Etikos sargai gins išvadą dėl Kauno tardymo izoliatoriaus darbuotojo interesų

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) apskundė žemesnės instancijos teismo sprendimą, kad buvęs Kauno tardymo izoliatoriaus Ūkio skyriaus vadovas Pranas Vaškys supainiojo interesus - jis nedeklaravo, kad yra akcininkas bendrovių, teikiančių izoliatoriui atliekų išvežimo paslaugas, padarė kitų pažeidimų.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas VTEK skundą gavo daugiau nei prieš savaitę, posėdžio data kol kas nepaskirta, BNS pranešė teismo atstovė Neringa Lukoševičienė.

Rugpjūčio 18 dieną Vilniaus apygardos administracinis teismas paskelbė, kad VTEK padarė procedūrinius pažeidimus, atliko neišsamų ir nemotyvuotą tyrimą, o sprendimas priimtas nedalyvaujant P.Vaškiui ir jo neišklausius, todėl VTEK sprendimas yra nepagrįstas ir neteisėtas, todėl naikintinas.

Teismas taip pat paskelbė, kad kovo 15 dieną priimtas VTEK sprendimas nemotyvuotas, sprendime nenustatytos visos faktinės aplinkybės, turėjusios reikšmės sprendimo priėmimui, o nurodytos faktinės aplinkybės yra abstrakčios ir nepagrįstos jokiais objektyviais duomenimis.

Teismas taip pat akcentavo laikotarpį, kai P.Vaškys nedirbo, nurodyta, kad jis netinkamai buvo informuotas apie komisijos posėdį.

Vienu esminiu motyvu teisėja Ina Kirkutienė taip pat įvardijo, kad VTEK P.Vaškio elgesį tyrė nuo 2014 metų sausio 11 dienos, nors, bylos duomenimis, jis tuo metu Kauno tardymo izoliatoriuje nedirbo.

Teismas pažymėjo, kad P.Vaškys turėjo teisę dalyvauti komisijos posėdyje, be to, kovo 15 dieną, kada jis vyko, P.Vaškys buvo apklausiamas Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT). Vieši žiniasklaidos pranešimai apie VTEK posėdį, pasak teismo, nėra tinkamas būdas informuoti pareiškėją.

VTEK Tyrimų skyriaus vyresnysis patarėjas Tomas Čaplinskas BNS sakė, kad tarnyba nesutinka su teismo motyvais ir mano, kad P.Vaškys buvo tinkamai informuotas apie tyrimą.

„Manome, kad jis buvo informuotas tinkamai“, – BNS sakė T.Čaplinskas. Savo skundo motyvų VTEK plačiau nekomentuoja.

Kovo 15 dieną VTEK paskelbė nustačiusi, kad P.Vaškys buvo paskirtas izoliatoriaus Viešųjų pirkimų komisijos vadovu, bet nuo sprendimų, keliančių interesų konfliktą, nenusišalino: organizavo su savo įmonėmis susijusius pirkimus izoliatoriuje, pasirašinėjo kai kurias sąskaitas - faktūras už atliktus darbus.

VTEK, Teisingumo ministerija, Viešųjų pirkimų tarnyba, Valstybės kontrolė aiškinosi STT perduotą informaciją apie galimą piktnaudžiavimą Kauno tardymo izoliatoriuje. Teisėsaugos pareigūnams apie pažeidimus pranešusi tuometinė izoliatoriaus darbuotoja Rasa Kazėnienė teigė, kad Kauno tardymo izoliatoriui atliekų išvežimo paslaugas teikia bendrovės „Vipita“, „Tis“ bei „Tis LT“, jų akcininkas yra P.Vaškys.

Paaiškėjus pažeidimams, tyrimas vyko ir Kauno tardymo izoliatoriui vadovavusios, buvusios Kalėjimų departamento direktorės Živilės Mikėnaitės atžvilgiu.

Ji taip pat buvo nušalinta nuo pareigų, tačiau sprendimą apskundė teismui. Dar nesulaukusi teismo sprendimo Ž.Mikėnaitė pasitraukė iš pareigų. Teismai jos skundus atmetė.

Ž.Mikėnaitė ir P.Vaškys  kaip specialieji liudytojai kovą buvo apklausti STT atliekant ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zigmas

Zigmas portretas
Kokia kalba apie teismų šališkuma kai lekia teisėjų galvos viena po kitos. Taip ir šiuo atveju.Teiseja pamatė mušė o dramblio ir nepastebejo. kabinasi prie formalių dalykų,o esmės nenagrineja
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių