Geriausias Baltijos šalių virėjas: nėra neskanaus maisto

Apie ką svajoja dauguma devyniolikamečių? Naują motociklą,  merginą iš žurnalo viršelio, linksmybes su draugais. Tik ne kaunietis Erikas Janerikas, išrinktas geriausiu jaunuoju Baltijos šalių virėju.

Sėkmė ir pripažinimas

Virtuvėje besisukantis vyras su prijuoste jau seniai nieko neglumina, atvirkščiai – kelia susižavėjimą ir pasitikėjimą. Gal todėl vis daugiau jaunuolių renkasi ne teisininko, mediko ar ekonomisto, bet virėjo profesiją.

"Kiekvienas patiekalas – tarsi naujas iššūkis. Sustoti nevalia", – sako kaunietis E.Janerikas. Devyniolikametis į skonių meką žengia tik pirmuosius žingsnius, tačiau jie užtikrinti – neseniai Rygoje pirmą kartą vykusiame tarptautiniame Baltijos šalių virėjų čempionate "Baltijos kulinarinis paveldas" Lietuvos komanda pelnė trečią vietą ir žiūrovų simpatijų prizą. E.Janerikas buvo pripažintas geriausiu Baltijos šalių jaunuoju virėju. Komisiją kaunietis nustebino ne tik įmantriu sterko užkandžiu, bet ir meistriškumu jį gaminant.

"Tai buvo neįkainojama patirtis ir paskatinimas eiti užsibrėžtų tikslų link", – nepaisydamas sėkmės ir profesionalų įvertinimo nedaugžodžiavo E.Janerikas.

Nėra neskanaus maisto

Devyniolikmetis neslėpė, kad jo namuose į maistą visuomet buvo žiūrima su pagarba, o lėkštė čia tarnavo kaip bendravimo priemonė. "Maistas mums niekada nebuvo eilinis skrandžio prikimšimas", – ritualą primenančius šeimos savaitgalio pietus prie dailiai serviruoto stalo prisiminė vaikinas.

Sužinoję, kad Erikas nusprendė tapti virėju, tėvai sveikino tokį sūnaus pasirinkimą ir ragino siekti užsibrėžtų tikslų. Trejus metus Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre pašnekovas jaukinosi virėjo amatą, o šiemet nusprendė išbandyti saldžiosios konditerijos viliones.

"Niekada nelyginau konditerio ir virėjo specialybės. Vienodai gerai jaučiuosi darydamas tiek vieną, tiek kitą darbą", –  paklaustas, kur linksta jo širdis, sakė jaunasis specialistas.

Iš būsimo konditerio lūpų nepavyko išpešti ir patiekalo, apie kurį pagalvojus jo burnoje imtų kauptis seilės, pavadinimo. Pripažinęs, kad, nepaisant skurdokos lietuviškos tradicinės virtuvės, jai vis tiek jaučia nemažai sentimentų, jaunasis virėjas nutylėjo, kam skiria savo simpatijas: cepelinams, bulviniams vėdarams ar žemaitiškiems blynams.

"Pasakysiu taip – nėra neskanaus maisto, gali būti tik prastai paruoštas maistas", – sakė E.Janerikas.

Išlavinti pojūčiai

Dėl įtempto mokslų grafiko ir darbo Vilniuje įsikūrusiame Dariaus Dabrovolsko restorane Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro auklėtinis savo ruoštais patiekalais lepinasi rečiau, nei norėtų. Kaip ir daugeliui, skaičiuojančių laiką, alkį jam tenka malšinti įvairiose kavinėse ir restoranuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių