Gausi tulpių kolekcija gamtos pokštų neišsigąs

  • Teksto dydis:

Gamtos išdaigos, atnešusios šaltį ir sniegą, nesunaikins Kaune įsikūrusio Vytauto Didžiojo universiteto botanikos sodo tulpyno.

Specialistų teigimu, tulpės tiesiasi ir kelia žiedus aukštyn – ruošiasi vienam gražiausių pavasario reginių – tulpių žydėjimo savaitei. Balandžio 28 – gegužės 7 d. Aukštosios Fredos dvaro parko salą užlies žiedų jūra: daugiau kaip 9 arų plote puikuojasi 15 grupių tulpės, netoli pusės tūkstančio rūšių ir veislių.

„Nepamenu tokiu metų laiku taip ilgai besitęsiančių šalčių. Tikruosius jų padarinius galėsime vertinti maždaug po savaitės, tačiau tulpės tikrai nežus. Galbūt šalčiai atsilieps kitų metų derliui, bet šiemet galėsime džiaugtis didžiausia tulpių ekspozicija per pastaruosius dvidešimt metų“, – teigė tulpių kolekciją prižiūrinti VDU botanikos sodo vyresn. botaninių kolekcijų kuratorė Rita Maršelienė. Anot jos, sunku būtų išskirti atsparesnes veisles.

„Tulpės – kaip žmogus. Tam tikromis aplinkybėmis vienas yra stipresnis, kitas – silpnesnis. O šalia juk ir kiti faktoriai veikia: mažiau nušąla šalia medžių ar pastatų augantys augalai. Norint apsaugoti nuo šalčio, mažas, prie žemės augančias tulpes, galima apdengti ir keliais agroplėvelės sluoksniais. Tačiau tulpių žiedynstiebiai yra trapūs – bandant apsaugoti, galima juos nulaužti“, – pasakojo R. Maršelienė.

Šiuo metu VDU botanikos sode Kaune žydi apie 20 veislių ir rūšių tulpės. Pagal botanines grupes susodintoje ekspozicijoje gausiausiai šiuo metu žydi 12 tulpių grupė – Kaufmano veislės ir hibridai. Žiedus išskleidusios ir 15 grupės atstovės, kuriomis botanikos sodo specialistai ypatingai didžiuojasi. Šios laukinės tulpės yra kildinamos iš pusdykumių stepių ir kalnuotų regionų, visame pasaulyje naudojamos selekciniams darbams bei želdynams, ypač alpinariumams. Vienų egzotiškiausių, botanikos sodo specialistų itin vertinamų tulpyčių nedidukais žiedais šiuo metu VDU botanikos sode auginama apie dvidešimt rūšių ir veislių.

Nors tulpių žydėjimo pikas skelbiamas balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje, įvairialypėje ir gausioje VDU botanikos sodo tulpių kolekcijoje žydėjimas tęsis iki pat gegužės pabaigos. Tačiau tokioje tulpių jūroje lankytojus žavės ne tik tulpių žiedai, bet ir jų margaspalviai lapai. Ir, dar neįsisiūbavus žydėjimui, visą grožį galima pamatyti būtent dabar.

„Taškuoti, dryžuoti, ryškiai rožiniais ar baltais apvadais, banguoti – nemačiusiam žmogui net sunku patikėti, kad tulpės ir be žiedų gali būti tokios išraiškingos,“ – sako botanikos sodo tulpių auginimo specialistė.

Didysis tulpių žydėjimas VDU botanikos sode Kaune (Ž. E. Žilibero g. 6) skelbiamas nuo balandžio 28 d. iki gegužės 7 d. Visų, besidominčių tulpių ir kitų svogūninių augalų auginimu, priežiūra bei puoselėjimu, VDU botanikos sodo specialistė R. Maršelienė laukia balandžio 28 d., penktadienį, 10 val. praktiniame seminare „Viskas apie tulpes ir kitus svogūninius augalus“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Būtinai apsilankysim su vyru ir draugais. Labai lauksiu, nes norisi pasigrožėti ir išgirsti patarimų apie tulpių auginimą. Šaunu, kad tokie renginiai Kaune vyksta. Gal ir parkus visus pagrindinius greitu laiku kauniečiai atnaujins. Tikėkimės gėles nors kelias ryškias paliks, vien krūmais neapželdins...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių