Gido dienos proga – į Šančius

Šančiai – tarsi atskiras miestas pusiasalyje. Čia pat – Nemunas, Jiesia. 600 hektarų plotas. Ir ribą žymintis užrašas "Šančiai" su pirmos seniūnijos, kuriai logotipą sukūrė profesionalus dailininkas.

Metodistų bendruomenės pradžia

Neatsitiktinai tarptautinės gido dienos proga (pasaulyje minima nuo 1990 metų vasario 21, Lietuvoje – nuo 2003-iųjų), kelionių agentūra "Mūsų Odisėja" gidams surengė ekskursiją po unikalų Kauno rajoną – Šančius, o gidė Sigutė Grigaliūnienė, išdalijusi logotipus, juokaudama paragino juos užsiklijuoti ant kaktos.

Jame nupieštas raudonų plytų mūro statinys, primenantis karinius įtvirtinimus. Mūro širdyje – baltas langas – durys – vartai, kurių ertmėje sukryžiuotos dvi raudonos patrankos. Patrankų viršuje ir apačioje po raudoną aštuonkampę žvaigždę.

"Šančiuose gimė bene daugiausia garsių Lietuvos žmonių, rajonas prasideda už Geležinkelio tilto, kur iš Nemuno 1872 metais statytos siurblinės tiekė vandenį geležinkelio „depui. O paskutinė rajono gatvė – Prancūzų, šančiškių vadinama Napoleono gatve", – pasakojo visą laiką Šančiuose gyvenanti S.Grigaliūnienė.

Iki Kauno jungtinės metodistų bažnyčios, važiuojant pirmojo už Lietuvos nepriklausomybę žuvusio Lietuvos karininko Antano Juozapavičiaus garbei pavadintu prospektu, Sigutė priminė, kad reikia didžiuotis savo miestu Kaunu: "Jam jau 877 metai. Dar 1140 metais arabų geografas al Idrisijus šiose vietose mini Qaynu (Kaniu) arba Qanys gyvenvietę, kuri galėjo būti dabartinio Kauno vietoje".

Vairuotojui Arnoldui, pavinguriavus tarp senų medinukų, priartėjome prie bažnyčios: būtent Šančiuose įsikūrė pirmoji Lietuvoje metodistų bendruomenė.

"Pirmoji metodistų bažnyčia pastatyta 1911 metais, o jos projektuotoju ir architektu buvo pats kunigas G.Durdis, – palydėjęs į kuklią, skandinaviško stiliaus bažnyčią, pasakojo kunigas Remigijus Matulaitis. Metodistų bažnyčiose dažnai skamba giesmės, ant sienos kabo kryžius be Jėzaus. – Jis buvo palaidotas ir prisikėlė, todėl pas mus nevaizduojamas prikaltas ant kryžiaus."

Šančiuose – 107 parapijiečiai, o vidutiniškai šv. pamaldų, kaip sako metodistai, metu lankosi 36 žmonės.

Siauriausioji gatvelė

"Čia buvo kino teatras, kuris vadinosi "Lyra", o sovietmečiu – "Taika", – lėtai "slenkant" mikroautobusiukui pasakojo gidė.

Jei bent trumpam sugrįžtumėte į tarpukario Kauną, A.Juozapavičiaus gatvėje stovėjusioje "Lyroje" eitumėte pažiūrėti filmo su Shirley Temple, vietoj spragėsių gautumėte virtų dešrelių, užsuktumėte į vieną iš žydų krautuvėlių ir išsimokėtinai nusipirkę "Singer" siuvimo mašiną patrauktumėte pailsėti į netoliese esantį paplūdimį.

Žemuosiuose Šančiuose – 78 gatvės, o iš jų – net 13 su tautybių pavadinimais, todėl šančiškiai nesistebi, kai olandų gatvę keičia danų, latvių, rusų, ukrainiečių ar vokiečių.

Aukštuosiuose Šančiuose – 43 gatvės, iš jų net 23 su Lietuvos miestelių pavadinimais.

"Oi, stop, čia, dešinėje pusėje, Tilkos gatvė – siauriausia šiame rajone – vos 1,7 metro, trumpiausia Geležinkelio – tik trys namai, o Kaune trumpiausia Lydos gatvė – vos du namai. Kodėl Tilka? Ričardas Tilmanas turėjo metalo fabriką, kur dabar stovi "Norfa", o broliai Kaganai gamino šokoladą, saldainius, baldus. Sudėjus pavardžių pradžią "Til" ir "Ka" gimė Tilka".


Šiame straipsnyje: Šančiaiekskursijakaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Šančių gidė

Šančių gidė portretas
Pastebėjimas: autorius rašo, jog šančiškiai gatves vadina Kranto 1-oji, Kranto 3-oji. Iš tiesų, yra priešingai. Žmonės sako 1 krantas, 3 krantas, 6 krantas...

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
Šančiuose buvo ne tik Lyros, bet ir Saturno kino teatras.

Turistas ligonis

Turistas ligonis portretas
Zurnalistas Darius Selenis patyres vilkas siuose klausimuose ir puikiai parase, o kad atsekti sunku, tai labai gerai, nes bet kuri eksursija - gido autorinis darbas, o jus norite tik viens -du ir pats zygiuoti tuo marsrutu. Gerbkime kitu darba
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių