Eilėse – būsimi studentai

Aukštosiose mokyklose prasidėjo karšta savaitė. Trys dienos skirtos sutartims su būsimaisiais studentais pasirašyti. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Veterinarijos akademiją, kurioje įsikūrė Priėmimo komisija, vakar užplūdo šimtai absolventų iš visos Lietuvos.

Veržiasi studijuoti mediciną

Prašymą studijuoti galima užpildyti ir internetu, tačiau mokyklos diplomais nešini jaunuoliai nuo ankstyvo ryto laukė ilgoje eilėje, kad galėtų registruoti savo dokumentus. Kai kurie iš jų atvyko ne vieni – juos atlydėjo tėvai, broliai ir sesės.
Veterinarijos akademijos antrame aukšte įsikūrusi Priėmimo komisija darbą pradėjo 9 val. ryto, tačiau pirmųjų lankytojų sulaukė jau be dvidešimt devynios, o 11 val. eilė buvo nusidriekusi nuo pat įėjimo į pastatą.

Eilėje galėjai sutikti kauniečių, vilniečių, panevėžiečių ir iš kitų Lietuvos miestų ir miestelių būsimųjų medicinos studentų. Šią studijų programą siūlanti LSMU ne vienus metus pirmauja tarp kitų šalies aukštųjų mokyklų pagal stojančiųjų į mediciną skaičių, už savęs palikdama ją studijuoti siūlantį Vilniaus universitetą (VU).

Kaip ir pernai, be medicinos, daugiausia absolventai rinkosi odontologiją, kurią mokysis taip pat LSMU. Iš viso šiemet prioritetu studijuoti medicinos mokslus Kaune pasirinko beveik 900 jaunuolių.

Dėl mokslų palieka sostinę

Iš penkių pakalbintų eilėje lūkuriuojančių būsimųjų studentų du ruošėsi studijuoti būtent mediciną. Kaunietis Paulius studijas Kaune pasirinko dėl patogumo. Vaikinas nenorėjo išskirti studijų kokybės – anot jo, lygiai taip pat medicinos mokslus galima studijuoti ir VU, tačiau čia jis gyvena ir nenori dėl studijų kraustytis į kitą miestą.

Vilnietė Elžbieta Kačergiūtė, priešingai, dėl mokslų nutarė palikti sostinę ir persikraustyti į Kauną. "Manau, kad LSMU turi didesnę nei kituose miestuose klinikinės medicinos praktikos bazę. Be to, norėjau išvažiuoti iš Vilniaus, pagyventi atskirai nuo tėvų", – mergina mediciną rinkosi pirmu numeriu, tačiau turėjo nemažai atsarginių variantų: mediciną VU, veterinariją, biochemiją.

Dabar populiarėja įvairios tarpkryptinės studijos, tačiau Elžbieta nenorėjo susiaurinti studijų lauko. Specializaciją ji planuoja pasirinkti vėliau – norėtų darbuotis neurologijos srityje.

Vilnietė teigė stereotipų apie Kauną nesusikūrusi ir gyvenimas čia jos negąsdina. Pirmiausia mergina bandys pagyventi universiteto bendrabutyje, o vėliau ieškos nuomotis buto.

Atvyko iš Panevėžio

Jau netoli tikslo – Priėmimo komisijos darbo vietos – laukiantys du vaikinai teigė atėję prieš pusvalandį. Dauguma eilėje stovinčių jaunuolių dėl patalpoje tvyrančios kaitros ir šurmulio atrodė nuvargę ir subjurusios nuotaikos, bet šiems entuziazmo netrūko.

Iš Panevėžio atvykę draugai, mokęsi toje pačioje mokykloje, nutarė kraustytis į Kauną. Odontologijos mokslus pasirinkęs Mantas Kubilius teigė Kauną mėgstantis: "Man Kaunas yra priimtinesnis miestas nei Vilnius. Čia esu nemažai lankęsis, koncertuodavome, kai lankiau šokius. O ir pats universitetas patinka."

Vaikinas seniai svajojo apie odontologiją, ją ir buvo pasirinkęs pirmu numeriu. Nors įstoti į šią specialybę pavyko, bet valstybės finansuojamai vietai pritrūko balų. Vis dėlto Mantas dėl to nesikremta. "Ką planavome, tą ir gavome", – juokėsi abu draugai.

Panevėžietis Remigijus Imbrasas pasirinko kineziterapijos studijas. "Seniai to norėjau. Teko apsilankyti pas kineziterapeutą ir labai patiko jo darbas", – pasakojo Remigijus.

Draugai planuoja kartu nuomotis butą. Anot jų, nors bendrabutyje gyventi smagu, mokytis ten būtų sunku.

Prižiūrės žirgus

Indrė Baseckaitė iš Kupiškio į Kauną atvyko lydima mamos. Gyvūnų mokslą pasirinkusi mergina teigė iš pradžių planavusi studijuoti veterinarinę mediciną, tačiau pritrūko labai nedaug balų.

Mergina pasirinko Kauną ne dėl asmeninių simpatijų – kitos Lietuvos aukštosios mokyklos tokių studijų programų nesiūlė.

"Gyvūnų mokslas apima daugiau gyvūnų priežiūrą, o veterinarinė medicina –  anatomiją, gydymą, – mokslų skirtumus aiškino Indrė. – Čia galima pasirinkti žirgininkystę, kinologiją ar akvalogiją ir su tomis gyvūnų rūšimis dirbti."

Pačią merginą labiausiai traukia žirgai, bet neatmeta ir kinologijos. Nors į veterinariją jai nepavyko įstoti, Indrė patenkinta savo pasirinkimu.

Mergina vienareikšmiškai nusprendė kraustytis į studentų bendrabutį. "Labai daug nuomonių girdėjau, kad bendrabutyje gerai gyventi. Ten susipažįsti su daugiau žmonių, gali bendrauti, konspektais keistis", – būsima studentė teigė apskritai daug domėjusis universitetu: skaitė atsiliepimus, bendravo su veterinarijos studentais, tad pasirinko gerai viską apsvarsčiusi.

Medicina – nenurungiama

Šių metų populiariausių studijų programų universitetuose dešimtukas sudarytas pagal tai, kiek stojančiųjų šią programą pasirinko kaip prioritetą.

1. Medicina LSMU (878)

2. Medicina VU (541)

3. Odontologija LSMU (458)

4. Teisė VU (385)

5. Ekonomika VU (333)

6. Programų sistemos VU(308)

7. Teisė ir muitinės veikla Mykolo Riomerio universitete (295)

8. Treniravimo sistemos Lietuvos sporto universitete (303)

9. Teisė ir ikiteisminis procesas Mykolo Romerio universitete (295)

10. Veterinarinė medicina LSMU (292)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių