Folkloras – ištisų šeimų lūpose ir širdyse

Šeštadienio popietę į Senamiestį traukė muzikalios ir folklorą mylinčios šeimos.

Kauno miesto muziejaus Lietuvių tautinės muzikos istorijos skyriuje vyko šeimų folkloro šventė „Graži mūsų šeimynėlė – 2017“.

Ši šventė surengta jau dvyliktą kartą.

"Tai − galimybė parodyti vieni kitiems, ką mokame, ką išmokome per metus, paskatinti vaikus suprasti ir vertinti lietuvių tradicijas. Juk visos vertybės vaikui įskiepijamos šeimoje. Ši šventė – taip pat ir proga šeimai pabūti kartu, apsijungti bendram muzikavimui, kuriant programą" – apibūdino organizatoriai.

Sulaukta ir Kaišiadorių atstovų. Dvi sesės Ratkevičiūtės Kaune studijuoja, o jauniausioji, septyniolikmetė, siekia viduriniojo mokslo atestato.

Kristina, Violeta ir Neringa pasakojo folkloru susidomėjusios visos trys iškart. Jos kartu broliu lankė dramos būrelį, kurį buvo įkūrusi vadovė, kaip merginos pasakojo, į kaimą atsiųsta, kad vaikai turėtų ką veikti.

Per dvejus metus dramos spektakliuose atsirado vis daugiau liaudies šokių, dainų elementų. Taip pamažu įsikūrė dabar jau gausus ansamblis "Žilvita".

Sesės, kurių viena – būsimoji farmacininkė, kita – būsima ikimokyklinio ugdymo specialistė, dažnos viešnios šiame muziejuje vykstančiose vakaronėse. Į juos iš Kaišiadorių kartais atidunda ir traukiniu.  

Dabar folkloras – pagrindinis jų laisvalaikio užsiėmimas. Ir labai naudingas. "Smagu, daug kelionių, daug pažinčių, susidarome daug gerų draugų, vienovės jausmas", – vardijo 23 metų K. Ratkevičiūtė. Jauniausioji Neringa pridūrė, kad tai labai geras būdas pažinti senovę, sužinoti apie buvusius papročius.

Tai − galimybė parodyti vieni kitiems, ką mokame, ką išmokome per metus, paskatinti vaikus suprasti ir vertinti lietuvių tradicijas.

Šventei jos buvo pasipuošusios Kaišiadorių krašto tautinius kostiumus, užtraukė kelias šio krašto liaudies dainas, pamokė žaidimų, į kuriuos buvo įtraukti visi susirinkusieji.

Viena šventės rengėjų – muziejininkė etnomuzikologė Laura Lukenskienė pasakojo, kad tokie renginiai kai kurioms šeimoms ar net visai giminei tampa proga susirinkti į vieną krūvą ir turiningai praleisti laiką. Užaugus vaikams šeimos neretai išsibarsto po visą Lietuvą, jei ne dar toliau. 

Tradicinių šokių vakarai muziejuje vyksta jau 10-ą sezoną. Norinčius smagiai patrypti kviečia užsukti kiekvieno mėnesio pirmą pirmadienį. Laukiami ir mokantys, ir nemokantys, ir su pora, ir be poros.

Lapkričio sekmadieniais ir antradieniais nuo 17 val. vyksta renesanso šokių mokymai. Į bendras treniruotes čia kviečia istorinių šokių kolektyvas „Saltus Gladii“.

Kauno miesto muziejaus Lietuvių tautinės muzikos istorijos skyriuje, esančiame L.Zamenhofo g., sukaupta virš 7 tūkst. eksponatų. Tai įvairiausi lietuvių, bendratautiniai ir kitų tautų muzikos instrumentai, garso įrašai, nuotraukos, laiškai, atvirukai, plakatai ir kita archyvinė medžiaga. Muziejaus bibliotekoje saugoma virš 2 tūkst. leidinių. Periodiškai organizuojamos mokslinės ekspedicijos į įvairius Lietuvos regionus.

Muziejaus erdvėse organizuojami tarptautiniai festivaliai, koncertai, susitikimai su folkloro kolektyvais, nuolat rengiamos įvairios parodos iš muziejaus rinkinių ir kitų šaltinių, pristatoma fotomenininkų kūryba, privačių asmenų kolekcijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių