Nemuno ir Nevėžio santakos draustinio laukia permainos

Nemuno ir Nevėžio santakos kraštovaizdžio draustinis sulauks tvarkdarių, tačiau išliks ramia oaze, kur bus galima pasigrožėti saugomais augalais ir gyvūnais.

Privalo rūpintis

Pačiame mieste esantis Nemuno ir Nevėžio santakos kraštovaizdžio draustinis įkurtas 2002 m.

Jis apima Nemuno ir Nevėžio santaką bei šių upių slėnius. Į draustinio teritoriją patenka Lampėdžių miško parkas. Visa saugoma teritorija driekiasi vakarinėje Kauno dalyje, Vilijampolės seniūnijoje, o pabaiga matoma iš Raudondvario seniūnijoje esančio Šilelio kaimo.

Prieš atostogas miesto politikai pritarė, kad reikia šį gamtos kampelį sutvarkyti. Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė priminė, kad steigiant draustinį, savivaldybė įsipareigojo išsaugoti gamtos vertybes, slėnyje esančius želdinius, taip pat skatinti draustinyje pažintinį turizmą ar sudaryti sąlygas moksliniams tyrimams atlikti. Yra patvirtintas planas, kaip įgyvendinti visus draustinio išsaugojimo tikslus. "Nesvarbu, kada įsteigtas draustinis, priežiūros ir tvarkymo priemones būtina vykdyti nuolat", – patikino specialistė.

Pasikeis neatpažįstamai

Šiuo metu yra rengiamas teritorijos tvarkymo projektas, kurį įgyvendinus pėstiesiems turistams bus patogiau pažinti draustinį. Numatyta įrengti pėsčiųjų takus, poilsio aikšteles, suoliukus, pažintinio tako informacinius stendus ir kitus mažosios architektūros elementus.

Nemažai dėmesio bus skiriama ir gamtai išsaugoti. R.Savickienė pasakojo, kad planuojama iškirsti invazinius medžius ir vidutinio tankumo krūmus. Bus sodinami nauji augalai, o užliejamose ir sausose pievose bus įterpti šiai vietai būdingi žoliniai augalai.

Aplinkos apsaugos skyriaus specialistai įtrauks draustinį į regioninių projektų sąrašą ir teiks paraišką finansavimui gauti. Tikimasi iš ES struktūrinių fondų gauti beveik 604 tūkst. eurų.

Bendras draustinio plotas yra 446,50 ha. Šiuo projekto įgyvendinimo etapu planuojama sutvarkyti maždaug ketvirtadalį draustinio teritorijos.

"Kol nebaigtas rengti teritorijos tvarkymo projektas, tikslaus ploto nurodyti negalime", – komentavo R.Savickienė.

Darbus planuojama pradėti kitais metais, o 2018-aisiais pakviesti pasivaikščioti atnaujintais Nemuno ir Nevėžio santakos kraštovaizdžio draustinio takais ir pažinti šią saugomą teritoriją bei jos turimus gamtos lobius.

Gamtos mylėtojams

Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja R.Savickienė pabrėžė, kad Nemuno ir Nevėžio santakos kraštovaizdžio draustinis yra lankytina vieta, kur orientuojamasi į kraštovaizdžio išsaugojimą, saugomų augalų ir gyvūnų rūšių, saugomos teritorijos pažinimą, todėl tai netaps pasilinksminimų vieta – išliks gamtos oaze. "Aktyvios pramogos neplanuojamos", – tikino vedėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aš portretas
..na ir kas?? >>>Nemuno -Neries santakoje ,Kauno "majonezas" statosi namus ir weter...,ir netik..,truputį dėl vaizdo pressa turi juk kažkiek pazysti ,tuom ir pasibaigia....tyrimai ir analizų pilstymas..

mes

mes portretas
..nataip draustinis praretintas peraugs į parką,paskui poilsio zonas ir kotedžus..ar dar velnias žino ką ,:):),nesnaudžia valdžiažmogiai..:(:(:( (Etik Mat),paukšeliai ar augalai nerūpi.Santakoje juk buvo Naujasis Kaunas,Salyno sutartis su kryžiuočiais ,Pilėnai-Pyplių piliakalnis..ir t.t.

gamta visų namai to tiesą sakant

gamta visų namai to tiesą sakant portretas
Atvažiuokite pasivaikščioti į čia minimą Lampėdžių miško parką, kuris patenka į draustinio teritoriją. Likę dar daug negenėtų vietų, savo akimis pamatysite, kad genėti tiesiog būtina ir ne kartą į 20- 30 metų, o nuolat. Ačiū naujam miesto Merui, nes darbai yaptingai pajudėjo jam atėjus į valdžią.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių