Kauno rajono kultūros centruose – kūrybingumo pamokos

Ramučių kultūros centre baigėsi pusmetį trukę, beveik visą Kauno rajoną apkeliavę kūrybingumo mokymai.

Europos kultūros sostinės projektą įgyvendinančiame Kauno rajone - kūrybingumo pamokos

Tikimasi, kad rajone vykstantys ir aktyvėjantys kultūriniai procesai harmoningai įsilies į 2022-ųjų Europos kultūros sostinės programą.

Į atvirą kvietimą dalyvauti mokymuose atsiliepė Samylų, Babtų, Neveronių, Vilkijos, Ramučių, Garliavos, kitų gyvenviečių kultūros darbuotojai. Taigi susitikimai, vykę Raudondvaryje, Garliavoje, Linksmakalnyje, Rokuose, visų pirma buvo naudingi megzti kontaktus. Kaip teigiama Kauno rajono savivaldybės pranešime, asociacija „Kūrybinės jungtys“ mokymus rengė organizacijos „Kaunas 2022“ kvietimu. Miestą lanku supantis Kauno rajonas - nevienalytis organizmas. Tuo netruko įsitikinti ir asociacijos „Kūrybinės jungtys“ vadovė Milda Laužikaitė, kultūros ir meno projektų kuratorė Kristina Jakubauskaitė-Veršelienė bei teatro atstovas Justas Tertelis.

Asociacija „Kūrybinės jungtys“ mokymų programą rengė konsultuodamasi tiek su projekto „Kaunas 2022“ komanda, tiek bendraudama su Kauno rajono kultūros centrų atstovais, pasidalijusiais savo poreikiais ir lūkesčiais. Anot organizatorių, būtent kultūros centrai, kaip egzistuojantis tinklas, pasirinkti atspirties tašku. Bendrai nuspręsta, kad bus gilinamasi į Kauno rajono vietovių tapatybės permąstymą ir bendruomenių įtraukimą į jos kūrimą.

Šis procesas artimas vienam pagrindinių „Kaunas 2022“ tikslų - laikinosios sostinės virsmui į šiuolaikinę. Taip pat ypač aktualus visiems buvo kultūrininko vaidmuo šiandien. Aiškintasi, kaip iš renginių organizatoriaus ir patvirtintų programų vykdytojo tapti kultūrinės erdvės kūrėju, suteikiančiu galimybę skleistis idėjoms. Taip pat buvo mokomasi pažinti bendruomenių poreikius. Įsigilinę į lektorių pristatytus metodus, mokymų dalyviai ėmėsi namų darbų - mezgė dialogą su savo vietovių gyventojais, pagal šių poreikius ir vizijas grynino galimų kultūrinių projektų idėjas, ieškojo partnerių, kurie padėtų projektus įgyvendinti.

„Mąstydama apie mūsų identitetą, vis pagalvodavau apie Karmėlavoje gyvenančius romus. Tai - nevienareikšmė situacija, ne visi bendruomenės nariai linkę juos priimti“, - apie mokymų metu gimusią ir jau plėtojamą idėją surengti romų kultūros festivalį pasakojo Ramučių kultūros centro direktorė Živilė Jurgaitienė. Savo mintį ji pristatė socialiniams partneriams - policijos atstovams, seniūnijai, verslininkams, vietos klebonui, taip pat - romų bendruomenės atstovams. Visi patikėjo idėja, ir greičiausiai jau 2019-ųjų gegužę bus galima svečius kviesti į pirmąjį tokį festivalį.

„Motyvuota buvau nuo pat mokymų pradžios, tik nebuvau tikra, kiek realu pakeisti esamą situaciją“, - savo įspūdžiais pasidalijo Garliavos sporto ir kultūros centro režisierė Zita Butiškytė. Jai ypač patiko tai, kad mokymu metu tikslo link buvo einama nedideliais žingsniais, pamažu, vis daugėjant namų darbų. „Dabar liko iššūkis - pakeisti valdžios požiūrį į kultūrininkus“, - juokėsi mokymų dalyvė, kurios iškristalizuota idėja skirta vienišiems žmonėms, neturintiems su kuo pabendrauti ar nueiti į renginius.

„Kaunas 2022“ pasirūpino tuo, kad keturios pusmetį vykusių mokymų dalyvės lapkritį išvyktų į Nyderlandų miestą Leuvardeną. Jis su visu Fryzijos regionu šiemet yra Europos kultūros sostinė ir išsiskiria inovatyviu darbu su bendruomenėmis. Taigi, kultūros centrų darbuotojos vyks į profesinę komandiruotę, skirtą kelti kompetencijas, pasisemti patirties ir įkvėpimo būsimiems darbams.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių