Elektroninis prašymas „Sodrai“ internetu – saugu ir patikima

Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Kauno skyrius („Sodra“) primena, kad gyventojai pašalpas gali gauti tik pateikę prašymus. Patogiausia tai padaryti per Elektroninę gyventojų aptarnavimo sistemą (EGAS) adresu https://gyventojai.sodra.lt/.

Prie EGAS galima prisijungti naudojantis elektroninės bankininkystės sistemomis ar elektroninio parašo įranga.

Tiems, kas prie EGAS jungsis pirmą kartą, pirmiausia reikia užpildyti ir išsaugoti „Nustatymų“ skiltį. Kiekvieną sekantį kartą jau tereikės pasirinkti pageidaujamą naują prašymą, kuris iš dalies bus užpildytas pagal „Nustatymų“ skiltyje pateiktus duomenis, baigti jį užpildyti, patikrinti duomenis bei pateikti.

Primename, kad po to, kai gydantis gydytojas užpildo elektroninį nedarbingumo pažymėjimą, asmuo turi informuoti savo darbdavį apie laikiną nedarbingumą bei pateikti prašymą skirti ligos pašalpą „Sodrai“.

„Sodra“ ligos pašalpą skiria tik gavusi iš gyventojo prašymą, elektroninį nedarbingumo pažymėjimą ir darbdavio pateiktą pranešimą dėl pašalpos skyrimo (NP-SD).  Prašymą pakanka pateikti vieną kartą, jei nedarbingumo laikotarpis tęsiasi be pertraukos.

Pateikus prašymą per EGAS patogu operatyviai gauti duomenis apie šio prašymo nagrinėjimo eigą:

  • siunčiamos žinutės apie trūkstamus duomenis, dokumentus;

  • pateikiami priimti sprendimai, kuriuose matomos pašalpų sumos, jų apskaičiavimas.

EGAS pagalba galima formuoti įvairias suvestines bei operatyviai gauti savo duomenis, susijusius su socialiniu draudimu, kurie telefonu neteikiami.

EGAS suvestinėje „Informacija apie asmeniui išduotus elektroninius nedarbingumo pažymėjimus (REP.12)“ pateikiama informacija apie išduotus elektroninius nedarbingumo bei nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimus bei nurodoma ar darbdavys pateikė NP-SD pranešimą reikalingą pašalpos skyrimui.

Ligos, profesinės reabilitacijos, motinystės, tėvystės, motinystės (tėvystės) pašalpos pervedamos ne vėliau kaip per 15 darbo dienų nuo prašymo su visais reikiamais dokumentais ir / ar duomenimis gavimo dienos.

Atkreipiame dėmesį, kad pildant prašymus dėl motinystės (tėvystės) skyrimo reikia pasirinkti pašalpos gavimo laikotarpį kol vaikui vieneri ar dveji metai, nepriklausomai kokiam laikotarpiui suteiktos vaiko priežiūros atostogos. Šis pasirinkimas po sprendimo priėmimo nekeičiamas bei galioja abiems tėvams (įtėviams).

Pasirinkus pašalpos gavimo laikotarpį kol vaikui sukaks vieneri metai, motinystės (tėvystės) pašalpos dydis bus 100 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Pasirinkus pašalpos gavimo laikotarpį kol vaikui sukaks dveji metai, motinystės (tėvystės) pašalpos dydis kol vaikui sueis vieneri metai bus 70 proc., o nuo vienerių iki dvejų metų – 40 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio. Antraisiais vaiko auginimo metais 40 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio motinystės (tėvystės) pašalpa mokama nepriklausomai nuo to ar apdraustasis dirba ir gauna draudžiamųjų pajamų, ar ne.

Iškilus klausimams dėl prašymų per EGAS pateikimo, gyventojai kviečiami atvykti į  skyrių Kaune ir jo padalinius Kaišiadoryse, Kėdainiuose, Jonavoje. Specialistai padės užpildyti EGAS prašymą, atsakys į klausimus.

Visa „Sodros“ informacija teikiama telefonu 1883.


Šiame straipsnyje: Sodrapašalposišmokos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
R j78
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių