Didžiausiame Lietuvos rožyne kuriama pasaulinio lygio kolekcija

  • Teksto dydis:

Vos pasukus už Vytauto Didžiojo Universiteto (VDU)Kauno botanikos sodo oranžerijos, prieš akis atsiveria mirguliuojanti prabangių žiedų jūra ir pasitinka su niekuo nesupainiojamas rožių aromatas. Čia, maždaug 6 tūkstančių kvadratinių metrų plote, vasaros saulėje spindi ir bitėmis dūzgia tūkstančiai žiedų ant beveik tūkstančio veislių bei rūšių rožių.

Svarbu ne kiekybė 

Gausiausia istorinių rožių kolekcija, įdomiausi ir naujausi šių dienų hibridai iš legendinių Europos ir Amerikos selekcininkų – tikras lobis rožių mylėtojams. Nors pačios seniausios istorinės rožės jau baigia žydėti (šiemet dėl staigių karščių jos ir pradėjo žydėti gerokai anksčiau nei įprastai), tačiau visu smarkumu pradeda žydėti kartu susodintos modernių rožių grupės: arbatinės hibridinės, floribundinės, poliantinės. Kiti hibridai susodinti pagal juos sukūrusius selekcininkus ar selekcines kompanijas: David Austin, Meilland, Kordes, Tantau, Noack, Delbard ir kiti rožių mylėtojams puikiai žinomi vardai.

„Šiuo metu tai gausiausia Lietuvos rožių kolekcija, kurioje auginame netoli 1 000 skirtingų veislių/rūšių. Vis dėlto skaičiai dar ne viskas: svarbu ne kiekybė, o kokybė. Kolekcijoje turi būti kuo didesnė grupių įvairovė. Drįstu teigti, kad VDU Kauno botanikos sode kuriamas rožynas – tai jau rimtos, pasaulinio lygio kolekcijos pradžia – apie rožyną ir jo formavimo principus pasakoja vyresn. botaninių kolekcijų kuratorė Dovilė Rylienė. – Nėra taip paprasta tą lygį pasiekti. Iš pirmo žvilgsnio lyg ir nesudėtinga – nusiperki daug skirtingų veislių ir pasodini. Bet reikia susigaudyti toje begalinėje įvairovėje ir atsirinkti įdomias, vertingas, atspindinčias visą genties įvairovę rožes“.

Turtinga istorija

VDU Kauno botanikos sodo rožynas turi ilgą ir turtingą istoriją. Pirmosios rožės čia pasodintos 1925 m. ir po dešimtmečio jau augo 179 veislių rožės. Deja, karo metu beveik visos rožės žuvo. Pokario metais Ona Skeivienė parengė naują rožyno planą ir 1957 m. rožyne buvo 300 rožių veislių.  Po 20 metų, rekonstruojant botanikos sodo centrinę dalį, buvo sukurtas naujas rožyno projektas. 1977 metais Alina Boguševičiųtė pradėjo sodinti arbatines-hibridines ir floribundines rožes, o šiek tiek vėliau rožyne sužydo poliantinės, miniatiūrinės bei vijoklinės rožės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių