Dovanos, pirktos už kauniečių pinigus

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Ypatingi Kauno svečiai namo grįžta ne tik su įvairiais įspūdžiais iš mūsų miesto, bet ir su suvenyrais. Ką Kauno miesto vadovai dovanoja svarbiems diplomatams, politikams ar kitų sričių atstovams?

Ypatingi Kauno svečiai namo grįžta ne tik su įvairiais įspūdžiais iš mūsų miesto, bet ir su suvenyrais. Ką Kauno miesto vadovai dovanoja svarbiems diplomatams, politikams ar kitų sričių atstovams?

Kaklaraiščiai nepasiteisino

Kauno savivaldybė turi daugybę įvairių suvenyrų su miesto simbolika, logotipais. Vieni praktiškesni, kiti skirti tik pasigrožėti.

"Tai yra miesto prestižo reikalas svečius ir delegacijas priimti taip, kad jie iš Kauno parsivežtų geriausių įspūdžių. Neatskiriama to dalis yra suvenyrai", – įsitikinęs Kauno savivaldybės Tarptautinių ryšių ir protokolo skyriaus vedėjas Raimundas Šmitas.

"Esame užsakę tokių gražių daiktų", – išvyniojęs šilkinę permatomą kaklaskarę, išpieštą Kauno vaizdais, demonstravo vedėjas. Tokios kaklaskarės kaina – per 100 litų, nes tai yra vienetinis rankų darbo kūrinys. Be to, pagamintas iš brangaus audinio. Bandyta užsakyti ir šilkinių kaklaraiščių, tačiau tokia mintis, anot vedėjo, nepasiteisino. Juos išmarginti ir pasiūti yra gana sudėtinga, tad tai kainuotų itin brangiai.

Nuspręsta nebegaminti ir suvenyrinių kalendorių. Sunkoka įpirkti daug jiems reikalingų geros kokybės nuotraukų. Be to, kalendorius yra senstantis atributas. Antroje metų pusėje jau būna keistoka juos įteikti.

Suvenyrinis prožektorius

Kaip svivaldybės darbuotojai atsirenka suvenyrus? "Tyrinėjame, ką dovanų gauna savivaldybė, ieškome, kokius galėtume pareklamuoti vietinius gamintojus, amatininkus, menininkus. Pavyzdžiui, labai pasiteisino suvenyriniai gaminiai iš lino. Juos daug kas gyrė", – teigė R.Šmitas.

Viena nišų – maisto produktai, pavyzdžiui, įvairūs saldumynai su Kauno vaizdais ar tautinio paveldo mėsos gaminiai.

"Patiko užsienio kolegų idėja dalyti vietinių technikos gamintojų produkciją", – sakė R.Šmitas, atidaręs gražią dėžutę su mažu prožektoriumi viduje.

Teikia alų, gauna degtinę

Kai kurios idėjos dėl suvenyrų sukėlė nemažai prieštaringų diskusijų tarp savivaldybės darbuotojų, pavyzdžiui, dėl alkoholinių gėrimų. Vynas su etikete "Kaunas" – vienas iš pasirinktų variantų. Jis, kaip ir "Burmistro" alus vis dėlto yra teikiamas aukštesnį rangą ir reikšmę turintiems svečiams, miesto partnerių atstovams.

"Iš pradžių truputį buvo baimės, kad nesulauktume priekaištų, jog savivaldybė dalija alkoholį, taip jį propaguodama", – pasakojo R.Šmitas. Jį padrąsino išradinga dovana, kurią savivaldybės atstovai gavo iš Kauno partnerio Lipės miesto Vokietijoje.

Degtinės butelio forma primena Lipės šaulį, kurie buvo svarbi Napoleono armijos dalis – saugojo vadovybę.

Lietuvoje gaminamas juodųjų serbentų vynas, ant kurio puikuojasi etiketė "Kaunas". "Užsieniečiai buvo nustebę, kad skanų vyną galima daryti ne tik iš vynuogių", – kalbėjo R.Šmitas.

Tūkstančiai už meno kūrinius

Vienas iš brangesnių savivaldybės suvenyrų – stumbro statulėlė ant ąžuolinio pagrindo. Prie jo dar tvirtinama plokštelė, kurioje išraižoma, kokia proga dovanojama.

"Tai yra brangaus metalo liejinys, apdirbtas rankomis. Kaina – apie 450 litų", – įvardijo R.Šmitas. Tokį stumbrą savivaldybė vežasi, pavyzdžiui, į įvairius kitų savivaldų jubiliejus, taip pat teikia nusipelniusiems verslo atstovams.

Laukiant itin garbingų asmenų ar delegacijos itin svarbia proga imama ieškoti išskirtinių vienetinių suvenyrų. "Kartais dovanojame paveikslą, skulptūrą ar gintarinį dirbinį. Kainos būna nuo 600 iki 2–3 tūkst. litų", – apibendrino R.Šmitas.

Kai Lenkijos prezidentui Aleksandrui Kwasnewskiui buvo teikiamos Kauno miesto garbės piliečio regalijos, jam kartu įteikta ir brangokai miestui atsiėjusi skulptūra su trimis varnais.

Visa tai vyko Oranžinės revoliucijos fone, kurioje aktyviai dalyvavo trys vyrai: Viktoras Juščenka, Valdas Adamkus ir A.Kwasnewskis, tad skulptūra su trimis varnais buvo labai simboliška, prisiminė R.Šmitas.

"Rinkdami dovaną itin garbingam svečiui studijuojame jo biografiją. Jeigu jis yra iš užsienio, taip pat atsižvelgiame į tai, ką sufleruoja Užsienio reikalų ministerija", – teigė Tarptautinių ryšių ir protokolo skyriaus vedėjas.

Apdovanoja ne kiekvieną

Plačiausiam gavėjų ratui skirti pigesni suvenyrai. Įvairių švenčių Lietuvoje ir užsienyje dalyviams, lankytojams gali nuskilti laimė gauti kaunietiškų užrašinių, tušinukų, vimpiliukų. Juos pagaminti yra pigiau, tad jų užsakoma daugiau ir dalijama masiškiau.

Nemažai užsakoma ir porcelianinių puodelių su Kauno vaizdais ar užrašais bei piešiniais, skirtais tam tikram įvykiui, sukakčiai. Puodeliai su dviem auselėmis savivaldybei atsieina maždaug po 40 litų, su viena ausele – iki 20 litų.

Tiesa, firmos "Parker" parkeriai su Kauno logotipu, kainuojantys apie 100 litų, būna skirti irgi tik išskirtiniams asmenims.

Vis dėlto ne kiekvienam į Kauną koją kėlusiam ambasadoriui ar merui tiesiami maišeliai su brangiomis dovanomis, pirktomis už kauniečių pinigus.

"Dabar Kaune galima sutikti ir ne vieną vaikštantį ambasadorių ar kitą žymų žmogų, politiką. Dabar juk ne 1991 m., kai kiekvieno ambasadoriaus atvykimas būdavo didelis įvykis miestui ir apie tai mus būtinai informuodavo, kiekvienąkart būdavo rengiamas priėmimas pas merą", – prisiminė R.Šmitas.

Nuo pernai gegužės iki šių metų balandžio suvenyrams išleista 107 tūkst. litų. Per paskutinį šių metų pusmetį tam išleista 95 tūkst. litų. Pavyzdžiui, vynui skirta 12 tūkst. litų, tiek pat ir saldumynams. Knygoms su Kauno vaizdais ir apie jį – beveik 5 tūkst. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o tai ka

o tai ka  portretas
makalas zaibas liux

dovanos

dovanos portretas
girdejau kad konkursa dovanoms parduoti daznai laimi toksai Dizaino salonas o jis priklauso kazkam atspekite kam

Onos fanas

Onos fanas portretas
Tikiuosi ne Ona prašė tą straipsnį parašyti. Straipsnis yra parašytas su intencija pasmerkti esamą valdžią. Reikia tų menkniekių, jie dovanojami žmonėms, kurie kažką gali padaryti Kaunui. Ir tom smulkmenom naudojasi visos valdžios. Tiek buvusios tiek būsimos. Neskubėkite smerkti. Pamąstykime ar tai sukelia mums alergiją ir kiek tai kainuoja bendram kontekste. Tada ir susidarysime TIKRĄJĮ vaizdą. Nepraraskite optimizmo ir būkite budrūs!!!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių