Gatvių pavadinimus gali siūlyti kiekvienas

Itin dažnai gatvės pavadinimą nulemia kryptis ar šalia esantys objektai – upės, pastatai, gyvenvietės ar istoriniai įvykiai. Stengiamasi, kad įvairiose gyvenvietėse gatvių pavadinimai būtų panašios tematikos. Pavyzdžiui, Kaune šalia Gabijos, Ugnės, Žalčio karūnos įkurtos naujos Mildos ir Žilvino g.

Plečiantis Lietuvos miestams, didėja naujų gatvių skaičius. Tuomet darbo daugėja ir gatvių pavadinimus kuriančioms institucijoms.

Pasak Kauno miesto Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo komisijos pirmininko Gedimino Budniko, gyventojai gali pareikšti savo nuomonę ir norą, kad tam tikros gatvės turėtų vienokį ar kitokį pavadinimą. "Visuomet stengiamės pirmiausia atsižvelgti į žmonių prašymus. Taip pat konsultuojamės ir su specialistais – urbanistais, architektais. Jie dažnai turi parengę gatvių pavadinimų variantų", – teigė G.Budnikas.

Pagal Vyriausybės ir Registrų centro nurodymus, kai vieną gatvę kerta kita, būtina nukirstajai daliai suteikti naują pavadinimą. Nors sunkumų dėl šios pataisos buvo, tačiau, G.Budniko teigimu, žodžių naujiems gatvių pavadinimams netrūksta.

"Komisija turi Kaunui ir Lietuvai nusipelniusių žymių žmonių sąrašą. Ten galime rasti rašytojų, poetų, mokslininkų, sportininkų. Eilės tvarka viską ir naudojame", – sakė komisijos pirmininkas.

Žymaus žmogaus vardas gatvei suteikiamas tik tuo atveju, jei jis yra nusipelnęs Lietuvai bei savo miestui ir yra praėję ne mažiau kaip dešimt metų po jo mirties.

Itin dažnai gatvės pavadinimą nulemia kryptis ar šalia esantys objektai – upės, pastatai, gyvenvietės ar istoriniai įvykiai. Stengiamasi, kad įvairiose gyvenvietėse gatvių pavadinimai būtų panašios tematikos. Pavyzdžiui, Kaune šalia Gabijos, Ugnės, Žalčio karūnos įkurtos naujos Mildos ir Žilvino g.

Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto studenčių Rimantės Kurkauskaitės ir Indrės Glazauskaitės atliktame tyrime (vadovė dr. doc. Daiva Aliūkaitė) minima, kad Kaune daugiausia gatvių, kurių pavadinimai sudaryti iš įvairių vietovardžių, vandenvardžių, taip pat gausi grupė – įžymių žmonių garbei pavadintos gatvės. Grupė gatvių su augalų ir gyvūnų pavadinimais apima ne tik miestą, bet ir sodus aplink Kauną.

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pastebėjimu, dažniausias visos Lietuvos miesto gatvių pavadinimas – Vilniaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NF

NF portretas
TU,G.BUDNIKE ESI DIDELIS MELAGIS ,KAIP IR TA PONIA IS SAVYVALDYBES M.,KAI ZIEMIU GATVES GYVENTOJAI,NUO TOPOLIU GATVES VISI PASIRASEME PRIES SUTEIKIMA S. IR R.SAMULEVICIU PAVADINIMA,KREIPEMES,KAD BUTU PIETU PAVADININIMAS,TAI JUS NUMUOJUOTE RANKA,O TA PONIA,KAD CIA VIENO ZMOGAUS NENORAS,NE PONIA ,TAI MES VISI NENORIME,NEREIKIA BUTI TOKIA MELAGE,DAR DIRBANT SAVYVALDYBEJE,S. IR R. SAMUIEVICIAI GYVENO ,KUR VAISIU GATVE ZALIAKALNYJE,TEGUL TEN VADINASI.MES SU TUO PAVADINIMU NESUTIKSIME .RENGSIME PROTESTU AKCIJAS IR BALSUOSIME,KAD TOKIE,KAIP JUS NEBUTEMETE ISRINKTI IR JUSU NESIMATYTU TRINANTIS SAVYVALDYBEJE,KOKS MERAS,TOKIE IR DARBUOTOJAI.......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių