G. Petrikas į laisvę anksčiau laiko neišeis

Kauno apygardos teismas pirmadienį atmetė buvusio EBSW prezidento Gintaro Petriko advokato skundą dėl Kaišiadorių rajono apylinkės teismo nutarties, kuria atsisakyta tvirtinti Pravieniškių pataisos namų komisijos nutarimą taikyti šiam nuteistajam lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos.

Spalio 2 dieną Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos 3-osios valdybos Lygtinio paleidimo komisija nutarė taikyti G.Petrikui lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos ir pasiūlė teismui nustatyti baudžiamojo poveikio priemones ir (ar) pareigas.

Lapkričio 13 dieną Kaišiadorių rajono apylinkės teismas atsisakė tvirtinti komisijos nutarimą motyvuodamas tuo, kad nėra pakankamai pagrindo išvadai, jog nuteistąjį paleidus lygtinai, jis laikysis įstatymų ir daugiau nenusikals.

Nuteistojo gynėjas šią teismo nutartį apskundė aukštesnės instancijos teismui teigdamas, kad Kaišiadorių rajono apylinkės teismas nepakankamai įvertino nuteistojo asmenybę ir neatliktos bausmės dalį.

Atmesdama skundą Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija pažymėjo, kad G.Petrikas teistas du kartus, bausmę atlieka už labai sunkius tyčinius nusikaltimus, kuriuos padarė bendrininkų grupėje, be to, buvo šių nusikaltimų organizatorius.

Teismas taip pat atkreipė dėmesį, kad dėl padarytų nusikaltimų nuteistasis savo kaltės nepripažino, pasekmių iki šios dienos nepašalino, ir nors pataisos namuose dirba, tačiau pats asmeniškai iš gaunamo atlyginimo neatlygino nė mažos dalies priteisto civilinio ieškinio.

„Įvertinęs tai, kad G.Petrikas bausmę atlieka už labai sunkius turtinius nusikaltimus, lėmusius didelės materialinės žalos atsiradimą, teismas konstatavo, jog jei būtų taikomas lygtinis paleidimas iš pataisos įstaigos, nuteistam asmeniui galėtų susiformuoti klaidinga nuomonė dėl pernelyg švelnaus baudžiamumo už sunkias nusikalstamas veikas. Todėl teismas skundą atmetė, o Kaišiadorių rajono apylinkės teismo nutartį paliko nepakeistą“, - rašoma teismo pranešime.

Tau jau antras kartas šiemet, kai Kauno apygardos teismas atmeta G.Petriko skundą dėl lygtinio paleidimo.

Šiemet vasario 29 dieną Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad buvęs EBSW koncerno prezidentas G.Petrikas nelaisvėje turi praleisti iš viso devynerius metus.

Teismo sprendimu, ši bausmė turi būti skaičiuojama nuo 2009-ųjų liepos 27 dienos, kuomet Kauno apygardos teismas G.Petrikui skyrė septynerių metų laisvės atėmimo bausmę už 24 mln. litų bendrovei „Investicinė Kauno holdingo kompanija“ indėlininkų patikėto turto iššvaistymą. Lietuvos apeliacinis teismas šiemet sausį yra patvirtinęs šį nuosprendį.

Be to, į bausmės laiką turi būti įskaičiuotas suėmimo laikas JAV nuo 2004 metų gegužės 3-iosios iki 2007 metų rugsėjo 21-osios ir Lietuvoje nuo 1995 metų spalio 17-osios iki spalio 20-osios.

G.Petrikui yra paskelbtas ir kitas nuosprendis, taigi bausmės buvo subendrintos iš dalies pridedant. Vilniaus apygardos teismas 2010 metų vasarį G.Petrikui skyrė penkerių su puse metų laisvės atėmimo bausmę dėl turto iššvaistymo 1995 metais, kai jis buvo Lietuvos valstybinio komercinio banko tarybos pirmininku bei asociacijos „Grupė Rytai, Baltijos šalys, Vakarai“ (EBSW) prezidentu. Nuosprendį yra patvirtinęs ir Lietuvos apeliacinis teismas. Remiantis Vilniaus teismo verdiktu, G.Petrikas būtų į laisvę išėjęs kovo 6 dieną.

Tokį verdiktą Vilniaus apygardos teismo teisėjas paskelbė atsižvelgęs, kad G. Petrikas buvo nubaustas už sunkias veikas, kurios sukėlė sunkias pasėkmes.

50-metis G. Petrikas bausmę atlieka Pravieniškių pataisos namuose- atvirojoje kolonijoje.

G.Petrikas iš Lietuvos pabėgo 1997 metais. JAV jis gyveno svetima pavarde, vertėsi akinių nuo saulės prekyba.

2004-ųjų pavasarį Lietuvos prašymu buvęs EBSW prezidentas sulaikytas JAV. Lietuvos prašymu jį sulaikė JAV Federalinių tyrimų biuro pareigūnai.

Kurį laiką lietuvis bylinėjosi dėl ekstradicijos, rašė skundus, tačiau vėliau pranešė sutinkąs būti išduotas. 2007-ųjų rugsėjo 20 dieną G. Petrikas pargabentas į Lietuvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

fotonuotrauka

fotonuotrauka portretas
Ajajaj koks veidelis - užneša į V. Putino.

Lietuvos pilietis

Lietuvos pilietis portretas
Petrikas turi išeiti iš tiurmos tik kai sugrąžins mūsų iššvaistytus pinigus. Kai tą padaris, tegul nors rytoj eina k j....i materi
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių