Forto pieva virto šachmatų lenta, o žmonės – karaliais ir rikiais

VII forte šeštadienio popietę užvirė rusų ir vokiečių mūšis, kurį lamėjo pastarieji. Šį kartą ginklai nežvangėjo, nes kova vyko milžiniškoje šachmatų lentoje, kurioje figūros buvo gyvi žmonės.

Prisimenant 1915 metais vykusį Kauno tvirtovės šturmą, VII forte buvo sužaista gyva šachmatų partija. Mūšiui vadovavęs  daugkartinis Lietuvos šachmatų čempionas, tarptautinis didmeistris Šarūnas Šulskis priminė, kad istoriškai mūšis prieš 97 metus vyko tarp vokiečių bei rusų kariuomenių.

Tuo tarpu šachmatų lentoje, kurią atstojo langeliais sužymėta pieva, vyko  1969 metais Vilniuje žaistos partijos inscenizacija. Tada prie šachmatų lentos buvo palinkęs Lietuvos čempionas Algimantas Butnorius ir pajėgus Baltarusijos meistras Albertas Zinovievičius Kapengutas. Tuomet laimėjo A.Butnorius.

Vokiečių bei rusų kariuomenių drabužiais šeštadienį vilkėjo karo istorijos mėgėjai, pėstininkus vaidino šachmatais besimokantys žaisti vaikai. „Juodieji imitavo vokiečių armiją, baltieji – rusų, kuri buvo šio forto šeimininkė. Kaip rodo istorija, vokiečiai laimėjo“, – paaiškino Š.Šulskis.

Didmeistrio teigimu, šachmatai yra karinis žaidimas, figūros simbolizuoja karinius vienetus. Šachmatai labai populiarūs Lietuvos kariuomenėje.

Renginio organizatoriai pasinaudojo proga ir žiūrovus bei dalyvius pakviesti palaikyti A.Butnorių po geros savaitės Kaune vyksiančiame Europos senjorų šachmatų čempionate.

A.Butnorius savosios partijos, žaistos prieš 43 metus nekomentavo, bet priminė, kad šachmatai turi kur kas gilesnę istoriją nei Kauno tvirtovės fortai. Jo žiniomis, šachmatais labai mėgo žaisti Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas. Esą jo pagrindiniai laisvalaikio užsiėmimai buvo medžioklė ir šachmatai.

Po šachmatų partijos spektaklio, dalyviai ir žiūrovai buvo pakviesti į ekskursiją po VII fortą, po to jų laukė kariškos virtuvės vaišės. Nepaisant to, kad renginys ir vaišės nemokamos, žiūrovų buvo ne ką daugiau, nei dalyvių: galbūt dėl karšto  oro, o galbūt ir dėl to, kad tą pačią dieną, dar nepasibaigus renginiui, vyko lietuvių ir amerikiečių krepšininkų dvikova Londono olimpiadoje.

Pasak Š.Šulskio, gyvosios istorijos šachmatų partija VII forte buvo suplanuota prieš dvi savaites, su kitais įvykiais laikas nederintas.

„Čia yra karinis fortas, čia kariška tvarka, kariai pašalinių aplinkybių nepripažįsta. Žmonės turi savo prioritetus. Lietuvos sportas – ne vien krepšinis“, – išsisuko Š.Šulskis.


Šiame straipsnyje: fortasšachmataišturmas

NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
žiūrovų tai 0. 009, gal todėl, kad renginys buvo niekur neskelbiamas

v

v portretas
cirkas :))))

Vladimiras

Vladimiras portretas
Visi be išimties forto renginiai skelbiami Fb kanale Kas vyksta Kaune (renginių gide) ir mūsų FB kanale, skelbimų ant stulpų nekabiname, o žiūrovus vertiname ne pagal jų skaičių, bet pagal jų aktyvumą renginio metu. Ačiū visiems kas buvo kartu su mumis.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių