Garliavos dilema: kas svarbiau – ąžuolas, žmonės ar kvadratinis metras žemės?

  • Teksto dydis:

Kauno rajono savivaldybės užsakymu pagrindinėje Garliavos Vytauto gatvėje šaligatvius tiesiantys statybininkai ties 79 namu susidūrė su natūralia kliūtimi – ąžuolu.

Sprendžiant iš solidžios kamieno apimties, medis šioje vietoje auga ne mažiau kaip šimtą metų ir yra išsikerojęs beveik per visą tiesiamo šaligatvio plotį. Pravažiuoti dviračiu arba neįgaliojo vežimėliu siauru ruožu būtų beveik neįmanoma.

Nutiesti saugų šaligatvį galima aplenkiant medį, tačiau šiuo atveju jis šiek tiek įsiterptų į privačią teritoriją. „Tai būtų pats geriausias sprendimas“, – įsitikinusi Garliavos seniūnė Nijolė Tarvydienė. Takas į privačią valdą įsiterptų maždaug kvadratinį metrą, gal truputį daugiau, todėl seniūnė birželio pradžioje kreipėsi į pastato savininką Vytautą Pažėrą, prašydama leisti šį simbolinį žemės lopinėlį naudoti visuomenės reikmėms. „Mums reikia labai nedaug, tik kad tilptų invalido vežimėlis“, – kalbėjo N. Tarvydienė.

Tačiau savininkas buvo nesukalbamas. Netrukus seniūnija gavo V. Pažėros prašymą nupjauti ąžuolą, neva medis kelia grėsmę jo turtui. Savininkas šiame name negyvena, o nuomoja kirpyklai.

Į V. Pažėrą kreipėsi ir Kauno rajono meras Valerijus Makūnas. „Norėtume išsaugoti ąžuolą, kuris yra svarbus ne vienai garliaviškių kartai. Kartu privalome pasirūpinti neįgaliaisiais, jaunomis mamomis, kurios šaligatviu stums vežimėlius“, – kalbėjo meras, siūlydamas įvairias alternatyvas. Viena jų – pasodinti šimtą ąžuoliukų Garliavoje kuriamame Šimtmečio parke.

Tačiau V. Pažėra ir toliau buvo nepalenkiamas. „Jei ant namo nuvirs ąžuolas, ar jūs man pastatysite naują?“, – retoriškai klausė savininkas. Leisti naudotis savo žeme jis taip pat kategoriškai atsisakė.

Aistros dėl ąžuolo užvirė ir socialiniuose tinkluose. Daugiau kaip pusė tūkstančio garliaviškių pasisakė už tai, kad medis būtų išsaugotas.

Tuo pat metu seniūnija sulaukė ir kitokių prašymų. Neįgaliųjų atstovai ragina ąžuolą pjauti. „Medis negali būti didesnė vertybė, nei žmonių sveikata ar gyvybė“, – rašo garliaviškis Andrius elektroniniame laiške seniūnijai.

Ąžuolo klausimas buvo aptartas Garliavos miesto seniūnaičių sueigoje, tačiau jų balsai pasiskirstė po lygiai.

Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyriaus vedėjas Darius Šlapikas kreipėsi į Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentą, kurio vadovai patarė priimti sprendimą labiau pasitarus su bendruomene. „Leidimo pjauti ąžuolą kol kas neišrašėme. Seime yra rengiama įstatymo pataisa dėl želdinių kirtimo. Ji įgalios savivaldybes prieš išduodant leidimą apklausti gyventojus. Tai mes ir padarysime artimiausiu metu“, – sakė D. Šlapikas.

Ąžuolą ištyrę specialistai nustatė, kad jis sveikas. Beje, ąžuolo lapai puikuojasi ir Garliavos miesto herbe.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
Ar nebus kaip šiandien darželio teritorijoje, nuvirto medis ant moters ir vaiko....?

Linas

Linas portretas
Tik ne šį medį... Jau ir taip seniūnija išpjovė daug gražių medžių Vytauto gatvėje, o pasodino menkaverčius žabus, kurie net pavėsio praeiviams nesuteikia. Kaip nuo vaikystės augusiam Garliavoje labai liūdna... Po to kai pamačiau neseno pjovimo (Nuo Jonučių sankryžos iki Garliavos ženklo) rezultatus, vis pravažiuojant liūdną pasidaro. Taipogi gaila ir tos gražios sibirinės eglės kurią prie poliklinikos negailėstingai nupjovė. KENKĖJAI. Niekada daugiau nebalsuosiu. Aplamai, ar buvo poreikis senojoje Garliavoje naujų šaligatvių? ankstesni šaligatviai dar buvo geri, prieš kelioliką metų tiesti, nesutrupėję. Toks jausmas, kad kaip visada norėta įsisavinti. Beje kur ankstesnį šaligatvį, kuris visumoje buvo tvirtas, nesutrupėjęs padėjot ? savo ir savo remėjų kiemus išklojot?

Jurga

Jurga portretas
Garliavos seniūnijos specialistai turi pomėgį išpjauti medžius, buvo išpjautos sveikos liepos Vytauto gatvėje, pasodintos kažkokios vyšnaitės, kurių nemažai jau pradėjusių džiūti, platinant šaligatvį Vytauto gatvėje pasodinti klevai paliko aukščiau virš šaligatvio, dalinai apnuogintomis šaknimis ir apskritai dabar estetinis vaizdelis tikrai nekoks, gausesnis lietus smėlį plaus ant šaligatvio, O ąžuolą galima apeiti, nekurkime problemų, kiek invalidų su vežimėliais važinėja Garliavoje?
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių