Emilės svajonė – savas zoologijos sodelis

Domeikavoje gyvenanti Emilė Šmidtaitė nuo ankstyvos vaikystės tempė į namus visokius smulkius gyvius, kokius tik rasdavo gamtoje. Tačiau ir dabar trylikametės Emilės galva pramušta dėl įvairių gyvūnų, kurių įvairovė stebina ne vieną Šmidtų namų svečią.

Mama pritaria

"Prabudau nuo netikėto bruzdesio ant mano galvos. Čiupt – ir rankose suspurdėjo didelis žalias žiogas. Iškart supratau, kad tai mano jaunėlės dukters Emilės radinys, parsineštas iš sodo namo ir čia kažkaip pamestas. Juk tokie jos niekaip nepažabojamos meilės viskam, kas juda gamtoje, subjektai yra išgąsdinę net ir daug vyresnį už Emilę jos brolį Luką, kai jį, pravėrusį savo kambario duris, tarpduryje kartą pasitiko didžiulė varlė. Žinoma, tai buvo senokai. Dabar Emilė elgiasi apdairiau – nebetempia į namus pirmo pasitaikiusio gyvio, nes žino, kad visus radinius jai teks pačiai prižiūrėti. Tad pastaraisiais metais apsiribojo nedideliu jų kiekiu, pirktu "Kikos" parduotuvėse arba tiesiog priglaustu benamiu gyvūnu", – kalbėjo kauniečiams puikiai pažįstama kūrybingoji Jolanta Šmidtienė, geriau žinoma kaip originalių kalėdinių eglių Rotušės aikštėje kūrėja, 2014 m. pelniusi "Metų (2013) kaunietės" titulą.

J.Šmidtienė apie dukros pomėgį, kuriam ji pritaria, kalbėjo, lipdama savo buto laiptais į antrą aukštą, kur Emilė turi savo kambarį su jos pačios prižiūrimais gyvūnėliais. Beje, J.Šmidtienė apie dukters pomėgius kalbėjo, pati ant rankų laikydama mažytį judrų baltą vokiečių špicą Adį – sūnaus Tomo ir Emilės dovaną Kalėdų proga.

Keksiukas ir Saldainiukė

"Mes su broliu nusprendėme padovanoti mamai Adį todėl, kad ji labai išgyveno, kai iš namų dingo, tarsi į žemę prasmego jos Jorkšyro terjeras Begis, – suskubo atsakyti į klausimą apie Adžio atsiradimo šiuose namuose aplinkybes Emilė. – Beje, Adis – aistringas pelių medžiotojas, o štai katytė Mėta įsitikinusi, kad šis užsiėmimas ne jai. Ji nors ir mėgsta pažaisti su Adžio kieme pagautomis pelėmis, tačiau niekada jų neėda. Tiesa, Mėta yra rastinukė – aš ją parsinešiau nuo sodybos vartų, kur ji buvo kažkieno palikta. O štai rankose aš laikau Roborovskio žiurkėną Keksiuką. Šie žiurkėnai, kaip rašoma enciklopedijose, yra patys mažiausi iš namuose auginamų graužikų, labai panašūs į Džiungarijos žiurkėnus, tačiau daug greitesni ir mažesni", – stebino savo žiniomis Kauno dailės gimnazijos septintokė Emilė.

Emilė parodė ir Džiungarijos žiurkėną Saldainiukę, paėmusi iš narvelio šį labai patrauklios išvaizdos mažutėlį graužiką. Šalia minėtų žiurkėnų būstų stovėjo didelė kartoninė dėžė su įvairiais, bet neįmantriais įrenginiais Keksiukui ir Saldainiukei žaisti, lakstyti, karstytis. Šią žaidimų oazę žiurkėnams Emilė įrengė savo rankomis, paklausydama mamos patarimų.

Ketvertas vėžlių

Mergaitė noriai parodė ir kitus savo kambario augintinius: jūrų kiaulytę Leilą, aukštu intelektu tarp graužikų pasižymintį degu atstovą Gugį, kurį prieš porą metų Emilei padovanojo brolis Lukas. Tačiau tai toli gražu dar ne visa Emilės gyvių kompanija. Mergaitė mielai parodė kelis vandenyje gyvenančius vėžlius, ištraukusi juos iš akvariumo ir padėjusi ant stiklinio stalo paviršiaus.

"Tai Dičkis ir Tinginys, kuriuos prieš metus pirkome su tėčiu. Akvariume gyvena keturi vėžliai, kurie labai skiriasi ir dydžiu, ir būdu. Pagal tai jiems ir vardus parinkau: Dičkis, Tinginys, Kandis ir Greitukas. Pastarasis yra pats judriausias ir greičiausias iš visų", – tikino Emilė, dėdama Greituką ant stiklinio stalo paviršiaus, kuriuo jis tučtuojau nurėpliojo pirmyn.

Kuodės nuotykis

Po to Emilė išvedė svečius į kiemą. Paprašė palaukti – pažadėjo atnešti iš savo senelio vištidės savo numylėtinę vištą Kuodę. Netrukus mergaitė grįžo su kudakuojančia ir vis besiveržiančia iš jos glėbio višta Kuode, kuri, greičiausiai, išsigando fotoaparato blykstės.

Kurį laiką šis naminis paukštis nurimo, kai Emilė įsitaisė su ja hamake. Tačiau po eilinės fotoaparato blykstės Kuodė ištrūko iš jaunosios šeimininkės rankų ir strimgalviais nukūrė, kur akys mato. Deja, jos nedaug tematė – įsibėgėjusi višta nespėjo "įjungti stabdžių" – ir nuplasnojo tiesiai į lauko baseiną. Gerai, kad jame nebuvo vandens – Emilė tučtuojau pagavo Kuodę baseine ir, glausdama prie savęs, pasa



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kiekvienas turi savo nuomonę,bet gerai kai mergaitė prižiūri pati gyvūnėlius.Gal gamtininkė bus,ar veterinarijos specialistė.Sėkmės tau Emilija...

LAISVĖ VISIEMS

LAISVĖ VISIEMS  portretas
gyvūnai, kaip ir žmonės, privalo gyventi ir daugintis laisvai laisvėje , bet ne narveliuose, rezervatuose, etc

...

... portretas
"KAS leido gyvūnėlius kankint, juos reikia į laisvę paleist!"... :->
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių