Dėl pavojingų cheminių medžiagų – galvosūkis

Ketvirtadienį posėdžiavusi Ekstremalių situacijų komisiją sprendė, kas turėtų būti atsakingas už žmonių gyvybei grėsmę keliančių cheminių medžiagų paėmimą, transportavimą, saugojimą bei utilizavimą.

„Anksčiau neteko susidurti su šia problema, kol praėjusį mėnesį Kapsų gatvėje nebuvo rastos cezio kapsulės. Tada specialiosios tarnybos atsisakė jas išgabenti ir saugoti. Šį svarbų klausimą būtina išspręsti kuo skubiau“, – teigė savivaldybės Civilinės saugos tarnybos vedėjas Gediminas Jankus.

Jeigu pavojingos medžiagos yra aptinkamos savivaldybės teritorijoje, kaip ir kur saugoti šias medžiagas, turi pasirūpinti savivaldybė. Tai patvirtino Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno miesto agentūros vadovas Eugenijus Vainalavičius.

„Savivaldybė turi užtikrinti, kad bet kokios kenksmingos medžiagos nekeltų pavojaus žmonėms – kuo skubiau sustabdyti taršos šaltinį arba pašalinti medžiagą, o vėliau ją utilizuoti“, – sakė E. Vainalavičius.

Miesto savivaldybė yra sudariusi sutartį Kauno švara“ tik dėl naftos produktų ir gyvsidabrio saugojimo, kitų neatpažintų cheminių elementų saugoti ji negali.

Be to, bendrovė pripažino, kad ir gyvsidabrio jau nebegalėtų saugoti, nes jo sukaupta per daug ir jį būtina utilizuoti. Aplinkos apsaugos skyrius gyvsidabrio utilizavimui pažadėjo rasti lėšų.

„Mes privalome pasirūpinti, kad būtų ištirtos ir utilizuotos neatpažintos medžiagos, tačiau už tokių medžiagų surinkimą, transportavimą ir saugojimą atsakingos civilinės saugos tarnybos“, – atsakomybės kratėsi Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Vedėja dalijo pažadus, kad išsiaiškins visas galimybes, kas ir kur turėtų saugoti žmogaus gyvybei pavojingas medžiagas.

Portalas 1kaunodiena.lt jau rašė, kad gegužės viduryje gavus pranešimą apie Žaliakalnyje rastas cezio kapsules, ant kojų buvo sukeltos specialiosios tarnybos. Cezis – pavojinga cheminė medžiaga, galinti skleisti radiaciją, todėl prie namo Kapsų gatvėje net buvo uždarytas eismas.


Šiame straipsnyje: cezischeminės medžiagoskaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių