Iš dviejų Kauno politikų atims mandatus?

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pranešė, kad dviem Kauno miesto ir rajono politikams planuojama atimti tarybos nario mandatus. Priežastis – pakeista gyvenamoji vieta.

Praras mandatą?

VRK skelbia, kad visoje šalyje net dešimt politikų gali netekti savivaldybės tarybos nario mandato, nes yra išvykę nuolat gyventi už savivaldybės, kurioje buvo išrinkti, ribų. Tai numatyta Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme.

"Pagal įstatymą jis gali išvykti kitur, tačiau tada atsisako mandato, jei grįžta, gali tęsti darbus, nebent mes nustatome, kad tarybos narys apie savo išvykimą niekam nieko nebuvo pranešęs, tada braukiam lauk", – "Kauno dienai" aiškino VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Jis tikino, kad kol kas komisija dar nežino, kaip reikės elgtis su visais gyvenamąją vietą pakeitusiais tarybų nariais, nes nė vienas apie tokius pasikeitimus VRK neinformavo.

"Būna, kai mes informuojame apie mandato atėmimą, jie labai greitai, per valandą vėl grįžta į tą savivaldybę, kurioje išrinkti, – pastebėjo VRK pirmininkas. – Buvo Panevėžyje byla, kai buvo gyvenamąją vietą deklaravę kitur. Po to grįžo, tačiau teismas pripažino: kadangi išvyko, todėl mandatas atimtas teisingai."

Pats Z.Vaigauskas tikino, kad yra labai retas atvejis, kai tarybos nariai deklaruoja gyvenamąją vietą kitose savivaldybėje. Šį kartą jį nustebino, kad visoje Lietuvoje tokių politikų net dešimt. Šią savaitę planuojamas posėdis, kurio metu bus sprendžiama, ar atimti politikų tarybos mandatus. VRK pirmininkas sakė, kad į juodąjį sąrašą patekusiems politikams bus suteikta teisė pasiaiškinti. Tačiau kol kas anksti spręsti, kurie politikai sugebės įtikinti komisiją, kad gyvenamąją vietą pakeitė dėl svarbių priežasčių.

Kliuvo ir kauniečiams

Tarp politikų, kurie laikinai gyvenamąją vietą deklaravo kitur, yra ir vienas Kauno miesto tarybos narys Kęstutis Mazurkevičius, patekęs kartu su visuomeniniu rinkimų komitetu "Kaunas – kitokia Lietuva". Tarybos nario mandatą gali prarasti ir Kauno rajono socialdemokratas Petras Mikelionis.

"Man taip susiklostė, kad turėjau deklaruoti gyvenamąją vietą mieste dėl žmonos ligos, mirties. Sudėtingi reikalai buvo. Pražiopsojau, kad reikia pranešti VRK, – sakė daugiau nei pusę metų ne Kauno rajone, o mieste gyvenęs P.Mikelionis. – Man baisu prarasti mandatą, juk man tik dveji metai beliko. Tai mano paskutinė kadencija. Dabar aš jau vėl nurodžiau gyvenamąją vietą rajone ir bandysiu per posėdį apsiginti."

Pražiopsojau, kad reikia pranešti VRK. Man baisu prarasti mandatą.

Šiuo metu P.Mikelionis Kauno rajono savivaldybėje yra atsakingas už ūkio ir kaimo sritis. Jis paskirtas Žemės ūkio ir kaimo plėtros komiteto pirmininku.

Jei VRK nuspręs atimti iš P.Mikelionio tarybos nario mandatą, jo vietą galėtų užimti Marija Levandrauskienė.

Žiedinės savivaldybės

Kauno miesto tarybos narys K.Mazurkevičius aiškino, kad trumpam buvo išsikėlęs gyventi į rajoną. Jis apie pasikeitusią gyvenamąją vietą VRK taip pat nepranešė. Dabar tarybos narys tikina, kad jį gaubia nežinomybė.

"Būsime kviečiami, tačiau dar nežinome, kada vyks posėdis. Niekas mūsų neinformavo, tik pranešė, kad žada atimti mandatą. Dabar aš vėl mieste esu prisiregistravęs. Įstatyme nurodoma, kad jei esi nuolatinis kitos savivaldybės gyventojas, tada atimamas mandatas. Šiuo atveju nežinau, kaip bus traktuojama. Bus kaip bus, nieko gero negaliu pasakyti, nes pats nežinau", – sakė politikas.

Jis tikino, kad šiuo metu nemažai merų gyvena kitose savivaldybėse ir sėkmingai vadovauja ten, kur buvo išrinkti. Anot K.Mazurkevičiaus, situacija taptų aiškesnė, jei Seimas panaikintų žiedines savivaldybes. Tai tokios savivaldybės, kurių administracija veikia kitoje teritorijoje. Šiuo atveju Kaune veikia Kauno rajono savivaldybė, tad kyla mokesčių paskirstymo klausimų.

Mes esame pirmosios kregždės, įskridusios į laužą.

"Mes esame pirmosios kregždės, įskridusios į laužą. Yra daug dirbančiųjų vienur, o prisiregistravusiųjų kitur. Aš pats netoli, Kauno rajone, buvau deklaravęs gyvenamąją vietą. Reikia kalbėti atvirai, kai sakoma, kad Kaunas prarado gyventojus. Kaunas neprarado, jie tiesiog gyvena rajone, o dirba mieste", – nuomonę išsakė K.Mazurkevičius.

Visuomeninis rinkimų komitetas "Kaunas – kitokia Lietuva" Kauno miesto taryboje yra laimėjęs tris vietas. Į Seimą išrinktą Kęstutį Pūką pakeitė jo žmona Lina. Jei mandato neteks K.Mazurkevičius, jo vietą turėtų užimti Algis Raižys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomu

Įdomu portretas
būtų, kad dabar kas apklausą padarytų, kas patektų į savivaldybę, jei rinkimai vyktų artimiausiu metu, dabar pūkas dar žinomesnis:), o kokie rezultatai būtų, labai įdomu?..

KAŽ-IN

KAŽ-IN portretas
o Skaisti Gintarė iš konservatorių ar ne Vilniuje gyveno, o kiek metų Kauno savivaldybėj sėdėjo, kaupė politinį kapitalą ir dabar seimūnė "nuo Kuno"? O V. Popovas, K. Starkevičius - ar ne Kauno rajono gyventojai? O L. Mikalauskas namą pasistatė mieste ar prie miesto..?

tikrai

 tikrai portretas
na, dabar tikrai visi džiaugiasi puko žinomumu, ypač meras
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių