Filharmonijos pavasarį netrūks spalvų

Kauno valstybinė filharmonija per dešimt savarankiško gyvavimo metų tapo neatsiejama Kauno miesto muzikinio gyvenimo dalimi. Pradėdama šių metų pavasario koncertų sezoną filharmonija ir vėl žada tikros muzikos mėgėjams gausybę koncertų, renginių, netikėtų muzikinių potyrių.

Jauni ir patyrę

Kiekvieną savaitę filharmonija klausytojus kvies į tris keturis koncertus, o sezoną svariai papildys du tradiciniai renginiai: XXV tarptautinis jaunųjų muzikų ir XIX kompozitorių Edvardo Griego ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio muzikos festivaliai.

Jubiliejinę sukaktį minintis jaunųjų muzikų festivalis kaip kasmet iš viso pasaulio į Kauną sukvies būrį talentingų vaikų. Jaunieji talentai nuo kovo 30 d. iki balandžio 3 d. džiugins publiką ne tik soliniais pasirodymais, bet ir muzikuodami kartu su keletu Lietuvos simfoninių orkestrų.

Hordalando grafystės ir Kauno miesto bičiulystės kūdikis, pilnametystės ribą perkopęs kompozitorių E.Griego ir M.K.Čiurlionio muzikos festivalis kovo 17–20 d. džiugins spalvinga programa, kurioje girdėsime Lietuvos nacionalinį simfoninį ir Kauno miesto orkestrus, kartu su jais pasirodysiančius solistus Joaną Daunytę (arfa) ir Gabrielių Alekną (fortepijonas), originalų bendrą projektą publikos teismui pateiks spalvingasis džiazo virtuozų kolektyvas iš Norvegijos Dag Andersen trio ir preciziškasis Kauno styginių kvartetas, skambės didinga Kauno valstybinio choro atliekama Vidmanto Bartulio oratorija "Kelias".

Solidūs kūriniai ir vardai

Pavasario sezono metu klausytojai galės mėgautis penkiolika simfoninės muzikos koncertų, kuriuose, be minėtų kolektyvų, bus galima išgirsti Lietuvos nacionalinį simfoninį orkestrą, Naujų idėjų kamerinį orkestrą "Niko" bei kamerinį orkestrą "Modus".

Kauno miesto simfoninis orkestras kvies į muzikos koncertus, kuriems diriguos jaunosios kartos dirigentai Giedrius Vaznys, Egidijus Miknius, Ričardas Šumila bei Giedrė Šlekytė, patyrę scenos meistrai Juozas Domarkas, Martynas Staškus ir Constantine'as Orbelianas, kartu su šiuo kolektyvu muzikuos solistai Hakanas Rosengrenas (klarnetas, Švedija), G.Alekna (fortepijonas), Lawrence'as Brownlee (tenoras, JAV).

Originalią programą, jungiančią Antonio Vivaldi ir Astoro Piazzollos ciklus "Keturi metų laikai" atliks solistas ir dirigentas Domenico Nordio (smuikas, Italija).

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestra pasiūlys klausytojams programą, atliekamą su pasaulinio garso pianistu iš JAV Alexanderiu Paley. Net trimis koncertais pradžiugins Modesto Pitrėno vadovaujamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras.

Minint kompozitoriaus Juliaus Juzeliūno 100-ąsias gimimo metines, orkestras atliks šio kūrėjo ir jo amžininkų kūrinių programą su solistais Rusne Mataityte (smuikas) ir Mindaugu Bačkumi (violončelė), o balandį kartu su Kauno valstybiniu choru iškilusis kolektyvas pradžiugins puikia simfoninės-vokalinės muzikos programa.

Intymūs susitikimai

Svarbią Kauno valstybinės filharmonijos repertuaro dalį sudaro edukacinės programos, skirtos jauniesiems klausytojams. Visai šeimai skirtose sekmadienio popietėse klausytojai išgirs gausybę muzikinių pasakojimų, padėsiančių atverti kelią į muzikos pasaulį ar artimiau susipažinti su lietuvių tautinės muzikos instrumentais. Šias programas augančiai muzikos mylėtojų kartai rengia Kauno fortepijoninis trio, Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras "Ąžuolynas", Kauno bigbendas, muzikos ansamblis "Ainiai", kiti atlikėjai.

2016 m. pavasario sezono repertuaru tikrai nenusivils ir kamerinės muzikos gerbėjai. Išradingomis programomis klausytojus vilios Kauno styginių kvartetas, entuziastingų jaunuolių kolektyvas "Mettis quartet", rečitalių klausytis kvies pianistai Donaldas Račys, Motiejus Bazaras, Gabija Rimkutė ir fortepijono magu vadinamas Alexei Grynyukas. Pietietiška aistra pulsuos ir magiškais gitarų garsais klausytojus užburs virtuoziškas svečių iš Ispanijos Valerio Chacon, El Marito ir Xenios Chacon pasirodymas, o amerikietiškos klasikos ir džiazo ritmai liesis Tarptautinei moters dienai dedikuotoje programoje, kurią parengė dainininkė Nomeda Kazlaus ir pianistas Linas Dužinskas.

Vokalinės-instrumentinės muzikos koncertuose, vyksiančiuose mažojoje filharmonijos salėje, girdėsime nuotaikingai filosofišką teminį vakarą "Graužk tik Šekspyrą", kurį klausytojams dovanos baritonas Giedrius Prunskus ir pianistė Eglė Kižytė, įvairiaspalvį vokalinės ir fortepijoninės muzikos koncertą žada jaunas, talentingas baritonas Romanas Kudriašovas, šiuo metu besistažuojantis Londono nacionalinės operos teatro Operos studijoje ir pianistė Giedrė Muralytė-Eriksonė, o nuoširdūs rusų romansai liesis dainininkės Jomantės Šležaitės ir pianisto Vaidriaus Smilinsko rengiamo pasirodymo metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių