Ekskursija į koplyčią, kurioje buvo pašarvoti legendiniai lakūnai

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas kviečia aplankyti koplyčią, kurioje prieš 80 metų buvo pašarvoti balzamuoti lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno kūnai.

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LMSU) kviečia aplankyti koplyčią, kurioje prieš 80 metų buvo pašarvoti balzamuoti lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno kūnai.

1933 m., pasibaigus simboliniam atsisveikinimui, žuvusiųjų kūnai pervežti į Vytauto Didžiojo universiteto Medicinos fakulteto rūmus. Ten, atlikus teismo ekspertizę, buvo pradėtas balzamavimo procesas. Praėjus metams po katastrofos, 1934 m. liepos 17 d., visuomenei buvo leista aplankyti garsių lakūnų palaikus. Jau pirmą dieną Medicinos fakulteto rūmų koplyčioje tautos didvyrius aplankė apie 30 tūkst. kauniečių.

Beveik po dešimtmečio, 1944 m., siekiant apsaugoti lakūnų palaikus nuo išniekinimo, jie buvo paslėpti Medicinos rūmų liftų šachtos nišoje, kur išgulėjo iki 1964 metų. Po 20 metų siena, slėpusi kapą, buvo išardyta. Lakūnų kripta visuomenei atidaryta 1993 m. liepos 16 d. Čia buvo įrengti informaciniai stendai, pradėtos demonstruoti Vytauto Didžiojo karo muziejaus restauruotos kriptoje buvusios JAV ir Lietuvos vėliavos, lakūnų pošalmis, kaklaraištis, batai, diržai.

Apsilankyti koplyčioje bus galima liepos 17-20 d. nuo 12 iki 15 val. Lankytojai galės išvysti ir šiemet sukurto dokumentinio filmo ištrauką apie tai, kaip palaikai buvo slepiami.

„Sulaukėme didelio susidomėjimo, daug žmonių skambina, tariasi, nori atvykti netgi užsienio delegacijos“, – pasakojo universiteto sielovados koordinatorė Svetlana Adler-Mikulėnienė.

Jos teigimu, lakūnai buvo pašarvoti dešinėje altoriaus pusėje tuometinio Vytauto Didžiojo universiteto Anatomijos katedros koplyčioje. Lietuvos aviacijos muziejuje yra išlikusi pašarvotų lakūnų nuotrauka, kurioje matosi koplyčios langai. Kai karstai buvo perduoti Lietuvos aviacijos muziejui, kriptos nebeliko. Ją primena kaltinės durys, kuriose matyti dviejų lakūnų siluetai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KODĖL

KODĖL  portretas
nepaminėta palaikų palaidojimo vieta kapinėse Vytauto pr.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių