„Fluxus ministerija“ paskelbė pabaigą, bet išminčių paliko

Prieš pusantrų metų į kultūrinį Kauno gyvenimą įsibrovusi „Fluxus ministerija“ penktadienio vakarą atsisveikino su kauniečiais. Likusi ištikima „Fluxus“ neprisirišimo filosofijai, ji savo kultūrinę misiją perkelia kitur.

Ministerijos uždarymui skirto performanso metu per dešimt minučių turėjo būti uždažytas šiuo metu buvusį “Lituanicos” batų fabriką puošiantis ir daug diskusijų Kaune sukėlęs išminčius.

“Nesąmonė. Barbarizmas. To negalima daryti”, – drąsiai rėžė prie pat buvusio fabriko gyvenanti garbaus amžiaus kaunietė Margarita Baltrušaitienė. Ją palaikė ir menininkė Elena Balsiukaitė. Moterys tikino, kad išminčius – nuostabi senamiesčio puošmena.

Šių moterų ir kitų kauniečių balsas buvo išgirstas. “Fluxus ministerija” paskelbė, kad paliks Kauną, tačiau senelis su pypke pasiliks.

“Performanso esmė ir buvo tai, kad žmonės susirinko, kad visą mėnesį po to, kai paskelbėme, kad šis piešinys bus uždažytas, jie diskutavo apie tai, ar jis turi likti”, - aiškino “Fluxus ministerijos” viceministras Edgaras Stanišauskas.

Piešinys ant fabriko sienos vasarą buvo piešiamas keturias savaites. Šiandien susirinkusieji į jo uždažymo performansą nesunkiai galėjo nuspėti, kad tokio drastiško žingsnio niekas nežengs. Galų gale nebuvo jokio krano, galėjusio pakelti dažytojus iki pastato viršaus.

E.Stanišauskas neatskleidė, kur išsikels “Fluxus ministerija”. “Domisi kelios Europos sostinės. Šiuo metu ieškoma patalpų ir vyksta derybos, todėl dar nenorėčiau atskleisti, kur persikelsime”, – slapukavo E.Stanišauskas.

Pusantrų metų veiklą Kaune projekto vadovas vertino gerai. Jau vien už tai, kad per šį laiką buvo surengta apie 1000 įvairių renginių, 150 menininkų turėjo nemokamas dirbtuves. Tiesa, "fluxininkai" nejautė Kauno valdžios palaikymo, tačiau jautė, kad, kauniečiai, pradžioje atsargiai žiūrėję į “Fluxus ministerijos” atsiradimą, ją pripažino.

Svarbiausia – "Fluxus ministerijoje" buvo galima viską organizuoti nemokamai, reikėjo susimokėti tik už komunalinius mokesčius. Judėjimas liko ištikimas idėjai ilgam neprisirišti prie vienos vietos. Esą prisirišimas vietą paverstų kultūros namais, o reikia produktyviai veikti.

“Fluxus ministerijos” Kaune pabaigos vakaras svarbus ir dėl “Fluxus” judėjimo pradininko, Kaune gimusio Jurgio Mačiūno, gimtadienio.

Penktadienį ir šeštadienį “Fluxus ministerijoje” vyks atsisveikinimo koncertai. Penktadienio vakarą čia dainuoja Jurga Šeduikytė, šeštadienį koncertuos “Saulės Kliošas”.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juozukui

Juozukui portretas
Iš medžio iškritęs? Koks apšiuręs> Žalgirio arena , ir tokia kaina pastatyta kad visoms "liekanoms" renuovuoti pinigų užtektų. Gi kauno meras krepšininkas,jam menas ne tik kad švilpt, bet trukdo gyventi.

Juozukas

Juozukas portretas
balvonu miestas,apsiureliekanos...

luka

luka portretas
atsidūsau...Ačiū kad palikot.ir sugrįškit, kaunas meninikams tokia uždusinta skylė, mums reikia Jūsų.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių