Ekskursijose atgijo kauniečių patriotiškumas

Antrus metus iš eilės "Ekskurso" komanda pakvietė kauniečius iš arčiau pažvelgti į miesto istoriją ir kartu paminėti Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną. Žmonės tikino, kad miesto pažinimas padeda palaikyti patriotizmą.

Įvairi programa

Ekskursijų festivalis, kurio metu buvo galima pasivaikščioti po miestą ir mintimis nusikelti į tarpukario Kauną, truko visą dieną. Po veik valandą trukusios ekskursijos buvo galima rinktis dar kitą.

Antrą kartą ekskursijų festivalį rengę organizatoriai tikino šį kartą norėję ne tik plėsti dalyvių žinias apie Kauną, padėti atrasti nepastebėtus architektūros paminklus, bet ir stiprinti gyventojų ryšį su mieste esančiu paveldu bei kurti naujus ryšius tarp pačių žmonių.

Sekdami žymių architektų ir dailininkų, tokių kaip Stasys Kudokas bei Liudas Truikys, pėdsakais, kauniečiai aiškinosi, kaip šiuo laikotarpiu kito laikinosios sostinės skonis, kur brandinti žymiausių Lietuvos menininkų talentai. Ekskursija leido pasijusti tikrais tarpukario ponais. Besidomintys medicina ar žydų istorija, galėjo pasmalsauti, kas slepiasi už Kęstučio gatvėje esančios Chaimo Elkeso įkurtos privačios klinikos durų.

"Programą pradėjome rinkti nuo "Ekskursų", nes tai yra mūsų firminis produktas, kuris trunka apie 40–60 minučių į konkrečius pastatus. Šventinę dieną kauniečiams pasiūlėme daugiausia susidomėjimo anksčiau sulaukusias vietas ir kelias naujas. Štai Vytauto Didžiojo karo muziejui priklausanti Karo ligoninė – mūsų svarbiausias taškas, nes objektas yra karinėje teritorijoje ir paprastai neprieinamas visuomenei. Labai džiaugiamės, kad mus įsileido. Ch.Elkeso ligoninę daug kas painioja su Senamiestyje esančia Žydų ligonine", – apie pasirinkimus, ką įtraukti į Karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos ekskursijų planą kalbėjo "Ekskurso" koordinatorius ir architektas Algimantas Grigas.

Jis tikino, kad visada repertuare įrašomas senasis pastato pavadinimas ir paskirtis, o vėliau pristatoma, kokią funkciją pastatas atlieka dabartiniais laikais. Taip miestiečiai supažindinami su istorija ir iš karto suintriguojami. Štai Liepos 6-ąją buvo siūloma nueiti į Valstybės taupomąsias kasas. Šiuo metu čia veikia Kauno miesto savivaldybė.

Dalyvių gausa

Organizatoriai pasakojo, kad tam, kam trūko ryžtingesnio Kauno dvelksmo, galėjo leistis į Vytauto prospekto kampo ekskursiją. Gidas padėjo kauniečiams nepaklysti klajojant po karininkų ir aukštos tvoros slepiamas apleistas Karo ligoninės palatas.

"Bandėme sujungti Kauno gidus, kad jie nesipyktų, tad turime ir istorikų, ir architektų. Kvietėme ir atskirus gidus, kurie kauniečius vedė į Karo muziejų, Lietuvos energetikos institutą. Organizacija "Gražinkime Kauną" parengė temines ilgesnes ekskursijas", – apie visą ekskursijų tinklą pasakojo A.Grigas.

Šiemet pasinerti į Kauno istoriją galėjo ir tie, kurie nemoka lietuviškai. Anglų ir lenkų kalbomis miesto svečiai išgirdo apie Kauno modernizmą, Žaliakalnio ir stoties rajono istorijas. Iš viso buvo surengta trylika skirtingų ekskursijų, vedančių vis kitais Kauno keliais.

Organizatoriai tikino, kad šiemet visose ekskursijose galėjo dalyvauti apie 900 dalyvių. Praėjusiais metais galimybe nemokamai pažinti Kauną pasinaudojo apie 800 žmonių. Pastebima, kad susidomėjimas nemokamomis ekskursijomis nuolat auga. Kai būna organizuojamos ekskursijos ne šventinėmis dienomis, o savaitgaliais, vietos labai greitai užsipildo, tad kartais tenka skirti papildomai laiko.

"Ekskurso" koordinatorius tikino, jog siekiama padaryti, kad miesto pažinimo ekskursijos būtų patrauklios kuo daugiau žmonių, todėl ir siūloma trumpesni pasivaikščiojimai, kad kauniečiai galėtų atrasti laiko bei susipažinti su istorinėmis miesto vietomis.

Skatina patriotiškumą

Registracija į įvairias ekskursijas ties Įgulos bažnyčia vyko gyva eile, tad pirmieji galėjo rinktis iš skirtingų laikų. Vėliau atėjusiems teko pasirinkti kryptį ir palaukti kelias valandas iki ekskursijos pradžios, tačiau tikino, kad laukti buvo tikrai verta.

Aš esu kaunietė iki kaulų smegenų ir visada gyvenau Senamiestyje. Tėtis nuo mažens mane mėgo vedžioti po miestą, pasakojo apie pastatus, rodė, kur žydų parduotuvėlės buvo. Man tiesiog nuo to laiko yra labai įdomu.

Tiek "Ekskurso" komanda, tiek po miestą paklajoti nusprendę žmonės tikino, kad gilesnis žvilgsnis į miesto istoriją leidžia dar labiau pamilti Kauną, skatina patriotiškumą ir praturtina gyvenimą.

"Esame pakylėti galėdami vesti ekskursijas Valstybės dieną. Kartu su žmonėmis mes ne tik domimės, kas yra už uždarų durų, koks miesto paveldas, istorija, tačiau stipriname ryšius tarp pačių miestiečių. Patriotiškumas susijęs ir su vieta, kurioje mes augame, gyvename. Tai – ir pastatai, ir žmonės, nes mes kai einame į pastatus, ekskursijų dalyviai ten taip pat sutinka gyvenančius ar dirbančius žmones, kartu pasidalija istorijomis", – nuomonę apie ekskursijų reikšmę išsakė A.Grigas.

"Aš esu kaunietė iki kaulų smegenų ir visada gyvenau Senamiestyje. Tėtis nuo mažens mane mėgo vedžioti po miestą, pasakojo apie pastatus, rodė, kur žydų parduotuvėlės buvo. Man tiesiog nuo to laiko yra labai įdomu. Vienintelė vieta, kur aš tik aplinkui vaikščiojau, bet nemačiau, kaip yra viduje, tai – Karo ligoninė. Tai specialiai atvažiavau būtent į šią ekskursiją, nes kitur jau esu buvusi. Tokios ekskursijos tikrai padeda ugdyti meilę miestui ir smagu, kad ateina ir su mažais vaikučiais", – ypač gerai ir šventiškai nusiteikusi kalbėjo kaunietė Daiva Kunskienė.

Kita ekskursijos dalyvė Asta apsižvalgė ir patikino, kad jei čia atėjo daug žmonių, vadinasi, jiems rūpi miesto istorija. Ji pati programą rinkosi pagal tai, kuri ekskursija vyko pirmiausia, ir pridūrė, kad turiningai praleisti dieną paskatino laisvadienis, mat darbo metu ar savaitgaliais nežinia, ar jai būtų pavykę atrasti laisvę minutę.

Su vaiku atėjęs Deividas Šatikas aiškino, kad ekskursijos tikrai padės sūnui labiau pamilti Kauną ir tokios ekskursijos reikalingos norint sužadinti tiek patriotiškumą, tiek norą parodyti tai, ką miestas iš tikrųjų gali laikyti vertybe. "Stengiuosi sūnų supažindinti su kuo daugiau objektų, jaučiu pareigą jį ugdyti ir leisti susipažinti su viskuo. Mane labai džiugina, kad šios ekskursijos yra jaunų žmonių iniciatyva, kad jie nelaukia, kol kažkas kitas padarys, o patys kviečia žmones. Be to, galima kartu pasidžiaugti ir tuo, kad miestas labai keičiasi", – nuomonę išsakė vyras.

Įvairus amžius

"Ekskursas" – tai projektas, jungiantis savanoriškai ir švietėjiškai veiklai susibūrusius architektus, istorikus, menotyrininkus. Kolektyvas savo šūkiu pasirinko frazę "Atrask. Nustebk. Pažink", tad visų susitikimų metu nori parodyti nematytas ar seniai pamirštas miesto detales. Architektas A.Grigas tikino, kad pirmiausia žvalgosi į jaunimą, nes projektas yra finansuojamas "Iniciatyvos Kaunui" lėšomis, tačiau smagu, kai į ekskursijas ateina įvairaus amžiaus kauniečių ir miesto svečių.

"Turime ir vyresnių žmonių, ir su vaikais, neapsibrėžiame amžiumi. Labiausiai viskuo domisi tie, kurie ilgai Kaune gyvena, tada jie tikrina savo žinias ir mūsų žinias. Taip pat didesnis susidomėjimas jaučiamas iš mūsų bendraamžių, nes jie toje vietoje dažnai lankosi pirmą kartą ir patiria atradimų", – į ekskursijas atvykstančius dalyvius apibūdino organizatorius.

Su draugų kompanija atėjęs Lukas antrino organizatoriams ir tikino, kad vyresnio amžiaus žmonių įdomu pasiklausyti, todėl nemano, jog tokie miesto pažinimo keliai skirti tik jaunimui. Liepos 6-osios proga miestą pažinti nusprendęs D.Šatikas su kelių metų sūnumi tikino, kad ekskursijas rinkosi pagal vaiko dienos režimą, tad džiaugėsi, kad tarp poilsio pavyko įsprausti ir edukaciją.

"Atvykome į rytinę ekskursiją, tada grįžome ir ėjome į Karo ligoninę. Mums užteko šių dviejų, nes po to reikėjo keliauti namo ir miegoti", – apie tai, kad programa pritaikyta įvairaus amžiaus žmonėms kalbėjo dalyvis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jolita

Jolita portretas
Labai puiki Ekskurso iniciatyva. Jau pernai metais dalyvavau L6 renginyje. Šiais metais pasirinkimas gausesnis ir įvairesnis. Iki pietų, kol oras neapsiniaukė ir nepradėjo lyti, nuotaika Laisvės Alėjoje prie Soboro buvo tikrai džiugi ir šventiška. Taip ir toliau!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių