Galvosūkis tėvams: kas vasarą prižiūrės vaikus?

Dvynių mama Diana Vaičaitienė kovoja dėl teisės vaikus į darželį vesti ir vasarą. Kol Kauno rajono būsimieji pirmokai džiaugiasi, kad atostogaus visą vasarą, tėvai suka galvas, kas tris mėnesius pasirūpins jų atžalomis. Tuo tarpu Kauno miesto priešmokyklinės grupės darželiuose veiks iki pat rudens.

Vaikai vasarą nebelaukiami

„Mums neleidžiama visą vasarą vesti vaikų, nors darželis neveiks tik mėnesį. Nuo birželio 1 dienos vaikai bus išmetami į gatvę“, – piktinosi garliaviškė Diana Vaičaitienė. Jos dvyniai lanko Garliavos darželį-mokyklą. Vyresnysis sūnus mokosi vidurinėje mokykloje.

Ji su vyru tris mėnesius atostogauti negali. Gal ir atrastų, kas iš bėdos tuo metu prižiūrėtų vaikus, tačiau šeima nori, kad mažieji lankytų darželį.

„Kalbėjau su Kauno rajono savivaldybės (KRS) Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja. Ji labai nemandagiai man atsakė: „Skaitykit sutartį“. Kokią sutartį man įkišo pasirašyti, tokią ir pasirašiau. Man net į galvą neatėjo, kad jeigu, kaip parašyta startyje, ugdymas priešmokyklinio amžiaus grupėje vyks tik iki gegužės 31 dienos, tai birželio 1-ąją jau negalime vesti vaikų. Maniau, kad vasarą nebus ugdymo, ir tiek. Sutartyje neparašyta, kad po nurodytos dienos turime palikti darželį“, – kalbėjo mama.

Anksčiau darė išimtis

D.Vaičaitienė sakė esanti tokia ne viena. „Kita mama yra našlė. Pernai žuvo vyras. Šeimoje auga du vaikai, antrasis lanko lopšelį. Ji eina kryžiaus kelius, tačiau iš Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus Ugdymo poskyrio vyr. specialistės Julijos Karpavičienės sulaukė atsakymo, kad nuolaidų nedaro niekam, ir kad vasarą vaikų nepriims“, – pasakojo garliaviškė.

Pasak jos, visų Garliavos darželių direktorės palaiko tėvus. „Anksčiau jos darė išimtis, darželį leisdavo lankyti ir vasarą, bet nuo Karpavičienės gavo velnių“, – teigė moteris.

Pradėjusi domėtis, kokia situacija kitur, ji labai nustebo. „Visam Kauno mieste tokius vaikus priima. O Kauno rajone – kažkokios anomalijos ir savavaliavimas. Ar savivaldybė taip lėšas taupo, ar ieško kvailių? Dėl kelių mėnesių vaikus iš naujo adaptuoti kitoje įstaigoje yra nežmoniška ir kvaila“, – aiškino D.Vaičaitienė.

Direktorė skundų neturi

Garliavos darželio-mokyklos direktorė Rima Karalienė tikino, kad tėvai nesiskundžia esama tvarka. „Mokiniai visą vasarą irgi atostogauja, jų priežiūra irgi turi pasirūpinti patys tėvai. Priešmokyklinio amžiaus grupes lankančių vaikų tėvai taip pat randa išeitį“, – kalbėjo R.Karalienė.

Esama tvarka nepatenkintą mamą tokie direktorės žodžiai nustebino. „Ką reiškia nesiskundžia? Jeigu nerašo oficialių prašymų, nereiškia, kad nesiskundžia. Aš pati su ja kalbėjausi ir klausiau apie galimybę darželį lankyti vasarą.

Šį darželį šiemet lanko 54 priešmokyklinukai – trys grupės. D.Vaičaitienės manymu, vasarą į darželį ateitų bent trečdalis jų. Panašiai tiek vaikų čia prisirinktų ir iš kitų Garliavos darželių, kai šie po mėnesį atostogautų.

Viso Garliavos darželyje-mokykloje veikia 12 įvairaus vaikų amžiaus grupių. Direktorės teigimu, vasarą darželį paprastai lanko pusė visų vaikų, tad dirba tik dalis auklėtojų bei grupių. Jos tuomet komplektuojamos mišrios. Ar nebandyta svarstyti galimybės į šias mišrias grupes pakviesti ir bent vieną priešmokyklinuką? „Kai priimsi vieną, norės ir kitas. Pati to negaliu spręsti. Švietimo skyriaus vedėja turi leisti“, –  aiškino direktorė.

Atostogos – tik į gera?

Kitų Kauno rajono darželių vadovai taip pat įsitikinę, kad tėvai nesunkiai prisitaikė prie esamos situacijos. „Aš ir pati priešmokyklinėje grupėje dirbu ir tik iš jūsų išgirdau, kad kas nors nepatenkintas tokia tvarka, – nustebo laikinai einanti Garliavos vaikų lopšelio-darželio „Eglutė“ direktorės pareigas Danutė Jankauskienė. – Mūsų vaikų tėvai nieko nėra sakę. Jie žino šitą tvarką, bet bus Motinos dienos šventė, priminsim dar kartą.“

Pasak pedagogės, trijų mėnesių atostogos nuo darželio vaikams – tik į gera. „Pernai visi vaikučiai atostogavo, pailsėjo prieš mokyklą. To reikia, nes jie būna pervargę, prieš mokyklą jiems būna toks didžiulis krūvis“, – kalbėjo D.Jankauskienė. Priešmokyklinio ugdymo grupę lankančius vaikus ji įvardijo kaip mažuosius moksleivius.

Domeikavos vaikų lopšelio-darželio direktorė Vidana Lenortavičienė priešmokyklinio amžiaus vaikų grupės trijų mėnesių vasaros atostogas priverstinėmis jokiu būdu nepavadintų. „Nesame sulaukę tėvų nepasitenkinimo dėl to, kad ugdymas baigiamas gegužės 31 dieną. Yra sudaroma tokia sutartis. Vaikai baigia priešmokyklinę grupę, atsisveikina su darželiu. Vyksta gražios išleistuvės ir jie išeina atostogauti“, – pasakojo V.Lenortavičienė. Čia priešmokyklinis ugdymas teikiamas 22 vaikams.

 

Raudondvario vaikų lopšelio darželio „Riešutėlis" direktorė Aldona Klimaitė tikino taip pat nesulaukusi tėvų prašymų kaip nors keisti esančią tvarką. Griežtai jos laikytis pradėta pernai. Kiek priešmokyklinukų vasarą lankė darželį prieš porą metų, kai tai buvo leidžama, ji negalėjo pasakyti. „Jeigu buvo galima, tikriausiai kas nors ir lankė. Bet žinokit Kauno mieste dabar irgi tokia tvarka”, – ramino A.Klimaitė.

Trūksta pinigų

Specialistė J.Karpavičienė, sužinojusi apie ką norėtume kalbėti, nukreipė pas KRS Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėją Ireną Marcinkevičienę. Pastaroji esamą tvarką argumentavo tėvų pasirašytomis sutartimis. Priminėme, kad sutartyse esamą datą visam Kauno rajonui parinko savivaldybė. „Taip valstybės nustatyta. Finansavimas numatytas mokslo metams, iki gegužės 31 dienos“, – aiškino I.Marcinkevičienė.

Pasitikslinome, kodėl tuomet prieš dvejus metus ir anksčiau vaikai būdavo laukiami ir vasarą? „Tada turėjome daugiau pinigų. Čia savivaldybės taryba nusprendė. Ne aš taip nusprendžiau. Norint keisti tvarką reikia eiti į tarybą ir aiškinti“, – sakė skyriaus vedėja. Tam, kad tvarką būtų bandoma keisti, reikia sulaukti daugelio tėvų pageidavimo.

Dėl teisės vaikus į darželį vesti ir vasarą kovojanti D.Vaičaitienė sakė, kad viena savivaldybės darbuotoja minėjusi, jog tėvai dėl šios priežasties į savivaldybę kreipiasi masiškai.

Situacija mieste – kitokia

Švietimo ir mokslo ministerijos Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vedėja Gražina Šeibokienė tvirtino, kad ministerija neturi nieko bendro su Kauno rajono savivaldybės sprendimu priešmokyklinį ugdymą tęsti tik iki gegužės 31 d.

Pasak vedėjos, savivaldybė turi galios taip nuspręsti, bet ji negali dengtis ministro patvirtintais nurodymais. „Priešmokyklinio ugdymo organizavimo tvarkos apraše nurodomas laikotarpis – vieneri metai. Mes tai suprantame kaip kalendorinius metus. Kai skaičiuojamos krepšelio lėšos, jos skaičiuojamos nuo rugsėjo 1 iki rugpūčio 31 dienos. Yra nustatytas minimalus šio ugdymo valandų skaičius per metus – 640.  Savivaldybės pačios gali rinktis, kaip organizuoti ugdymą, tačiau ji turi atsižvelgti į gyventojų poreikius“, – pabrėžė G.Šeibokienė.

Nepatenkinti savivaldybės pasirinktu ugdymo modeliu, darželių darbo laiku turėtų rašyti savivaldybei prašymus su savo pageidavimais ir juos argumentuoti.

Situacija Kauno mieste – visiškai kitokia. „Kauno mieste tikrai nėra nė vienos įstaigos, kuri uždarytų priešmokyklinio ugdymo grupes birželio 1 dieną iki pat rudens. Pagal Švietimo ministro patvirtintą Priešmokyklinio ugdymo organizavimo tvarkos aprašą, priešmokyklinį ugdymą organizuoja savivaldybės ir jis yra teikiama visus metus, iki vaikas nepradės lankyti pradinės mokyklos. Tokios praktikos, kad priešmokyklinis ugdymas būtų teikiamas tik iki gegužės 31 dienos dar nėra buvę per visą mano 14 metų darbo stažą“, – stebėjosi Kauno miesto savivaldybės vyriausioji specialistė Audronė Bukmanaitė.

Priešmokyklinis ugdymas yra finansuojamas ir valstybės, ir savivaldybių lėšomis. Mieste priešmokyklinio amžiaus vaikų ugdymo grupes lanko 2827 vaikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

CHO -CHO

CHO -CHO portretas
Ne brandinamas, bet valdžios subrandintas. Aišku, kur vaikus palikti vasarą, jeigu žmogus dirba ????????

pastebejimas

pastebejimas portretas
o rajono meras - geriausiuju trejetuke. Mat, kaip gerai dirba viesieji rysiai, esme niekas nesidomi, tik reklama...

pastebejimas

pastebejimas portretas
o rajono meras - geriausiuju trejetuke. Mat, kaip gerai dirba viesieji rysiai, esme niekas nesidomi, tik reklama...
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių