Diabeto diena Kaune: šansas nemokamai pasitikrinti kraują

Lapkričio 14 – Pasaulinė diabeto diena, minima daugiau kaip 160 pasaulio šalių. Ta proga Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) studentai nusprendė kauniečius geriau supažindinti su šia klastinga liga.

Sergamumas cukriniu diabetu nuolat auga. Šiuo metu pasaulyje serga apie 246 mln. gyventojų ir prognozuojama, kad 2025 m. pasieks 380 mln. žmonių ribą.

Cukrinis diabetas yra lėtinė liga, kuria susergama dėl nepakankamos insulino gamybos kasoje arba sutrikusios jo veiklos audiniuose. Insulinas yra hormonas, kurio reikia, kad kraujo gliukozė patektų į ląsteles ir būtų paversta energija. Tiek insulino stoka, tiek sutrikusi jo veikla gausina gliukozės kiekį kraujyje. Dėl to ilgainiui pažeidžiamos organizmo kraujagyslės, įvairūs audiniai ir organai.

Diabeto dienos simbolis yra mėlynas ratas, reiškiantis, kad visuomenė privalo vienytis, jog įveiktų šios ligos epidemiją.

Nuo 2007 metų daugelyje šalių Pasaulinę diabeto dieną vainikuoja mėlyna spalva apšviesti svarbūs vietos paminklai bei pastatai. Ši idėja šiemet bus įgyvendinama ir Kaune – vienybės spalva suspindės Rotušė.

LSMU studentai kartu su įvairiomis diabeto organizacijomis kviečia gyventojus dalyvauti Diabeto dienos minėjimo renginiuose:

Lapkričio 14 d.

Kauno miesto savivaldybė

11 – 13 val. gliukozės kiekio kraujyje tikrinimas, konsultacijos apie diabetą;

11:30 val. paskaitos: „Diabeto istorija“, „Kodėl mums rūpi cukrinis diabetas?“, „Cukrinio diabeto gydymo naujovės“.

Kauno „Akropolis“

12 – 17 val. gliukozės kiekio kraujyje tikrinimas, KMI (ūgis, svoris, riebalų masė) matavimas, konsultacijos apie diabetą.

18 – 18:30 val. eisena Diabeto dienai paminėti nuo soboro iki Kauno senamiesčio.

18:30 val. Kauno rotušė nušvis mėlyna spalva.


Šiame straipsnyje: LSMUsveikatadiabetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
šansas :)

ona

ona portretas
Ačiu už informacija,bet reikia konkretumo.Akropolyje-tai konkrečiai kur?Gali puse dienos pravaikščioti ,kol surasi kur tikrinama.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių