Festivalio pradžią paženklino lietus, ugnis ir aitvarai

Nei apniukęs dangus, nei įkyrus lietus neišgąsdino į Nemuno ir Neries santaką susirinkusių ketvirtojo vaikų folkloro festivalio „Baltų raštai“ dalyvių.

Svečiai iš Latvijos, kurie dar keliavo į festivalį, nematė, kaip į darganotą dangų pakilo keli spalvoti aitvarai. „Kodėl jų uodegos ne raudonos?“, – nustebino mitologijos žiniomis šešiametė Aistė, stebėjusi aitvarų skrydį, stovėdama prie liepsnojančio aukuro. Kažkas iš tėvelių paaiškino mergaitei – tai ne tikri, o popieriniai aitvarai. Todėl jų uodegos spalvotos.

Kai aitvarai baigė savo šokį virš Senamiesčio bažnyčių bokštų, Kristina, pakursčiusi židinį, senu baltų papročiu pamaitino ugnies deivę Gabiją žiupsneliu druskos, įmetė žalumynų, padėkodama už šių metų derlių, pastatė dubenėlį su vandeniu deivei apsiprausti, pažėrė gintaro dulkių jai sužadinti. Po to pasiūlė renginio dalyviams įmesti po kuokštelį šieno į ugnį, kad joje sudegtų visi blogi darbai.

Kai aštuonmečio Rapolo pasiteiravau, ko mintyse siekė, degindamas šieno kuokštelį, berniukas nedelsdamas prisipažino: „Kad mamytės visada klausyčiau“. Panašiai atsakė ir kitas kalbintas festivalio dalyvis. Atsisveikinę su ugnimi, festivalio dalyviai patraukė į Kauno tautinės kultūros centrą pasiklausyti Kauno I muzikos mokyklos vaikų folkloro ansamblio „Sauluva“.

Kaip sakė viena šio tradicinio festivalio, populiarinančio etninę kultūrą, organizatorių Kauno tautinės kultūros centro direktorė Vilija Kepežinskienė, šiemet baltų ryšius padės tvirtinti iš Dobelės (Latvija) atvyksiantis 22-iejų skirtingo amžiaus vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Leimani“ – jo nariai dainuos autentiškas Žiemgalos regiono dainas, mokys tradicinių latvių šokių, žaidimų, groti liaudies instrumentais.

Festivalyje dalyvauja keliolika vaikų ir jaunimo folkloro ansamblių. Renginiai vyks įvairiose vietose. Pavyzdžiui, spalio 6-ąją Ryšių istorijos muziejuje žiūrovus džiugins respublikinė trečioji autentiškos lietuvių liaudies dainos šventė „Po tėviškės dangumi“, spalio 4-ąją ir 5-ąją Tautinės kultūros centre bus galima susipažinti su lietuviškų raštų įvairove ten vyksiančiuose seminaruose,  edukaciniuose užsiėmimuose, parodoje. Čia vyks ir baltų ornamentų tyrinėtojo Modrio Tenisono (Latvija) seminaras „Ženklas – Zime“.

Festivalio uždarymą spalio 7-ąją vainikuos koncertas Tautinės kultūros centre. Renginio organizatoriai nuoširdžiai dėkoja jo talkininkams: VDU, Letonikos centrui, P.Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejui, Kauno vaikų folkloro ansambliams.

Visą festivalio programą rasite čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

balta sesutė

balta sesutė portretas
Tai graži idėja, palaiminta Dangaus ir visų baltų sutvėrimų. Tik-ėjimas...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių