Elektroninės operos fantazija XYZ sugrįžta į Kauną

Bohemiečių ir elektroninės muzikos kūrėjų eksperimentas – elektroninės operos fantazija be orkestro XYZ – atsinaujinęs sugrįžta į Kauną.

Prieš metus XYZ  projektu bohemiečiai prisistatė Kauno publikai: „Pergalės angare“ Karaliaus Mindaugo prospekte skambėjo naują elektroninį skambesį įgavusios garsiausių operų arijos ir duetai. Kartu su elektroninės muzikos kūrėjais atnaujinę šį projektą, „bohemiečiai“ šiemet sugrįžta į tą pačią erdvę.

Šiemetiniame XYZ neturėtų nuobodžiauti ir šį teatralizuotą muzikinį projektą jau mačiusieji: iš 28 skambėsiančių operų arijų ir duetų interpretacijų, 12 – iki šiol projekte neskambėję kūriniai.

Renginyje žiūrovų lauks naujas muzikinis turinys, scenovaizdis ir vaizdo projekcijos, atnaujinti arba visiškai kiti rūbų dizainerio Juozo Statkevičiaus kostiumai. Paklausta, kodėl, iš esmės atnaujinus projektą, jam palikti senieji marškinėliai – pavadinimas, bohemiečių idėjinė vadovė, renginio režisierė Dalia Ibelhauptaitė atsakė: „Būtų neišmintinga dabar projektą pavadinti „ABC“, kai visi jau žino, kas yra XYZ. Kaip yra filmai „Terminatorius 1“ ir „Terminatorius 2“, taip ir čia: yra antroji XYZ dalis su nauju turiniu.“

Prieš metus angare sulaukta 1,5 tūkst. žiūrovų, kurie ne tik sėdėjo bei stovėjo, bet ir judėjo elektroninės muzikos ir klasikos ritmu. „Pajutome, kad ši publika tokią muziką supranta. Kaunas yra muzikinės kultūros miestas, kur, šalia filharmonijos, muzikinio teatro, stiprios ir klubinės muzikos tradicijos. Tuo jis skiriasi nuo Vilniaus ir Klaipėdos“, – sakė režisierė.

Ji prisipažino svarsčiusi galimybę Kaune rinktis kitą erdvę atnaujintam projektui, tačiau tokią mintį iš karto atmetusi. „Liekame čia, „Pergalės angare“, nes čia mūsų laukia didžiausi iššūkiai: čia mes negalime naudoti to, prie ko esame pripratę teatre“, – teatro menininkė prisipažino, kad šiemet industrinės erdvės trūkumus bandoma paversti privalumais. Esą aido, atsirandančio tokiose didelėse erdvėse be minkštų detalių ir draperijų nebus siekiama visiškai nuslopinti.

„Čia dar neišgaravęs darbininkų, techninio spirito ir tepalų kvapas“, –  „Pergalės angarą“ apibūdino solistas Audrius Rubežius. Projekte XYZ operos solistai, tarp jų – Lietuvos operos primadona Sigutė Stonytė bei Vaidas Vyšniauskas – improvizuoja su stipriausiais Lietuvoje elektroninės muzikos kūrėjais: Mario Basanov, Leon Somov ir Linu Strockiu (Few Nolder). Bohemiečių gyvai atliekamos klasikinės operų arijos susipina su elektroninės muzikos garsais, sukurtais perdirbant gerai žinomas klasikos melodijas.

A.Rubežius pastebėjo, kad Lietuvos publikos dalis, pamačiusi solistus su mikrofonais scenoje, nusprendžia, kad skamba fonogramos. „Čia ne tokio lygio projektas, kad skambėtų fonogramos. O mikrofonų mums, solistams, reikia dėl to, kad gyvas balsas savo stiprumu negali varžytis su kompiuteriais, elektroniniais sintezatoriais“, – tvirtino solistas.

D.Ibelhauptaitė užsiminė, kad šiemet projekte siekiama ištaisyti pernykštes klaidas. Viena jų – momentai, kai vokalą užgoždavo elektroninė muzika: „Vokalo užgožimo problema yra amžina problema operoje, tik ten vokalą paprastai užgožia orkestras. Čia tai yra technikos ir balanso reikalas. Šiemet dirbame su kita įgarsinimo kompanija, tikimės, kad tokių momentų šiame XYZ bus mažiau.“

Atnaujintą XYZ Kaune, „Pergalės“ angare, bus galima išvysti spalio 22 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nieko sau

nieko sau portretas
Mindaugo prospekte..Gal Karaliaus Mindaugo prospekte???

menotyrininkė

menotyrininkė portretas
baisi boba. ką ji bendro turi su menu? Tai antimenas

vardenis

vardenis portretas
tobula pinigu plovimo masina ...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių