Galvosūkis – kaip neįklimpus purvyne pasiekti kapines

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Naujųjų kapinių Vainatrakyje kauniečiams teko laukti daugiau nei dešimtmetį. Jose jau leidžiama laidoti, tačiau iškilo nauja problema, kaip kapines pasiekti neįklimpus purvyne.

Naujųjų kapinių Vainatrakyje kauniečiams teko laukti daugiau nei dešimtmetį. Jose jau leidžiama laidoti, tačiau iškilo nauja problema, kaip neįklimpus purvyne pasiekti kapines.

Neva sutrukdė oras

Širdgėlą netekus artimo žmogaus kauniečiams dar labiau paaštrindavo problema, kur jį palaidoti. Miesto kapinės – sausakimšos.

Su Kauno rajonu sutarus dėl kapinių steigimo Vainatrakyje ir šiaip ne taip išsprendus visus kilusius rebusus, atsipūsta lengviau. Miesto savivaldybė neseniai net pasiskubino viešai pasigirti ir paskelbti apie oficialų naujųjų kapinių Vainatrakyje atidarymą.

Vis dėlto daugiau nei dešimtmetį lauktos iškilmės buvo skubiai atšauktas. Motyvas – blogas oras. Aiškėja, kad iš tiesų taip norėta išvengti viešo dėmesio ir pelnytų priekaištų.

Vadina pasityčiojimu

Praėjusią savaitę Vainatrakio kapinėse vis dėlto įvyko pirmosios laidotuvės. Iš karto susidurta su didelėmis problemomis. Pasirodo, įrengus kapines iki galo nesutvarkytas privažiavimo kelias iki jų. 800 m ilgio keliu, kuriuo turėjo pasirūpinti miestas, tenka dardėti ir melstis ne tik už mirusįjį, bet ir rūpintis, kad neužklimptų transporto priemonė.

"Tai yra pasityčiojimas iš žmonių", – blogu privažiavimu pasibaisėjo ir Kauno rajono vicemeras Petras Mikelionis. Jis kapinėse lankėsi esant darganotam orui.

"Miestas buvo numatęs kapinių atidarymą. Į jį mes irgi buvome pakviesti, bet nuvykau atidarymo išvakarėse. Kapinės priklauso Kauno miestui, bet yra rajone, todėl ir nuvažiavau pažiūrėti, kaip viskam pasiruošta", – pasakojo P.Mikelionis.

Galima spėti, kad būtent dėl šio vizito ir buvo atšauktas kapinių atidarymas. "Paskambinau miesto merui A.Kupčinskui: ar buvai kapinėse? Jis: ne, nieko nemačiau. Sakau, aš matau, pats stoviu ten, todėl nedarykime humoro, taip negalima", – pokalbį perpasakojo vicemeras.

Išasfaltuota tik dalis

P.Mikelionis vardijo, kad prie kapinių reikia tvarkyti ne tik kelią, bet ir aikštelę – kad būtų, kur sustoti, apsisukti automobiliams. "Be normalios aikštelės žmonėms kils papildomų rūpesčių, todėl nemanau, kad tokiomis kapinėmis galima pradėti naudotis", – įsitikinęs vicemeras.

Tiesa, specialiai buvo naujai išasfaluota dalis į kapines vedančio kelio. Finansavimas tam į Kauno rajono savivaldybės sąskaitą gautas iš Automobilių kelių direkcijos. Sutarta, kad likusi kelio dalis liks miesto savivaldybės rūpestis.

Prie kapinių dar nėra nei tualetų, nei šiukšliadėžių.

Viskas gerai?

Kauno miestui priklausančiomis kapinėmis rūpinasi savivaldybės įmonė "Kapinių priežiūra". Jos direktorius Algirdas Verbickas nustebo, kodėl žurnalistams parūpo Vainatrakio kapinės ir tai, ar jose jau laidojami žmonės. "O kas? Čia jums labai svarbu?" – pokalbį pradėjo A.Verbickas.

Paklausus, ar nėra kelblumų privažiuoti iki kapinių, direktorius buvo linkęs kalbėti tik apie išasfaltuotą kelio dalį. "Viskas ten gerai. Sutvarkytas kelias. Užklimpti ten niekur negalima. Absoliučiai. Privažiavimas į kapines yra tiesiu, asfaltuotu keliu", – tikino direktorius.

Vis dėlto jo užtikrintumas greitai susvyravo. "Bet nežinau, ar reikia taip užbėgti įvykiams už akių? – mįslingai suabejojo A.Verbickas. – Norime baigti tvarkytis ir jūs būtumėte pakviesta. Mums jau beveik pabaigė daryti reikalingus darbus. Šią savaitę pasitvarkome, atveš žvyro, skaldos takučiams patvarkyti. Galvojame, kad atidarymą galėtume surengti po kovo 11-osios."
Jis užuolankomis prašė nerašyti apie kapinėse kylančius nepatogumus, tačiau esą ne dėl jų atidėtas atidarymas. "Mums reikėjo paruošti elementą, kurį per atidarymą būtų galima pašventinti. Tiesa, atidarymas, kalbant apie kapines, galbūt nėra labai etiškas žodis", – susimąstė pašnekovas.

Vainatrakyje kapinėms skirta 112 ha ploto, manoma, kad vietų laidojimui ten užteks 150-iai metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cia

Cia  portretas
taip pat, kaip su Juozapaviciaus pr., pirma isasvaltavo ir sutvarke ji, o po to tilta susprogdino. Cia tik LT, taip buna...

Vilnietei

Vilnietei portretas
tai gal nuotraukas pažiūrėk ir matysi kad dar viskas ruošimo stadijoje, tikriausiai niekas neatsimena kokia pradžia buvo kitų naujai atidaromų kapinių

Vilnietė

Vilnietė portretas
Apmaudu, kad Kauno valdžia, kuri pagarsėjusi kaip tikra patriotė, sudaro nepelnytas ir neatsakingas veikas į pačią opiausią ir skaudžiausią žmonių problemą. Juk tarybiniais laikais kur kas didesnė pagarba ir atjauta buvo reiškiama skausmo paliestam žmogui. O kodėl jaunasis Kupčinskas taip atsainiai žiūri į neatliktą darbą, kuris lengvai gali būti išsprendžiama ir savivaldybei būtų tik pagarba.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių