepakako. Kalbėta, kad gamyklą už ausų tempia Lietuvos kariuomenė. Kiek gelbėjimo ratų jai dar teks mesti?

Praplėtė eksporto geografiją

Teigiama, kad besidominčių potencialių investuotojų užsieniečių nestinga. Tereikia uždegti žalią šviesą privatizavimui ir pradėti derybas. Tiesa, prieš tai dar reikėtų apsispręsti, ar Lietuva pasiliktų bent dalį gamyklos akcijų.

Privatizacijos šalininkai aiškina, kad užsieniečiai investuotojai būtų parankūs ne tik dėl investuojamų milijonų, bet ir produkciją galinčių padėti platinti pažinčių. Specialistai teigia, kad pažintys ir povandeninių srovių išmanymas specifinėje šaudmenų prekybos rinkoje turi labai daug įtakos.

Beje, teigiama, kad GGG pernai rekordinę 20,5 mln. litų dydžio apyvartą pasiekė, nes atrado naujas rinkas Artimuosiuose Rytuose. Kam ir kiek šaudmenų parduota, neatskleidžiama. Neva šaudmenų gamyba ir prekyba reikalauja neeilinio slaptumo.

Beveik visa GGG produkcija yra eksportuojama. Lietuviškiems šoviniams sunku konkuruoti kaina, tačiau teigiama, kad Giraitėje gaminami šaudmenys yra vieni kokybiškiausių pasaulyje. Iki praėjusių metų tik dviejų kalibrų šovinius gaminusi gamykla pernai pristatė šovinius medžiotojams ir sportinio šaudymo entuziastams.

M.Busilas pasakojo, kad pirmasis šių metų pusmetis gamyklai buvo ne ką prastesnis nei pernykštis, tačiau antroji metų pusė prognozuojama ne tokia sėkminga.
Valdybos pirmininkas mano, kad dėl GGG likimo bus apsispręsta rudenį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

qbilistanas

qbilistanas portretas
už 240 mln tiek butume prisipirke šovinių... gal 100 metu į priekį

qbilistanas

qbilistanas portretas
o čia ar ne Landzbergio įdėja turiėti tokią gamyklą???? gal reik priversti tatą padengti visus nuostolius GGG

tikrai

tikrai portretas
geriau jau uzdarytu ta mirti nesanti fabrika,kiek zmoniu zusta ,o kazkas milijonus skaiciuoja is nusautu zmoniu givybiu..Geda...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių