Ekologinės bombos likvidavimui pasitelkti patyrę chemikai

  • Teksto dydis:

Ekologinės nelaimės Eigirgalos kaime, Kauno rajone, nukenksminimo darbai vos nebuvo sustabdyti. Lietuvoje neatsirado nei vienos valstybinės institucijos ar mokslo įstaigos, kuri galėtų oficialiai paimti atliekų mėginius tam, kad būtų ištirta netinkamai saugotų ir į aplinką išsiliejusių pavojingų cheminių atliekų sudėtis.

Pavojingų atliekų tvarkymo bendrovių „Žalvaris" ir „Toksika" atstovai sako, kad padėtis, kai visoje šalyje nėra kam paimti ir ištirti pavojingų medžiagų mėginius, yra nepriimtina - ypač tokioje ekstremalioje situacijoje, kokia susiklostė Kauno rajone.

Įmonės „Jukneda" nelegaliame sandėlyje ir aplink esančioje teritorijoje kauptos pavojingosios atliekos šiuo metu identifikuojamos, imami jų cheminiams tyrimams atlikti skirti mėginiai, atliekos perkraunamos į saugią tarą, kurioje jos bus laikinai sandėliuojamos, iki kol bus rasta lėšų atliekų išgabenimui ir galutiniam sutvarkymui.

„Šalyje nėra nei vienos atliekų bandiniams paimti ir cheminiams tyrimams atlikti akredituotos laboratorijos, kurioje galėtų būti ištirta ir oficialiai patvirtinta cheminių medžiagų sudėtis, pripažintas jų pavojingumo statusas. Ši procedūra yra būtina norint įvesti tvarką pavojingųjų atliekų tvarkymo srityje", - sako Paulius Repšys, įmonės „Žalvaris" projektų vadovas.

Anot P. Repšio, mokslinių laboratorijų šalyje netrūksta - jų turi įvairūs institutai ir universitetai, tačiau iškilus ekstremaliai situacijai nepavyko operatyviai sutarti dėl atliekų mėginių ėmimo ir cheminių tyrimų paslaugų.

Įmonės „Toksika" generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas sako, kad apskritai šalyje nėra nustatyta aiški tvarka, kuri numatytų, kaip identifikuoti pavojingas atliekas.

„Atliekų pavojingumo nustatymą reglamentuojantys teisės aktai yra tokie painūs, kad taikant juos praktikoje vienareikšmiškai priskirti atliekoms pavojingumo ar nepavojingumo kriterijaus yra praktiškai neįmanoma arba labai sudėtinga", - sako A. Dirvinskas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių