Du kauniečiai ruošiasi ypatingai kelionei

  • Teksto dydis:

Du iniciatyvūs kauniečiai dviratininkai – inžinierius Vladas Žotkevičius ir kardiologas Gediminas Brazaitis – šeštadienį išvyksta į ypatingą kelionę po Italiją.

Ši šalis garsėja antromis pagal svarbą etapinėmis dviratininkų lenktynėmis, sniegu padengtomis kalnų viršūnėmis, begale kultūros paminklų ir, aišku, savo virtuve.

Vladas į pirmąją kelionę dviračiu leidosi 2011 m., kurios metu keliavo per Žemaitijos vietoves ir numynė daugiau kaip 300 km. Pajautęs laisvę ir nepriklausomybę keliaujant dviračiu, leidosi į ilgesnes keliones, kurių metu numindavo daugiau kaip 2 tūkst. km.

Gediminas keliones dviračiu pamėgo vaikystėje, kai 1996 m. tėvas nupirko pirmąjį dviratį. Pirmoji Gedimino kelionė buvo iki Bubių tvenkinio, kurios metu numynė 28 km. Kiek vėliau – 2013 m. – įvyko pirma 730 km turistinė kelionė po Latgalos kraštą, jos metu reikėjo pasirūpinti tinkamais krepšiais, stovyklavimo įranga. Šios kelionės metu Gediminas susipažino su Vladu.

Pirma šių vaikinų bendrai organizuota kelionė buvo į Alandų salas, kurios metu buvo įveikti 1137 km. Keliaujant po salas kilo idėja suorganizuoti kelionę į Italiją.

Vienas iš svarbiausių šių keliautojų tikslų – įvertinti kitose šalyse saugumą keliuose, visuomenės požiūrį į dviratininkus, kaip jie elgiasi keliuose, kokia šalies dviračių kultūra, pasisemti patirties.

Per keliones užsienio valstybėse kauniečiai įsitikino, kad galima saugiai keliauti dviračiais. Vladas pasakoja, kad Latvijoje jam teko važiuoti dviračiu kelis kilometrus remontuojamu keliu, tačiau vairuotojai supratingai važiavo jam iš paskos nebandydami pavojingai aplenkti.

Pastebima, kad mūsų šalyje trūksta tarpusavio pagarbos keliuose ir supratimo, todėl dauguma žmonių nesijaučia saugūs – esame vieni iš pirmaujančių pagal eismo įvykius keliuose. 2015 m. įvyko net 3 161 eismo įvykis, kurių metu nukentėjo 3 777 žmonės, iš jų – net 260 dviratininkų. Nors pastaraisiais metais avaringumas šiek tiek sumažėjo, bet palyginti su kitomis ES šalimis, skaičiuojant žuvusiųjų skaičių milijonui gyventojų, rodikliai Lietuvoje vieni prasčiausių.

Atsižvelgdami į šią skaudžią Lietuvos problemą, Vladas ir Gediminas nusprendė keliauti per Italiją iš šiaurinės dalies ir pasiekti piečiausią Sicilijos tašką. Šios kelionės metu jie numins daugiau kaip 3 tūkst. km, kiekvienas jų įveiktas kilometras bus skirtas paminėti po eismo įvykį, taip paskatinant visuomenę rūpintis savo ir kitų saugumu keliuose, elgtis atsakingai. Ši kelionė – tikras iššūkis, kadangi beveik keturis penktadalius šios šalies teritorijos sudaro kalnuotos arba kalvotos vietovės.

Keliautojai tikisi, kad ši iniciatyva paskatins transporto priemonių vairuotojus, dviratininkus ir pėsčiuosius labiau susimąstyti apie savo ir kitų saugumą keliuose, vykdyti pagrindinius saugaus eismo reikalavimus bei skirti daugiau dėmesio saugioms dviratininkų kelionėms.

Gedimino ir Vlado kelionės nuotykius sekite "Kauno dienoje" ir portale kaunodiena.lt.


Šiame straipsnyje: avarijoskauniečiaiItalija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių